Iný kraj, iný mrav: U nás bežné gestá vás v zahraničí dostanú do riadnej šlamastiky

2021-11-30 12:01:00 |   |    | 

Človek za deň urobí množstvo gest - niektoré vedome, iné menej. Počas ciest do zahraničia by sme ich však mali rozhodne kontrolovať pozornejšie. Niektoré totiž znamenajú niečo úplne iné, než sme zamýšľali.



 

OK

Začnime hneď s jedným z najznámejších gest rúk. Spojenie palca a ukazováka do tvaru kruhu a súčasné vystretie ostatných troch prstov síce vo väčšine krajín znamená, že je všetko v poriadku, sú však aj miesta, kde by ste mali byť s ukazovaním tohto gesta opatrnejší. V Japonsku či Francúzsku totiž predstavuje nulu, no a v Turecku, Venezuele či Brazílii by ste si ním dokonca koledovali o problém. Symbolizuje totiž asi to, čo u nás prostredník.

 

Dotýkanie sa hlavy

Pre západnú kultúru je bežné pohladiť dieťa po hlave, rozstrapatiť mu vlasy... Budhisti v Thajsku alebo na Srí Lanke by však takéto správanie považovali za veľmi urážlivé. Hlavu totiž považujú za posvätnú časť tela, v ktorej sídli duša. Dotýkať sa jej inou osobou je preto pre nich neprijateľné, aj keby sa malo jednať o nanajvýš priateľské gesto.

 

Stop

Keď chceme niekoho zastaviť, mnohí z nás automaticky predpažia jednu ruku a roztiahnu prsty. Podobne to vyzerá, keď chceme niekomu ukázať číslo 5. V Grécku by ste si však za to mohli vyslúžiť „jednu po papuli“, toto gesto je tam totiž urážkou. Nazýva sa mountza (prípadne moutza alebo faskeloma) a jeho počiatky sa datujú až do byzantských čias, keď po uliciach viedli zločincov a ľudia im mohli na tvár otvorenou dlaňou natierať špinu a exkrementy. Myslite na to, aj keď si budete s niekým chcieť tľapnúť („dať na to“).

 

Ukazovanie prstom

Už deti u nás učíme, že ukazovať na niekoho prstom je veľmi neslušné. Rovnako to vnímajú azda na celom svete, najcitlivejší sú však na vystrčený ukazovák v Číne, Japonsku, Indonézii a niektorých latinskoamerických krajinách, kde by ste ho nemali používať napríklad ani na smer. Na väčšine územia Afriky s tým problémom mať nebudú, ukazovák však používajú výhradne pri neživých objektoch.

 

Prekrížené prsty

U nás síce obvykle „držíme palce“, v mnohých iných krajinách však želajú šťastie prekrížením prostredníka cez ukazovák. Toto gesto pochádza už z čias prvých kresťanov, ktorí sa ním chránili pred zlom a počas prenasledovania vzájomne spoznali. Mnohí tiež veria, že kríž z prstov ich uchráni pred trestom v prípade, že klamú. Vo Vietname by ste si však mali na toto gesto dať pozor, reprezentuje tam totiž ženské pohlavné orgány a považuje sa za nanajvýš neslušné.

 

Palec hore

Aj toto u nás úplne bežné (a veľmi pozitívne gesto) znamená v niektorých krajinách presný opak. Pozor si treba dávať predovšetkým v Iráne, kde by ste sa vďaka nemu mohli dostať do riadnych problémov. Znamená totiž približne to, čo u nás prostredník. Vyhnúť by ste sa mu radšej mali aj v Afganistane, Grécku a v niektorých častiach Talianska, západnej Afriky a Južnej Ameriky, kde je vnímané ako sexuálna narážka. Spomeňe si na to aj pri stopovaní.

 

Ukazovák na spánku

Priloženie ukazováka k spánku sa v našich končinách spája s premýšľaním či sústredením, v niektorých krajinách je to však presný opak. V Nemecku či Brazílii sa toto gesto používa na vyjadrenie toho, že ste urobili niečo naozaj hlúpe. Čosi ako keď my tým prstom na čele ešte poklepeme.

 

Poď sem

V západnom svete je bežným gestom aj volanie k sebe otočenou dlaňou alebo prstom. Vo východnej Ázii s ním však veľmi nepochodíte. Napríklad v Japonsku a Singapure otočenie dlane a hýbanie ňou znamená smrť. Ak chcete niekoho privolať, treba tak urobiť tak, že zdvihnete ruku do výšky hlavy s dlaňou nadol a rýchlo hýbete prstami, čo by u nás pripomínalo skôr odháňanie. Na Filipínach je potom privolávanie človeka prípustné len na psov, voči ľuďom je vrcholne neslušné.

 

Víťazstvo a mier

Obľúbeným gestom je aj utvorenie písmena V z ukazováka a prostredníka. Používa sa na znak víťazstva (z angl. victory), ale aj mieru. V takej Indii deti takýmto spôsobom už pradávna vyjadrovali po bitke opätovné priateľstvo. V Anglicku, Írsku, Austrálii a Novom Zélande však ľahko dôjde k omylu. Ak ukazujete tento symbol s dlaňou od seba, znamená to čosi ako prostredník alebo známu nadávku na F.

 

Ľavá ruka

Pri cestovaní do exotických krajín by mali byť obzvlášť obozretní najmä ľaváci. Na Blízkom Východe, v Indii, na Srí Lanke a v niektorých afrických krajinách je ľavá ruka považovaná za špinavú (pretože ju používajú po toalete), a tak je nevhodné používať ju pri jedení, potriasaní rukou či podávaní vecí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa