Najfilmovanejšie miesto sveta inak: 10 zaujímavostí o slávnom Central Parku

2022-09-27 12:00:00 |   |    | 

Central Park je najznámejším mestským parkom na svete. Stačí prekročiť jeho brány a zrazu sa ocitnete v úplne inom svete. Typický ruch newyorských ulíc vystrieda pokojná atmosféra, kde žezlo preberá do rúk príroda. Vďaka tomu patrí okolie parku medzi najvyhľadávanejšie a zároveň najdrahšie lokality na bývanie.



 

1. Central Park navrhol krajinný architekt Frederick Law Olmstead a architekt Calvert Vaux medzi bývalými ulicami 59 až 106. Kedysi tam bolo malé mestečko, ktoré malo veľa zelene, no potom tam začali pribúdať klasické poschodové domy. Predstavitelia mesta si uvedomili, že by niekde v centre New Yorku mali vybudovať park, ktorý by kompenzoval to množstvo pribúdajúcich stavieb. Prvé práce na Central Parku sa začali v roku 1857. Vtedy tam vysadili tisíce stromčekov a urobili prvé zmeny, ktoré ho mali viac priblížiť predstave zelenej oázy.

2. Olmstead a Vaux prišli s návrhom, že sa park bude čo najviac podobať anglickej vidieckej krajine. Chceli tak ponúknuť kontrast k okolitému mestu. Postupne tam vypestovali nové záhony kvetín, založili veľa trávnikov, vyhliadkových bodov a pridali 36 mostov, z ktorých nie je ani jeden pár rovnaký. Momentálne sa park rozprestiera na rozlohe 843 akrov, takže je väčší ako štáty Monako a Vatikán.

3. Park pretína niekoľko chodníkov a ciest, ktoré boli dômyselne vymyslené tak, aby si chodci, cyklisti a v tých časoch koče s koňmi neprekážali. Zároveň ich rozdelili tak, aby ste našli aj pokojnejšie a menej frekventované miesta, kde sa nenachádzajú ich uzly a nepanuje tam taký ruch. Tento systém sa podarilo uchovať až doposiaľ.

4. Central Park je najfilmovanejším miestom na svete. Dokopy sa už objavil vo viac ako 500 filmoch alebo seriáloch. Štáby často využívajú jeho romantické zákutia a navyše vďaka dôverne známym scenériám radi vyvolávajú v divákoch silné emócie. K tým najznámejším patria Sám doma alebo Sex v meste.

5. Medzi krásnou zeleňou nájdete aj niekoľko umeleckých kúskov. Dokopy sa tam nachádza 29 sôch, z ktorých najznámejšia je Alica v krajine zázrakov. I keď tieto diela sú väčšinou určené len na pozeranie, v jej prípade to neplatí. Socha bola vymyslená tak, aby motivovala deti alebo dospelých, aby po nej lozili. Jej cieľom bolo vrátiť nás späť do detstva a umožniť nám trochu sa vyblázniť. Jednotlivé hríby slúžia ako stupienky, po ktorých sa dostanete až k Alici.

6. Park sa stal vyhľadávanou atrakciou i pre turistov. Ročne ho navštívi viac ako 40 miliónov ľudí, no až sedemdesiat percent z toho tvoria domáci obyvatelia. Najvyťaženejšie sú letné víkendy a najmenej ľudí tam prichádza počas zimných pracovných dní. Najlepší spôsob, ako spoznať čo najväčšiu časť parku, je prenajať si bicykel.

7. Dôležitou súčasťou Central Parku sú lavičky. Dokopy sa ich tam nachádza viac ako 10 000. Ak máte záujem, môžete si niektorú z nich „adoptovať“. Potom získate právo umiestniť na ňu plaketu s ľubovoľným nápisom. Mnohí ľudia ich takto kupujú na pamiatku ich zosnulých blízkych. Aktuálne je prenajatých 7000 lavičiek, pritom cena nie je vôbec nízka. Za jednu adoptovanú lavičku zaplatíte 10 000 dolárov.

8. V súčasnosti už park pôsobí ako jeden veľký les či lúka. No v skutočnosti, nech sa pozriete čokoľvek, všetko to vzniklo len za pomoci usilovných ľudí. Každý kopec, trávnik či jazero sú umelo vybudované, čo by ste však už dnes pri pohľade na ne vôbec nepovedali.

9. Kedysi sa v Central Parku chovali ovce. Tie mali aj praktické využitie, pretože denne jedli trávu a vďaka tomu ušetrili práce pri kosení. V roku 1934 sa však od tejto tradície upustilo a na mieste ovčej farmy už dnes stojí reštaurácia.

10. Mestské prostredie neprekáža zvieratám, ktoré našli v Centra Parku druhý domov. Veľmi dobre sa tam darí najmä hmyzu. Dokonca vedci pri skúmaní objavili nielen niektoré vzácne a raritné druhy, ale aj dva úplne nové. Prvým bol nový typ stonožky a druhým nový druh muchy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa