Fascinujúci pohľad do pekla na Zemi: David z Piešťan zvečnil nebezpečné divadlo prírody

2021-12-03 12:00:00 |   |    | 

Na Kanárskych ostrovoch to vrie. Už vyše dvoch mesiacov je aktívna sopka Cumbre Vieja na ostrove La Palma - vyteká z nej láva a k oblohe stúpajú husté oblaky dymu. Slovenský fotograf a filmár David Haring zachytil toto fascinujúce divadlo v dychberúcom videu.



Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije približne 85.000 obyvateľov. Sopka je aktívna od 19. septembra, kedy vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu Atlantického oceána. Zničila alebo poškodila viac ako 2700 budov a pokryla plochu s rozlohou viac než 960 hektárov. Vyše 8000 ľudí muselo byť evakuovaných.

Kým pre domácich je momentálna situácia na ostrove hotovou nočnou morou, fotografom a filmárom poskytuje materiál na fascinujúce zábery. Jedinečnú príležitosť zvečniť prírodu v celej jej sile využil aj Piešťanec David Haring. „Mojím snom bolo vždy vidieť a zachytiť aktívnu sopku, a tak som neváhal a vydal sa na ostrov La Palma“, vysvetľuje.

V oblasti fotograf strávil na konci novembra len tri dni, no na zážitky z nich nezabudne do konca života. „Prvé, čo som po príchode spozoroval, bol všadeprítomný popol a obrovský popolný prach nad ostrovom. Keď som sa presunul k vulkánu, bol som ohromený tým, akú škodu spôsobil.“

Spočiatku pritom sopka pôsobila pomerne nevinne a David videl len tečúcu lávu. Na sklonku dňa však ukázala svoju plnú silu: „Obrovské výbuchy boli snáď každých 5 sekúnd. Následne sa vietor otočil k dedinke El Paso, kde sme sa práve nachádzali, a spustilo sa niečo, čo som ešte nikdy nezažil. Pripadalo mi to ako husté sneženie, no namiesto vločiek padal hustý popol. Veľmi zle sa dýchalo, oči ma štípali...

Fotograf sa musel pred vyčíňaním vulkánu ukryť v aute, keď sa však všetko upokojilo, vytiahol kameru a dron a všetko zdokumentoval. Výsledkom je video, ktoré ukazuje silu prírody v tej najfascinujúcejšej podobe.

Foto a video: David Haring

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa