Stredoveké podmienky a žiadna nádej na únik: Najvyššie obývané mesto je peklom na Zemi

2022-09-28 12:01:00 |   |    | 

Prišli sem s vidinou bohatstva a šťastia, no čakala ich len úmorná drina a stredoveké podmienky. Najvyššie osídlené miesto sveta vzniklo ako tábor pre baníkov, no rozrástlo sa na skutočné mesto. Život v ňom je však skutočným peklom na Zemi.



 

Ťažko povedať, koľko má najvyššie obývané mesto na planéte vlastne obyvateľov. Raz je to 70 tisíc, inokedy len 30. Ľudia prichádzajú, odchádzajú... a zomierajú. V nadmorskej výške 5100 metrov sú podmienky na prežitie náročné aj bez driny. Vzduch je veľmi riedky, letá vlhké, zimy zasa veľmi suché, cez deň je chladno, v noci mrzne. Priemerná ročná teplota je 1.3 °C a vlhkosť 707 milimetrov.

Napriek tomu sem ľudia dobrovoľne prichádzajú žiť - láka ich totiž vidina zlata. La Rinconada leží vysoko v peruánskych Andách, kde sa ťaží tento vzácny kov. A každý dúfa, že sa mu aspoň kúsok z neho podarí uchmatnúť. Oblasť nevlastní žiadna ťažobná spoločnosť a takmer všetky bane sú nelegálne. Väčšina zlata, ktoré sa tu vyťaží, tak putuje rovno na čierny trh.

 

Podobná anarchia vládne aj v samotnom meste. Ľudia sa tlačia v plechových domov s minimálnym zateplením. Nie je tam elektrina, cesty ani kanalizácia. Všetok odpad končí v jarku na hlavnej ceste, ktorý je tak liahňou ochorení. Celé mesto neuveriteľne páchne, všade sa povaľujú odpadky. Zem, vzduch aj voda sú kontaminované. Zo skládok sa vyparuje ortuť, ktorú využívajú pri ťažbe, a tá sa usádza na strechách domov a mieša s topiacim sa snehom.

Kým muži ručne ťažia zlato, ženám to povolené nie je, lebo by vraj odohnali baníkom šťastie. Živia sa teda ako predavačky alebo prostitútky. V meste nie sú žiadne školy ani nemocnice a ľudia sa priemerne dožívajú len 30 – 35 rokov. Zomierajú pomaly v ukrutných bolestiach, zničení ochoreniami pľúc a otravou ortuťou, ktoré postupne napáda imunitný, tráviaci a nervový systém a spôsobuje telesné deformácie, stratu pamäti, paralýzu a napokon smrť.

Cena za život v La Rinconade je obrovská, nádej na zlepšenie pritom minimálna a ako hovoria miestni, aj keď sa niekomu pošťastí niečo väčšie nájsť, obvykle svoje bohatstvo nevie spracovať. Väčšina mužov ho prehajdáka v baroch s dievčatami. A tak je mesto právom prezývané „Diablov raj“. Žiadna správna cesta z neho totiž nevedie...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa