Čile láka na mnohé krásy, Mramorová jaskyňa však nemá vo svete konkurenciu

2023-03-28 12:15:00 |   |    | 

Čile turistov láka na mnohé krásy, iba Mramorová jaskyňa v Patagónii sa však môže pochváliť tak nádhernou výzdobou, že nemá na svete konkurenciu. Podľa odborníkov je stará niekoľko tisíc rokov a vznikla vďaka ľadovcu. Ten sa jej však môže stať aj osudným...



 

Vďaka topiacemu sa ľadovcu

Steny Mramorovej jaskyne vás upútajú hneď z dvoch dôvodov. V prvom rade ide o ich zaujímavý členitý povrch a potom je to netradičné sfarbenie, kvôli ktorému hýria farby rôznymi odtieňmi. Podľa odborníkov vznikla jaskyňa pred viac ako 6000 rokmi. Vďačíme za ňu ľadovcu, ktorý sa nachádza neďaleko tohto miesta. Keď sa začal po prvýkrát topiť, voda postupne formovala systém tunelov, z ktorých neskôr vznikla Mramorová jaskyňa. Keďže obsahovala veľa minerálov, zároveň menila aj sfarbenie stien do odtieňov modrej, zelenej, žltej a sivej. Vďaka tomu vyzerajú, ako keby ich pomaľoval umelec.

 

Kaplnka, dóm a jaskyňa

Mramor takéhoto sfarbenia je vo svete veľmi vzácny, napriek tomu sa domáci rozhodli, že ho v žiadnom prípade nebudú odtiaľto ťažiť. Keďže si chceli ponechať toto jedinečné prírodné dielo, čoskoro zapísali jaskyňu na zoznam prísne chránených miest. Dostanete sa ku nej plavbou po jazere, počas ktorej si môžete vychutnať nádhernú prírodu v okolí. Dnu vojdete taktiež na malom člne alebo na kajaku. Interiér sa delí do troch hlavných častí – kaplnky, dómu a jaskyne. Tieto pomenovania im dali domáci obyvatelia. Vo vnútri sa budete plaviť po jednoduchej trase. Najkrajšie obdobie na návštevu je od novembra do februára, kedy má aj voda nádherné tyrkysové sfarbenie a vďaka tomu ešte viac kontrastuje s mramorovou výzdobou.

 

Zrejme ju zničí to, čo ju vytvorilo

Hlavnou zložkou kamenných stien, z ktorých pozostáva jaskyňa, je uhličitan vápenatý. Ten je zároveň aj súčasťou mramoru, ale jeho nevýhodou je, že veľmi citlivo reaguje na vonkajšie vplyvy. Po zime sa blízky ľadovec neustále roztápa a nová dávka stekajúcich pramienkov vody bohatej na minerály spôsobuje na stenách nezvratné poškodenia. Už aj voľným okom je viditeľné, že sa na viacerých miestach vytvorila väčšia erózia. Odborníci sa preto domnievajú, že jaskyňu nakoniec zničí to, čo ju pomohlo stvoriť. Topiaci sa sneh jej neprospieva a niekoľko generácií po nás preto zrejme príde o túto nádheru. I kvôli tomu by ste sa mali poponáhľať, aby ste ju ešte zažili v plnej kráse.

 

Prísne regulácie návštevníkov

Mramorová jaskyňa je voľne prístupná a nevyberá sa do nej vstupné. Keďže sa však nachádza na vzdialenejšom mieste, väčšinou sa tam návštevníci vyberú v spoločnosti profesionálnych sprievodcov. Vďaka tomu dokážu regulovať veľký záujem o jej návštevu, aby tak uchovali čaro z jej spoznávania. V jaskyni taktiež platí prísny zákaz odoberania čo i len malých úlomkov. Práve kvôli erózii a postupnému miznutiu vrchných vrstiev by sa mohlo stať, že by sa jaskyňa zničila ešte skôr, ako by to spôsobili vody z topiaceho sa ľadovca. Neodporúča sa dokonca ani dotýkať sa stien, pamiatku by ste si mali odniesť len v podobe nezabudnuteľných spomienok a fotografií.

 

Privstaňte si a vychutnajte si tu jedinečné svitanie

Keďže do jaskyne prenikajú aj slnečné lúče, počas každej časti dňa vyniká farebná výzdoba stien úplne iným spôsobom. Turisti odporúčajú, aby ste si trochu privstali a šli sa tam pozrieť čo najskôr. Nesie to so sebou dve výhody. Prvou je, že svitanie je v jaskyni skutočne nádherné a tak úžasnú výzdobu tam inokedy neuvidíte. A tou druhou je, že ráno a dopoludnia je voda v jazere pokojnejšia a poplavíte sa tam jednoduchšie. Najmä ak pôjdete na kajaku a nie ste na to zvyknutí, popoludňajší výlet by pre vás mohol byť problémom.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa