Chrám Borobudur – najväčšia pamiatka na južnej pologuli

2022-07-01 12:00:00 |   |    | 

Tak ako v Európe pútajú pozornosť turistov majestátne katolícke kostoly, v Ázii sú to zase najmä budhistické stavby. Zo všetkých najviac vyniká chrám Borobudur, ktorý sa nachádza v Indonézii. Vďaka veľkej rozlohe je nielen najväčším budhistickým svätostánkom na svete, ale zároveň aj najväčšou pamiatkou na južnej pologuli. Vzhľadom pripomína pyramídu a počas jeho návštevy vám odhalí niekoľko zaujímavých tajomstiev.



 

Imituje posvätnú horu

Vznik chrámu Borobudur sa podľa odhadov datuje do 8. až 9. storočia. Postavený je v centre ostrova Jáva, kde sa pomocou pyramídovej konštrukcie snažili napodobniť tvar posvätnej hory. Keď sa na neho pozriete z diaľky, uvidíte najprv päť spodných vrstiev, ktoré majú tvar štvorca. Podľa legendy predstavujú náš pozemský život. Po smrti sa už dostávame do duchovného sveta, ktorý symbolizujú nasledujúce tri poschodia, ktoré už majú podobu kruhov. Na každom z nich sa nachádzajú malé svätyne, ktoré majú tvar zvonov. V nich je vždy ukrytá socha Budhu v životnej veľkosti. Borobudur sa preslávil aj vďaka bohatému zdobeniu. Jeho steny sú pokryté vyše 2500 reliéfmi, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes. Taktiež tam nájdete niekoľko stoviek sôch svätcov v rôznych veľkostiach. V okolí sa rozprestiera les a krásna príroda.

 

Postavili ho iba s veľmi jednoduchými nástrojmi

Pri pohľade na toto monumentálne dielo vám istotne napadne, že jeho výstavba musela trvať veľmi dlhý čas. Tak sme na to zvyknutí v prípade rôznych hradov alebo taktiež kostolov. Lenže budhistom sa hrubú stavbu Borobuduru podarilo postaviť za neuveriteľných 23 rokov, počas nasledujúcich 50 rokov už prebiehali len drobné úpravy a najmä zdobenie vnútorných priestorov freskami a sochami. Pracovalo na ňom niekoľko stoviek robotníkov, ktorí nemali k dispozícii žiadne moderné vymoženosti. Všetko museli robiť ručne a len za pomoci primitívnych nástrojov. Práca na chráme bola mimoriadne ťažká a vyžadovala si dômyselné plánovanie architektov. Všetky kamene pochádzali z blízkych riek. Najprv ich tam upravili na menšie kusy a tie potom prenášali až priamo ku stavbe. Pre výstavbu chrámu si vybrali veľmi špeciálne miesto. Nachádza sa v obklopení kopcov, ktoré ho symbolický strážia a v blízkosti pretekajú dve rieky. Ide o veľmi úrodný kraj, takže aj takýmto spôsobom chceli vzdať poctu Budhovi.

 

Prekonal teroristický útok i nájazdy zlodejov

Borobudur patrí medzi národné pýchy a taktiež si ho veľmi cenia budhistickí veriaci. Preto sa stal aj centrom záujmu ľudí, ktorí ho chceli zničiť a uštedriť tak domácim obyvateľom príučku. Konkrétne v roku 1980 sa stal terčom teroristického útoku, počas ktorého sa poškodili až deväť stúp so sochami Budhu. Našťastie sa ich neskôr zrekonštruovali a terorista skončil vo väzení. Oveľa väčším problémom je, že do chrámu v noci pravidelne prichádzajú zlodeji. Tí potajme odrežú hlavy zo sôch svätcov a tie potom predávajú ako cennú trofej na čiernom trhu. Napriek tomu sa podarilo chrám udržať v dobrom stave. Medzi rokmi 1975 a 1982 prešiel väčšou renováciou, počas ktorej odstránili viacero nedostatkov.

 

Stupy slúžia ako slnečné hodiny

Architektonický návrh chrámu bol veľmi dômyselný. Podarilo sa tam priniesť niekoľko zaujímavých detailov, ktoré skúmajú historici až dodnes. Jedným z dôležitých faktov je, že Borobudur postavili presne podľa pohybu slnka. Na stavbe sa nachádza dokopy 72 stúp, z nich hlavná a najväčšia je na úplnom vrchole. Po obvode chrámu boli rozmiestnené tak, že tvorili sústavu slnečných hodín, ktoré takto slúžili tunajším obyvateľom.

 

Dlhé roky bol nepovšimnutý

O existencii tohto chrámu sa veľmi dlho vôbec nevedelo. Pre domácich obyvateľov znamenal dôležité pútnické miesto, ale dobrodruhovia či cestovatelia mu nevenovali veľkú pozornosť. Zlom prišiel až v roku 1814, keď toto miesto navštívil anglický rodák Thomas Stamford Raffles. Odvtedy si ho viac všímali archeológovia i historici. V roku 1873 zverejnili prvú väčšiu štúdiu aj s prvou fotografiou, vďaka čomu sa o Borobudure dozvedelo ešte viac ľudí. V súčasnosti túto pamiatku navštívi 2,5 milióna turistov ročne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa