Nariadenia vs. tradícia: Slávny cirkus vyriešil problém šalamúnsky

2022-01-18 12:00:00 |   |    | 

Klauni, akrobatické predstavenia a skrotené zvieratá – bez týchto troch prvkov by sa ešte pred pár rokmi žiaden poriadny cirkus nezaobišiel. Dnes však už vieme, že pre živé tvory nie je takéto prostredie zďaleka ideálne, a tak už 23 členských štátov prijalo úplný alebo čiastočný zákaz využívania zvierat počas predstavení. Cirkus Roncalli však z tohto obmedzenia vyťažil maximum.



 

Cirkus má svoje počiatky ešte v staroveku, jeho súčasnú podobu však definoval anglický vojak Philip Astley, ktorý v roku 1768 prvýkrát spojil akrobaciu, jazdu na konci a klaunov do jedného predstavenia, odohrávajúceho sa v kruhu jeho jazdeckej školy pri Westminsterskom moste v Londýne. Odvtedy vzniklo množstvo cirkusov po celom svete a azda v žiadnom z nich nechýbali vystúpenia so živými zvieratami od výmyslu sveta – koňmi, psíkmi, slonmi, ale aj divokými tigrami či levmi.

Milovníci prírody však postupne začali volať po ich zákaze. Ako upozorňuje na svojej stránke Sloboda zvierat, „cirkusové zvieratá žijú v nedôstojných podmienkach“ - trávia svoj život v stiesnených klietkach, sú izolované od iných jedincov, nemôžu napĺňať prirodzené potreby, ako sú pohyb, hra, lov... Neustála preprava z miesta na miesto je pre ne nielen nepohodlná, ale aj veľmi stresujúca. A to sme ešte nespomenuli bolestivú drezúru... Preto pristúpilo 20 krajín k EÚ obmedzeniu a ďalších 11 k úplnému zákazu cirkusových zvierat. Na Slovensku platí zákaz výcviku a verejného vystupovania väčšiny divožijúcich zvierat od novembra 2019.

Zmenám podmienok sa museli prispôsobiť aj prevádzkovatelia cirkusov. Najelegantnejšie to urobili v nemeckom Cirkuse Roncalli – živé zvieratá nahradili ich 3D hologramami. V manéži tak naďalej klusajú krásne kone a akrobatické kúsky predvádzajú majestátne slony, no v trochu inej podobe. Zakladateľ a majiteľ cirkusu hovorí, že ho inšpiroval hologram hudobnej legendy Princa, ktorý „vystupoval“ po boku Justina Timberlake počas Superbowlu 2016. „Holografická technika na mňa spravila taký dojem, že som ju chcel mať,“ hovorí. Inak je však v cirkuse všetko ako predtým, a tak si diváci okrem supermoderných zážitkov doprajú aj tie klasické v podobe klaunov či akrobatov.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa