Vodná kocka, Ľadová stuha aj trať v tvare draka: Čína ukázala nádherné olympijské športoviská

2022-01-24 08:01:00 |   |    | 

Olympijské hry sú najsledovanejším a najnavštevovanejším športovým podujatím sveta. Obvykle lákajú aj desiatky tisíc návštevníkov, tí zahraniční sa však tento rok budú musieť zaobísť bez osobnej účasti. Súťaže budú pre karanténne opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu sledovať naživo len organizované skupiny domácich divákov. Milióny ďalších však zasadnú pred obrazovky a podporia svojich obľúbencov bojujúcich o medaily na zaujímavých športoviskách.



 

Zimné olympijské hry odštartujú 4. februára a potrvajú do 20. februára. Celkovo budeme sledovať 109 bojov o medaily v siedmich športoch, ktoré sa odohrajú na dvanástich športoviskách v troch lokalitách (Peking, Jen-čching a Čang Ťia-kchou). Mnohé poznáme už z letnej olympiády 2008, niektoré však vznikli špeciálne pre XXIV. hry.

V každej lokalite bude aj olympijská dedina, ktorá nájde po ukončení hier ďalšie využitie. Pekinskú olympijskú dedinu tvorí 20 budov s celkovou kapacitou okolo 2300 postelí, v ktorých budú neskôr sociálne byty. Olympijská dedina v Jen-čchingu s kapacitou 1430 postelí sa po skončení hier zmení na hotelový rezort a tá v Čang Ťia-kchou pre 2600 športovcov zas na obchodné centrum.

Otvárací a záverečný ceremoniál sa bude opäť konať v známom Vtáčom hniezde v Pekingu a čínska metropola bude hostiť aj súťaže v ľadových športoch a v disciplíne Big Air. Alpskí lyžiari, bobisti, sánkari a skeletonisti budú súťažiť v Jen-čchingu a v tretej lokalite Čang-ťia-kchou budeme sledovať zápolenia v biatlone, behu a skokoch na lyžiach, severskej kombinácii, akrobatickom lyžovaní a snoubordingu. Dejiská sú prepojené novou železnicou, ktorá skracuje čas dopravy na minimum.

 

Vtáčie hniezdo

Otvárací a záverečný ceremoniál bude opäť hostiť Národný štadión v Pekingu, známy ako Vtáčie hniezdo. Vojde sa naň 91 tisíc ľudí a vznikol ako stredobod pekinskej letnej olympiády, keď sa tam odohrávala väčšina ľahkoatletických a futbalových súťaží.

Na stavbe sa v priebehu piatich rokov podieľalo asi desať tisíc robotníkov. Jej podoba pôvodne vychádzala z tradičnej čínskej keramiky a obopína ju štruktúra, ktorej základ tvorí 24 tisíctonových oceľových oblúkov s celkovou dĺžkou 35 kilometrov.

Po skončení olympiády bola väčšina pôvodného zázemia štadiónu prestavaná na moderné obchodné centrum a hotel, z ktorého okien možno priamo sledovať športovú plochu. 4. februára sa na nej bude konať veľkolepý otvárací a o dva týždne neskôr aj záverečný ceremoniál. Vtáčie hniezdo sa tak stane prvým štadiónom na svete, ktorý hostil tieto významné ceremoniály na letnej aj zimnej olympiáde.

 

Vodná kocka

Ďalšou legendárnou stavbou, ktorá sa stala symbolom letných OH v Pekingu, je Národné centrum pre vodné športy s fasádou pripomínajúcou vodné bubliny. V roku 2008 sa v nej konali súťaže v plávaní, skokoch do vody a synchronizovanom plávaní a stala sa tak dejiskom 25 svetových rekordov.

Stavba uchvacuje technológiou "modro-priesvitného" povrchu, ktorý je vyrobený z tzv. ETFE, čo je vysokoodolný plast podobný teflónu. V tomto prípade má hrúbku iba 0,2 milimetra, dve vrstvy a vďaka priestoru, ktorý ho oddeľuje od interiéru, môže stavba "dýchať" ako "zelený" dom.

Po skončení hier prešla zaujímavá budova rozsiahlou úpravou a vznikol v nej vodný park s bazénmi aj zábavnými atrakciami. Verejnosť si však nateraz musí dať od návštevy Vodnej kocky pauzu. Počas nastávajúcich olympijských hier sa z nej totiž stane „Ľadová kocka“ a bude dejiskom zápolení v curlingu. Niekdajšiu obrovskú kapacitu hľadiska znížia len na 4500 divákov.

 

Hlavný krytý štadión

Úplným protikladom predošlých dvoch športovísk je Hlavný krytý štadión, ktorý bol postavený v roku 1968 a o tri roky neskôr sa v ňom konali zápasy stolnotenisových tímov Číny a USA ako súčasť procesu normalizácie vzťahov medzi obomi krajinami.

Má kapacitu 17.345 návštevníkov a plochu takmer 55 tisíc metrov štvorcových. V roku 2001 bol štadión dejiskom Letnej univerziády a o tri roky neskôr hostil tiež prvý zápas NBA v Číne. Počas Letných olympijských hier sa v ňom zas konali volejbalové zápasy. Svoje uplatnenie nájde staručký štadión aj počas najbližších týždňov. Práve tam totiž organizátori umiestnili súťaže v krasokorčuľovaní a short track rýchlokorčuľovania.

2008 Capital Gymnasium Indoor Arena.JPG

By <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/User:Doma-w" class="extiw" title="en:User:Doma-w">Doma-w</a> (<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Doma-w" class="extiw" title="en:User talk:Doma-w">talk</a>) - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span> (<span dir="ltr" lang="en">Original text: self-made</span>), CC BY-SA 3.0, Link

 

Národný rýchlokorčuliarsky ovál

Ostatné disciplíny rýchlokorčuľovania sa však budú konať na novučičkom ovále, ktorý je jedinou novovybudovanou budovou v olympijskom parku. Stavali ju od polovice roku 2017 a prvá súťaž sa tam konala v októbri 2021.

Štadión stojí na mieste, kde sa počas tých letných konali zápasy v pozemnom hokeji a lukostreľbe, a s plochou 12.000 metrov štvorcovým je najväčším rýchlokorčuliarskym areálom v Ázii. V interiéri ponúkne sedenie pre 12.000 divákov (6.800 stálych a 5.200 dočasných sedadiel).

Nový Národný rýchlokorčuliarsky ovál si už vyslúžil prezývku „Ľadová stuha“, pretože jeho fasáda obopína 22 svetelných pásov s dĺžkou 622 metrov. Sú vyrobené z priehľadných fotovoltaických panelov, ktoré premieňajú slnečnú energiu na elektrickú. Po ukončení hier bude v štadióne verejné klzisko a využívať ho budú aj hokejové kluby.

 

Národný halový štadión

Počas olympiády budú hokejisti bojovať o medaily v športovom centre Wukesong a na Národnom halovom štadióne. Podobne ako mnohé ďalšie, aj tento vznikol pri príležitosti Letných olympijských hier v roku 2008, kedy sa tam odohrávali zápasy v hádzanej a gymnastické súťaže.

Štadión, ktorý si pre svoj tvar vyslúžil prezývku „Vejár“, sa po ukončení hier využíval ako multifunkčné športové zariadenie pre domácich a konajú sa v ňom aj kultúrne a športové podujatia. V roku 2015 hostil Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji žien a pre tento šport bude Národný halový štadión vyhradený aj počas zimnej olympiády a paralympiády.

 

Šou-kang Big Air

Hoci sa v Pekingu bude konať množstvo zaujímavých podujatí, čínska metropola bude hostiť len jediný šport na snehu, a to Big Air. Pohľad na zápolenie však bude o to zaujímavejší – areál totiž vyrástol na mieste bývalých oceliarní na predmestí čínskej metropoly. Big Air snoubordisti a akrobatickí lyžiari tak budú súťažiť v blízkosti priemyselných chladiarenských veží.

Oceľová 64 m vysoká a 164 m dlhá konštrukcia dovoľuje v budúcnosti zmeniť profil nájazdu a doskočiska mostíka. Prvé zimné olympijské športovisko vybudované na základoch priemyselného  dedičstva bude využívané celoročne. V lete bude slúžiť lyžiarom na tráve a priľahlá vodná plocha aj vodným lyžiarom.

 

Národné centrum alpského lyžovania

Oči väčšiny Slovákov sa však budú nepochybne upierať najmä do dediny Jen-čching, ležiacej asi 90 kilometrov od Pekingu. Na tunajších svahoch totiž budú prebiehať preteky alpského lyžovania. Nový areál s kapacitou 8500 divákov disponuje siedmimi rôznymi traťami s prevýšením 900 metrov. Jedna z nich patrí s maximálnym sklonom 68 stupňov k najstrmším na svete. Keďže sa však región nemôže tešiť pravidelnej snehovej nádielke, svahy zrejme budú musieť byť umelo zasnežované.

 

Národné sánkovacie centrum

V Jen-čchingu budú počas olympiády pretekať aj bobisti, sánkari a skeletonisti. Novovzniknutá trať s dĺžkou 1,6 kilometra má pripomínať mýtického čínskeho draka a zahŕňa 16 zákrut vrátane unikátnej 360-stupňovej. Po skončení hier bude areál slúžiť ako tréningové centrum aj dejisko medzinárodných súťaží.

 

Snežný park Čang Ťia-kchou

Poslednou lokalitou je vyše štvormiliónové mesto Čang Ťia-kchou, ktoré od Pekingu delí 180 kilometrov. Obľúbená zimná destinácia bude okrem Big Airu hostiť všetky snowboardingové a akrobatické lyžiarske disciplíny. Park, ktorý bol vybudovaný v staršom lyžiarskom stredisku, bude rozdelený do viacerých sekcií so šiestimi traťami.

 

Národné centrum pre skoky na lyžiach

Hoci sa za najfotogenickejšie nové športovisko považuje Šou-kang Big Air, šliapať na päty mu bude aj areál so skokanskými mostíkmi (115 a 136 metrov). Ich zaoblený tvar totiž pripomína tradičný amulet, symbol šťastia, vďaka čomu športovisko prezývajú „Snežný Ru Yi“.

Zaujímavé je aj to, že po skončení hier nájde využitie aj v lete. Plocha v spodnej časti sa bude využívať ako futbalové ihrisko.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa