V Dubaji otvorili Múzeum budúcnosti: Je to vraj najkrajšia budova sveta

2022-03-07 13:01:00 |   |    | 

Zoznam dubajských unikátov je mimoriadne dlhý, pred pár dňami k nemu pribudlo aj Múzeum budúcnosti, ktoré sídli v údajne najkrajšej budove sveta. Návštevníci sa v ňom môžu dozvedieť o budúcnosti v rámci vedy, technológií či prírody. Pri skúmaní expozícií zapoja všetky zmysly, sľubujú autori.



 

V magický dátum 22.2.2022 otvorili v Dubaji po deviatich rokoch príprav jeho novú dominantu – futuristickú stavbu v tvare asymetrického prstenca, v ktorej sídli Múzeum budúcnosti. Návštevníkom približuje, ako sa bude spoločnosť vyvíjať v nasledujúcich dekádach, najmä v súvislosti s vedou a technológiami.

„Živé múzeum“ zahŕňa prvky tradičných expozícií, ale tiež trojdimenzionálne divadlo a tematické atrakcie. Je tiež sídlom miestnej iniciatívy „Veľké arabské mysle“, ktorá chce vybrať tisícku výnimočných arabských talentov v rôznych odvetviach.

Unikátna budova je dielom architekta Shauna Killa, rodáka z Juhoafrickej republiky, ktorý v roku 2015 založil v Dubaji firmu Killa Design. Jej dielom je napríklad aj výnimočná 77-poschodová budova Jumeirah Gate z roku 2020, v ktorej sídli 5-hviezdičkový hotel.

Ešte väčšiu pozornosť domácich i turistov si vyslúžila nová budova múzea. Vyniká nielen neobvyklým tvarom, ale aj vďaka arabskej kaligrafii, pokrývajúcej celú fasádu. Dielo emirátskeho umelca Mattara bin Laheja zobrazuje tri citáty z básne.

Ich autorom je sám Muhammad bin Rášid Ál Maktúm, emir Dubaja a premiér a viceprezident Spojených arabských emirátov. Jeden z troch citátov hovorí: „Budúcnosť patrí tým, ktorí si ju vedia predstaviť, navrhnúť a zrealizovať. Nie je to niečo, čo očakávate, ale skôr vytvárate.

Múzeum, ktoré šejk nazval najkrajšou budovou sveta, má sedem poschodí a návštevníkov na ploche 30.000 metrov štvorcových zoznamuje s predstavami odborníkov o budúcnosti cestovania vesmírom, klimatických zmenách, ekológii, ale aj zdraví či duchovne.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa