Desať najexotickejších zážitkov z dovolenky

2013-07-08 16:00:00 |   |    | 

Z dovolenky si môžete odviezť čokoľvek - originálne suveníry, neznámu chorobu alebo skrátka len úžasné zážitky, na ktoré budete spomínať po celý zvyšok života. Dnes vám prinášame inšpiráciu v podobe 10 najexotickejších zážitkov, ktoré môžete počas vašich ciest do ďalekých končín zažiť. Začítajte sa do zoznamu neuveriteľných „naj“ z tých najkrajších, ale tiež najhrozivejších kútov sveta!



1. Kúpte sa so žralokmi na Bora Bora

Aj keď sa to môže zdať neuveriteľné, sú miesta, kde sa žralokov nemusíte báť. Jedným z nich je ostrov Bora Bora, v ktorého azúrovo modrých lagúnach si môžete zaplávať so žralokmi, murénami alebo morskými rajami. Sú to totiž údajne veľmi plaché stvorenia. Rozprávková lagúna, ktorá tu vznikla prepadom časti pôvodne sopečného ostrova Bora Bora, je považovaná za jednu z najkrajších na svete.

 

2. Odhaľte tajomstvo Mayov v Mexiku

Život prastarých indiánskych civilizácií je dodnes zahalený rúškom tajomstva a pri pohľade na obrovské stavby uprostred divokej džungle človeka až mrazí. Pocit úžasu nad dokonalosťou hrobiek a pyramíd starých Mayov môžete zažiť v mexickom Yucatáne. Tunajší svetoznámy komplex Chichén Itzá, ktorého súčasťou je i Kukulkánova pyramída, bol postavený už v 6. storočí nášho letopočtu. Mystická atmosféra tu panuje hlavne v deň jarnej rovnodennosti - pozdĺž schodov na vrchol pyramídy je totiž vytesaný had, ktorý sa vďaka presnej pozícii slnka začne „plaziť“ dole.

 

3. Choďte na dovolenku na „vlastný“ ostrov

Uprostred Indického oceánu leží malý atol Faafu. Je síce súčasťou Maldív, nie však len takou obyčajnou - tento atol totiž môže byť trebárs na týždeň len váš! Tunajšia rezidencia Rania Experience zahŕňa šesťizbovú klimatizovanú vilu, jachtu so štyrmi izbami a nespočetné množstvo ďalších vonkajších altánkov a salónikov alebo víriviek pod šírym nebom.

Okrem chladničiek plných šampanského, vína a likérov tu na vás čaká tiež tím profesionálnych kuchárov, terapeutov a komorníkov, inštruktor potápania a kapitán jachty. Za jedinú noc v tomto rozprávkovom luxuse zaplatíte až desať tisíc eur.

 

4. Užite si ticho budhistických chrámov

V stovežatej Prahe nájdete asi 340 kostolov a kaplniek, v thajskom meste Chiang Mai zase vyše 300 budhistických chrámov. Tým najkrajším je chrám Wat Phra Sing, postavený v 14. storočí v klasickom severnom štýle z obdobia Lanna. Tunajšia socha Budhu pravdepodobne pochádza zo Srí Lanky. Okrem mystických chrámov tu nájdete tiež početné horské kmene, prekrásne výrobky zo striebra a dreva a unikátne nočné trhy.

 

5. Preleťte na Havaji ponad činnú sopku

Ak máte srdce dobrodruha a všetky adrenalínové zoskoky a ponory už máte za sebou, zájdite si na Havaj! Že to znie ako dovolenka na pláži? Ani nápad - Havaj okrem božského kúpania totiž ponúka i dažďové pralesy a príkre útesy. Najväčšie dobrodružstvo vás tu však čaká pri prelete vrtuľníkom ponad činné vulkány Kilauea.

 

6. Vykúpte sa na ľadovom Islande

Výprava na Island je snom snáď všetkých cestovateľov a fotografov. Tunajšia príroda sa totiž nepodobá žiadnej inej a miestami vyzerá ako z inej planéty. Ozajstným zážitkom je výlet do údolia Tórsmork, ktoré je celé obklopené ľadovcami. Priamo korytom ľadovcovej rieky vás musí previesť špeciálny autobus s vysokým podvozkom. Pôvab Islandu však spočíva v jeho rôznorodosti - z ľadovcového údolia môžete skočiť trebárs do Modrej lagúny, horúceho jazierka s azúrovo modrou vodou a hustou liečivou parou.

 

7. Prejdite sa po majestátnom Veľkom čínskom múre

Úchvatnosť Veľkého čínskeho múru netkvie ani tak v jeho dĺžke 6 000 kilometrov, ako skôr v tom, v akom teréne ho pred dávnymi časmi postavili. Doslova horské štíty museli starí Číňania obohnať hrubým múrom, na ktorý sa dnes môžete pozrieť i vy. Badaling (Pa-ta-ling) je najznámejšou časťou múru práve pre extrémnu prírodu, do ktorej je vsadený. Je tu samozrejme dosť turistov, ale ak pôjdete po múre dostatočne dlho na západ, dostanete sa k rozpadávajúcim sa častiam Veľkého čínskeho múru a to je ten pravý prierez históriou. Najnebezpečnejšou časťou múru je určite neupravený úsek Simami.

 

8. Napravte si karmu v Himalájach

Karma, to nie je len ohrievač vody. Sú to následky vašich činov. V budhistickej stúpe Swayambhunath si môžete karmu prečistiť. Nepál je plný podobných čarovných miest, navyše sa tu v odľahlých dedinách stretnete s ľuďmi, ktorí doposiaľ žijú rovnako prostým životom ako po dlhé stáročia predtým.

Mimo hlavných turistických centier tak objavíte skutočný Nepál s jeho nezabudnuteľnými výhľadmi na Himaláje a s tichom starých chrámov a kláštorov. Susedné tibetské územie, jedinečná Lhasa alebo priamo východiskový tábor pod Mount Everestom sú ďalšie miesta, ktoré vás nenechajú odísť.

 

9. Užite si extrémnu Antarktídu

Dovolenkou na Antarktíde sa nemôže pochváliť hocikto. Pritom existuje množstvo spoločností, ktoré ponúkajú i také dobrodružstvá, ako výpravu do tunajších opustených výskumných laboratórií alebo prieskumnú cestu oceánografickou loďou. Na naozaj bielych plážach však na kúpanie ani nepomyslíte, pokiaľ práve nebudete na vulkanickom ostrove s horúcimi prameňmi.

Možno si hovoríte, čo môže byť na ľadových kryhách zaujímavé. Ale verte tomu alebo nie, i pusté ľadovce môžu vytvárať tie najkrajšie tvary a z ich farebných kreácií budete fascinovaní. Z vyhriatej kajuty alebo priamo z brehu navyše môžete pozorovať kosatky, tučniaky a tulene.

 

10. Prejdite sa krajinou Pána prsteňov

Nový Zéland - krajina známa neuveriteľnou rôznorodosťou svojich prírodných krás, vám okrem vysokých hôr a členitého pobrežia môže ponúknuť i adrenalín v podobe prechádzky okolo tunajších gejzírov. Okrem neškodných bublajúcich jazierok vás môže tesne vedľa vašej nohy prekvapiť náhly stĺpec horúcej vody a následná sprcha.

 

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy za exotickými zážitkami

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov za jedinečnými exotickými zážitkami:

 

  • Austrália a Nový Zéland: Poznajte na vlastnej koži najskôr unikátnu prírodu najmenšieho kontinentu a potom sa presuňte do krajiny Pána prsteňov - na Nový Zéland.
  • Na Bora Bora za žralokmi: Bora Bora je synonymom luxusu a ide vraj o najkrajšie miesto planéty. Vyrážajú sem i filmové hviezdy a milionári.
  • Za thajským slnkom a tajomnými chrámami: Thajsko - krajina, kde sa sny stávajú skutočnosťou. Dovolenka v Thajsku vám ukáže, čo si môžete pod dokonalým spojením tradície so súčasnosťou predstaviť.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa