Čo majú spoločné Burj Khalifa a Spišský hrad

2022-05-24 08:00:00 |   |    | 

Populárna služba Street View oslavuje tento mesiac 15 rokov od svojho uvedenia. Prvými publikovanými zábermi boli vtedy ulice San Francisca a 4 ďalších amerických miest. Od tej doby sa služba rozrástla do vyše 100 krajín sveta, vrátane Amazónie či Antarktídy a dostala sa aj do vesmíru. Pred desiatimi rokmi bola služba spustená aj na Slovensku. Súčasťou služby sa stali aj mnohé lokality či miesta zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO, ako napríklad Ochtinská aragonitová jaskyňa či Vlkolínec. Z aktuálnych štatistík sa za posledný rok stal najpopulárnejšou Street View destináciou na Slovensku Spišský hrad. Rebríček krajín, ktoré sú najviac navštevované z pohľadu Street View, vedie Indonézia a najobľúbenejšou globálnou lokalitou sa stal dubajský mrakodrap Burj Khalífa.



 

Street View na Slovensku

Na Slovensku je Street View dostupné od roku 2012, kedy bolo špeciálnymi Street View autami nasnímané takmer celé Slovensko. Najsevernejšie nasnímali Oravskú Polhoru, najjužnejšie prešli obcou Patince, na východe sa im podarilo zachytiť Novú Sedlicu a najzápadnejším nafoteným miestom bola Devínska Nová Ves.

V roku 2014 bola služba Street View obohatená aj o mnohé kultúrne, prírodné a turisticky atraktívne lokality. Najväčšou raritou sa stali panoramatické snímky z jedinečných slovenských jaskýň, vrátane Dobšinskej ľadovej jaskyne či Jaskyne Domice. Slovensko tak po Japonsku a Poľsku bolo vtedy len treťou krajinou na svete s takýmito zábermi. Street View trojkolka a Street View batoh zavítali do hôr, vrátane Vysokých a Nízkych Tatier, vydali sa za kultúrou a históriou na Oravský hrad, Zámok Bojnice, Spišský hrad či Kaštieľ Betliar a nenechali si ujsť ani Múzeum Oravskej dediny.

O rok neskôr pribudli viaceré slovenské národné parky (napríklad Veľká Fatra, Malá Fatra, Slovenský kras či Poloniny), múzeá (Slovenské technické múzeum v Košiciach, Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej či Múzeum letectva), historické pamiatky (Trenčiansky hrad, Draškovičov kaštieľ v Čachticiach, Drevený evanjelický artikulárny kostol v Kežmarku) a rôzne miesta oddychu.

Zatiaľ posledným prírastkom Street View boli v roku 2020 dve z najvyššie položených vysokohorských chát – ZbojníckaTéryho chata, ktoré bolo možné nasnímať vďaka spolupráci s Klubom slovenských turistov a Horolezeckým spolkom JAMES.

 

Street View autá opäť na Slovensku

Okrem snímania lokalít kultúrneho či prírodného významu spoločnosť Google tiež pravidelne aktualizuje lokálne snímky, aby poskytovali čo najvernejší obraz reality a čo najlepšie slúžili svojim používateľom. V týchto mesiacoch až do leta jazdia po slovenských cestách Street View autá, pričom zavítajú do mnohých miest na Slovensku. Nové snímanie tak napomáha tomu, aby sa používatelia dokázali v rôznych destináciách ešte lepšie zorientovať.

Spoločnosť Google maximálne dbá na ochranu súkromia. Každému publikovaniu zhromaždených snímok predchádza spracovanie pomocou špeciálnej technológie, ktorá rozmazáva tváre ľudí a poznávacie značky áut, aby ich nebolo možné identifikovať a ochránilo sa tak ich súkromie. Street View ponúka funkciu dodatočného rozmazania snímok (jednotlivca, auta, domu a pod.), o ktoré je možné požiadať stlačením tlačidla „Nahlásiť problém“ v pravom dolnom rohu ľubovoľného obrázka.  

 

Street View vo svete

Služba Street View za posledných 15 rokov zdokonalila svoju technológiu na snímanie panoramatických záberov ulíc a miest a rozšírila aj možnosti zariadení, ktorými tieto zábery zachytáva. Na začiatku využívala na snímanie ulíc a ciest Street View auto, ktoré neskôr doplnila Street View trojkolka. No a keďže mnohé miesta boli dostupné len peši, v roku 2012 predstavila spoločnosť Street View batoh (tzv. Trekker). Veľký kaňon v USA bol prvou destináciou nasnímanou týmto zariadením, v Európe to boli prekrásne Benátky. Odvtedy sa toto zariadenie objavilo aj na snežných skútroch či ťavách.

Street View autá precestovali pri snímaní vyše 16 miliónov kilometrov, čo je vzdialenosť, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka viac ako 400-krát. Celkovo zozbierali vyše 220 miliárd snímok.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Google

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa