ROZHOVOR s baristkou Monikou: Po návšteve plantáže si kávu vychutnávam úplne inak

2022-12-10 23:00:00 |   |    | 

Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlaté Zrnko patrí k našim najúspešnejším baristkám. Lásku ku káve spája aj so svojou druhou vášňou – cestovaním. Vďaka tomu už navštívila mnoho krajín, kde zavítala na plantáže a učila sa nové informácie nielen o svojom obľúbenom nápoji, ale aj o nových miestach vo svete. O káve, ale aj svojich cestovateľských plánoch nám porozprávala v rozhovore.



 

Monika, vaše meno je úzko spojené s kávou, no kedy ste ju ochutnali po prvý raz? Pamätáte si ešte aj na svoje bezprostredné pocity?

Moja prvá káva, ktorú som kedy ochutnala, bude asi tá instantná s mliekom a cukrom, pretože tú pila (aj dodnes pije) moja mama. Ale kvalitnú kávu som ochutnala prvý raz až na vysokej škole na exkurzii v remeselnej pražiarni v Brne. Bolo to espresso pripravené z kávových zŕn z Etiópie. Tá káva mala kvetinovú vôňu a chuť ovocia paradajok a pečeného chleba. Nikdy na to nezabudnem. Etiópia je dodnes moja najobľúbenejšia kávová krajina.

 

Ak by ste mali popísať svoje tri najdôležitejšie míľniky na ceste stať sa jednou z najlepších baristiek na Slovensku, ktoré by to boli?

Najprv som sa kávu učila správne pripravovať, to ešte počas štúdia na vysokej škole v Brne. Potom som sa učila, ako pripravovať kávu iba z kvalitných kávových zŕn, tieto znalosti a zručnosti som získala počas práce pre pražiareň kávy Zlaté Zrnko. Pražiar tejto kávy sa totiž aj vďaka svojej plynulej taliančine, štúdiu v Bologni a láske ku káve pozná so skutočnými  svetovými kávovými odborníkmi z Talianska. Všetky vedomosti o káve som štyri roky poctivo nasávala. Potom som začala učiť ostatných kávových nadšencov prostredníctvom kurzov, prednášok, článkov a videí. Snáď raz napíšem o káve aj knihu.

 

Čo na základe vašich dlhoročných skúseností znamená dopriať si ten pravý pôžitok z kávy?

Ja si kávu vychutnávam úplne inak, odkedy som mala možnosť navštíviť kávové plantáže v Tanzánii, na Kostarike a v Peru. Teraz keď pripravujem kávu, myslím na všetkých tých ľudí, ktorí kávu pre mňa vypestovali, spracovali, zabalili, prepravili a upražili, aby som si ju mohla pripraviť tak, ako mám rada.

 

Okrem toho, že ste zasvätili svoj profesijný život káve, milujete aj cestovanie. Je to pre vás čisto voľnočasová, alebo aj pracovná aktivita?

S kávou sa spája všetko, čo robím. Keď cestujem, pijem kávu, sledujem miestnych, ako si ju pripravujú, ako ju radi servírujú, aké majú zvyky a tradície pitia kávy. Cestovanie a káva sú obe mojimi záľubami a idú spolu ruka v ruke. Ak sa budem v živote venovať týmto dvom veciam, budem šťastná.

 

Kam a s kým cestujete najradšej?

Rada cestujem na miesta, ktoré majú špecifickú prírodu alebo kultúru. Takých je na tomto svete veľa a pracujem na tom, aby som prešla všetky. Teraz cestujem najmä za oceán, no v budúcnosti mám v pláne kúpiť si dodávku a prejsť Európu krížom-krážom.

 

Prekvapila vás niektorá z navštívených krajín svojím postojom ku káve? Či už v kladnom, alebo negatívnom slova zmysle.

Veľmi ma prekvapila Kostarika. Je to asi najbohatšia a najčistejšia krajina v Strednej Amerike, ktorá má zlaté kávové zrnká aj vo svojom znaku. Symbolizujú obdobie, keď sa na Kostarike začali ľudia venovať kvalitnému pestovaniu, spracovaniu aj príprave kávy. Krajina ako taká si môže dovoliť aj vybavenie a stroje v spracovateľských staniciach, zmenám klímy sa vedia efektívne prispôsobovať. V Tanzánii viac cítiť, že si pestovatelia kávy nie vždy môžu dovoliť drahé stroje, zmena klímy ich trápi viac, nemajú také vysoké obchodné zručnosti, no ak sa im podarí predať kávu na trhu, dokážu z toho nielen uživiť rodinu, ale aj poslať deti do školy. Je zaujímavé, že ak si kúpite drahšiu a kvalitnejšiu kávu, okrem toho, že potešíte chuťové bunky, môžete ju piť s vedomím, že pestovateľ kávy dostal za svoju prácu aj viac zaplatené.

 

Predpokladám, že pri svojich cestách nehľadáte v navštívených kaviarňach „iba" kávu, ale aj služby navyše, ktoré s kávou súvisia. Ako je to v našich končinách? Máme sa ešte stále čo učiť?

Myslím, že sa až tak nemusíme učiť od iných krajín, pretože na Slovensku máme viac než dosť kvalitných pražiarní kávy, kaviarní a odborníkov na kávu. Skôr je dôležité, aby ľudia ocenili na Slovensku praženú kávu, spoznali kvalitnú prípravu a žiadali ju vo svojich obľúbených podnikoch. Vo veľa kaviarňach sa ešte stále nedolieva espresso horúcou vodou, ale necháva pretekať do plna šálky so zle nastaveným mlynčekom. Už som sa stretla aj s prevádzkou, kde nikdy nečistili kávovar. A to nebola žiadna druhotriedna prevádzka, ale naozaj pekná reštaurácia, akurát už veľmi dlho fungujúca s naozaj zastaranými technikami.  Na Slovensku je to prosto niekedy tak, že buď sú tu prevádzky vysokej kvality na celosvetovej úrovni, alebo také, ktoré fungujú aj napriek tomu, že ich cit ku gastronómii a jej základným zásadám je prakticky nulový.

 

Asi je zbytočné pýtať sa, čo si obvykle prinesiete domov zo zahraničných ciest. Alebo sa mýlim?

Možno prekvapím, ale najradšej si domov nosím koreniny. Kávu beriem jedine, ak navštívim nejaké kávové plantáže. Kávu najradšej pijem našu, na Slovensku praženú. Práveže bolo obdobie, keď som si kávu z našej pražiarne brávala do zahraničia. (úsmev)

 

Je láska ku káve láskou na celý život? Alebo pomýšľate aj na zadné dvierka, povedzme, v súvislosti s cestovaním?

K mojej láske ku káve a cestovaniu sa v súčasnosti pridala aj láska k písaniu. Neplánujem sa vzdať ani jednej z týchto troch vecí.

 

A na záver, napadnú vám „pikošky“ súvisiace s kávou, o ktorých naši čitatelia ani len netušia?

Z histórie je zaujímavé, že v Británii sa napríklad miestnym ženám nepáčilo, že ich muži pijú kávu, a tak vyhlasovali, že tento nápoj spôsobuje impotenciu. Do kaviarní, navyše, ženy veľmi nechodili, okrem známej benátskej kaviarne Florián, ktorú navštevovali aj dámy a napríklad aj známy spisovateľ a sukničkár Casanova. Táto kaviareň je najdlhšie fungujúcou na svete. Vtedy bola známa ako miesto uvoľnených mravov. Dnes je to skôr miesto preplnené turistami a za kávu tam zaplatíte veľa peňazí. Ak však chcete navštíviť peknú historickú kaviareň s dobrými recenziami, odporúčam Antico Greco v Ríme. Chodieval tam hudobný skladateľ Richard Wagner alebo básnik Goethe. va tu tiež nie je najlacnejšia, ale stála za to.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa