Ako z vesmíru: Hlbiny moria a oceánov obývajú neobyčajné slimáky

2022-08-08 13:00:00 |   |    | 

Suchozemským slimákom príroda veľa farieb nenadelila, zato tie morské vám svojou krásou neraz vyrazia dych. Predovšetkým nahožiabre slimáky rozhodne patria k najzaujímavejším obyvateľom hlbín.



 

Nudibranchia (teda nahožiabre) je skupina ulitníkov so zvláštnym tvarom a žiarivými farbami. Obývajú všetky svetové oceány, najradšej však majú plytké teplé vody. Ich názov by sa dal preložiť ako „odhalené žiabre“ a odkazuje na to, že dýchací aparát je umiestnený na vonkajšej strane ich mäkkého tela.

Vedci dnes rozoznávajú asi 2000 druhov slimákov nahožiabrych a takmer denne pribúdajú nové. Jednotlivé druhy sú pritom veľmi odlišné, čo sa týka výzoru aj životného cyklu. Niektoré sa dožívajú menej ako mesiac, iné až rok.

Môžu tiež rôzne vyzerať, merajú od 6 milimetrov až po 30 centimetrov a ich sfarbenie je často prispôsobené potrave, ktorú vyhľadávajú pomocou dvoch tykadiel na hlave. Niektoré druhy po skonzumovaní pŕhlivého živočícha môžu transportovať jeho pŕhlivé bunky do svojej pokožky a získať tak ich obranné schopnosti pre seba.

Podobne ako iné slimáky je aj nudibranchia hermafrodit, má teda samčie aj samičie pohlavné orgány a môže sa páriť s ktorýmkoľvek dospelým jedincom svojho druhu.

 

Halgerda batangas

Tento druh slimáka nahožiabreho meria 35 až 40 milimetrov a obýva západnú časť Tichého oceánu.

 

Chromodoris annae

Tento obyvateľ indo-pacifického regiónu má modré telo s tenkými čiernymi pruhmi a žltým okrajom a oranžové plutvy a tykadlá. Rastie do dĺžky 5 centimetrov.

 

 

Halgerda terramtuentis

Tohto krásavca prezývajú aj „zlatá čipka“. Meria menej ako 5 centimetrov a žije v oblasti Havaja, kde obýva hĺbku do 8 metrov.

 

Edmundsella pedata

Tento ružovo-fialový druh narastá do dĺžky 20 (Stredozemné more) až 50 milimetrov (Atlantický oceán). Dokáže prežiť aj v chladnejších vodách, napríklad pri nórskom Trondelagu.

 

Nembrotha

Ďalším druhom slimáka nahožiabreho je nembrotha, ktorá dosahuje dĺžku 5 centimetrov a obýva skaly alebo koralové útesy v Indickom a na západe Tichého oceánu.

 

Glaucus atlanticus

Glaukus atlantický má skutočne unikátny tvar. Dorastá do dĺžky 5 centimetrov a vidieť ho môžete aj v európskych vodách. Najviac obľubuje otvorený oceán, výnimočne ho však môžete nájsť aj vyplaveného na pláži.

 

Himatina trophina

Tento druh obýva vody severnej časti Tichého oceánu až po Aljašku a Ochotské more v Rusku.

 

Hypselodoris variobranchia

Tento druh patrí k najväčším, dosahuje dĺžku až 50 milimetrov. Je veľmi rozšírený, a tak ho môžete stretnúť v Austrálii, Malajzii, Indonézii aj Japonsku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa