Top päť najkrajších jaskýň na svete

2012-10-28 14:00:00 |   |    | 

Určite nám dáte za pravdu, že na Slovensku máme unikátne a jedinečné jaskyne. Pre tých, ktorým to však nestačí a chceli by vidieť a zažiť atmosféru ďalších jaskynných skvostov našej planéty, nech sa inšpirujú týmito riadkami.



 

  • Jaskyňa kryštálov, Mexiko

Objavená v roku 2 000, Jaskyňa obrích kryštálov (Crystal Cave of Giants) sa nachádza tisíc stôp pod zemou v bani Naica neďaleko Chihuahua. Niektoré z jej priesvitných kryštálových stĺpov dosahujú dĺžku až 36 metrov.

 

Jaskyne sú známe najmä štvrť palca dlhou bioluminescentovou žiarou, ktorú vytvárajú na modro svietacie červy (hlísty), visiace zo stropu týchto jaskýň. Jaskyne nájdete v subtropických vrchoch Severného ostrova Nového Zélandu.

 

Najväčší poklad čínskeho budhistického umenia - vyše 2 tisíc sôch a obrazov - je pochovaných vo vnútri 492 jaskýň, ktoré vykopali mnísi pozdĺž púšte na starobylej Hodvábnej ceste.

 

  • Spruce Tree House, Colorado

V 13. storočí Anasazi alebo Ancestral Puebloans postavili 120 izieb a osem slávnostných komôr v tomto 216 stôp dlhom a 89 stôp hlbokom skalnom obydlí. Žili tu skupiny 60 až 80 ľudí.

 

V roku 2009 profesionálni jaskyniari preskúmali najväčšiu jaskynnú pasáž na svete, ktorá má viac než  4 kilometre, dosahuje výšku až 600 metrov a je skrytá pod hustým tropickým dažďovým pralesom.

 

Zdroj/autor: bbc.com, jr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa