OBRAZOM: Irán odhaľuje majstrovské diela západného umenia skryté po celé desaťročia

2022-08-13 08:00:00 |   |    | 

Dlho skrývané diela moderného západného umenia možno opäť obdivovať v klerikálnom Teheráne, hoci iránsky prezident Ebráhím Raísí brojí proti vplyvu Západu. TASR informáciu prebrala z agentúry AP.



 

Zatiaľ čo iránske úrady kritizujú "deviantných" umelcov za "útok na iránsku revolučnú kultúru", ženám v hidžábe to nebráni navštíviť teheránske Múzeum súčasného umenia. Od júna tu vystavujú diela 34 najvplyvnejších západných umelcov.

Je medzi nimi dielo Marcela Duchampa známe ako "Veľké sklo", ktoré bolo interpretované aj ako skúmanie erotickej frustrácie. Priťahuje tiež štvormetrová socha bez názvu od amerického priekopníka minimalizmu Donalda Judda či socha zo série najznámejšieho diela Sola LeWitta "Otvorená kocka".

"Usporiadať výstavu s takouto témou a takýmito dielami je smelý krok, ktorý si vyžaduje veľa odvahy," povedal Bábak Bahárí, ktorý si 130 diel prišiel na výstavu pozrieť už štvrtýkrát od jej otvorenia koncom júna. "Dokonca aj na Západe sú tieto diela jadrom diskusií a dialógu."

Prozápadný iránsky šach Muhammad Rezá Pahlaví vybudoval Múzeum súčasného umenia a jeho multimiliardovú zbierku koncom 70. rokov, keď ceny ropy raketovo rástli a západné ekonomiky stagnovali. Zhromaždil diela Pabla Picassa, Marka Rothka, Clauda Moneta, Jacksona Pollocka a ďalších, čím posilnil kultúrne postavenie Iránu vo svete.

Len o dva roky neskôr (v roku 1979) šiitskí duchovní šáhinšáha Pahlavího vyhnali a západné umenie ukryli do trezorov múzea. Niektoré obrazy (napríklad Warholove) tam zostávajú už desaťročia, aby neurážali islamské hodnoty.

Kultúrne obmedzenia v Iráne sa však zmiernili. Súčasná výstava za necelé dva mesiace prilákala 17.000 ľudí, čo je podľa hovorcu múzea takmer dvojnásobok oproti predchádzajúcim výstavám.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa