Dojímavá cesta okolo sveta: Rodičia chcú deťom ukázať jeho krásy skôr, než navždy oslepnú

2022-09-28 12:30:00 |   |    | 

Rodina Lemayovcov z kanadského Québecu žila kedysi úplne bežným životom, no zdrvujúca diagnóza lekárov všetko zmenila. Trom zo štyroch detí hrozí slepota, a tak ich rodičia vzali na cestu okolo sveta. Chcú im ukázať čo najviac jeho krás, kým ešte dokážu vidieť.



Mnoho rodičov sníva o tom, že ich deti uvidia svet. Edith Lemayová, účtovníčka z kanadského Québecu, však takúto nádej nemá. Jej dcére Mii (11) a synom Collinovi (7) a Laurentovi (5) diagnostikovali neliečiteľné genetické ochorenie retinis pigmentosa (pigmentová degenerácia sietnice). „Postupne začnú strácať zrak z vonkajšej strany smerom k stredu a nakoniec je to ako pozerať cez slamku. Je tiež možnosť, že v strednom veku oslepnú úplne,“ vysvetlila pre CBS News Lemayová.

 

Hoci sa v jej rodine ani manželovej rodine toto ochorenie nikdy nevyskytlo, obaja sú jeho nositeľmi. „Povedali nám, že šanca prenosu na deti je jedna ku štyrom. Bohužiaľ to u nás bolo tri zo štyroch,“ hovorí Kanaďanka. So svojimi deťmi sa o ich stave otvorene porozprávala a hoci to bolo nesmierne ťažké, postupne ich začala na život v tme pripravovať. K tomu patrila aj výučba Braillovho písma, no odborníčka prišla s iným návrhom. „Povedali, že to najlepšie, čo môžem urobiť, je naplniť ich vizuálnu pamäť. Hovorili o čítaní kníh a ukazovaní obrázkov slonov a žiráf a vtedy mi to docvaklo. Povedala som si, že im to nebudem ukazovať v knihách, ale v skutočnom svete,“ vysvetľuje Edith, z ktorej je dnes už skúsená cestovateľka.

 

Najskôr s manželom a štyrmi deťmi preskúmala východnú Kanadu a v marci zbalila všetko potrebné na ročnú cestu okolo sveta, počas ktorej stíhajú aj preberať školské učivo. Začali Afrikou, ktorú prešli krížom od Namíbie po Tanzániu, za sebou už majú aj Turecko a Mongolsko a momentálne sa nachádzajú na Bali. Užívajú si známe atrakcie, každé z detí si však mohlo vybrať aj jeden vlastný zážitok, ktorý si počas cestovania splní. Mia si tak zajazdila na koni (v Mongolsku), Collin spal vo vlaku (v Tanzánii) a malý Laurent si splnil sen o pití džúsu na ťave.

Lemayová však pripomína, že cestovanie nie je len o príjemných skúsenostiach a získavaní vizuálnych spomienok. Je to aj dôležitá životná lekcia o tom, že napriek prekážkam treba ísť vždy ďalej a vážiť si aj pre nás celkom bežné veci. „Nie je to ľahká cesta. Je to nepohodlné. Niekedy sme unavení, frustrovaní a hladní. Je to náročné. Ale chcem, aby ich cestovanie naučilo odolnosti, lebo tú budú v živote veľmi potrebovať.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa