Najlepšie univerzity sveta

2012-03-31 14:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Rebríčku najlepších svetových univerzít s prehľadom kraľujú americké a britské vysoké školy. Vyplýva to z hodnotenia, ktoré zverejnila britská publikácia Times Higher Education, podľa ktorej je najlepšou vysokou školou na svete Kalifornský technologický inštitút (Caltech).



V prvej desiatke je sedem amerických univerzít a tri britské. Medzi najlepšími dvoma stovkami je 75 amerických univerzít a 32 britských. Prvýkrát za osem rokov, čo Times Higher Publication zostavuje svoj rebríček, sa stal najlepšou univerzitou Caltech, ktorý zosadil Harvardovu univerzitu.

Rebríček sa zostavuje na základe 13 kritérií, ako je výskum, kvalita výučby, medzinárodná aktivita a analýza citácií. Hodnotenie uvádza celkom 400 univerzít, aj keď od 200. miesta nie sú v rebríčku, ale vo veľkých skupinách bez určenia poradia.

Karlova univerzita je tak na 301. až 350. mieste. Times Higher Education však uviedol, že Slovenská republika patrí ku krajinám, ktorých vysoké školy by sa zlepšením dvoch alebo troch ukazovateľov mohli v najbližších rokoch dostať medzi najlepších 200.

Z krajín strednej a východnej Európy sú v rovnakom pásme ako Karlova univerzita dve poľské vysoké školy - Jagellonská univerzita v Krakove a Varšavská univerzita - a v skupine na 350. až 400. mieste univerzita v estónskom Tartu. "Zdá sa, že tieto inštitúcie sú najsľubnejším kandidátmi v oblasti, aby získali štatút svetovej triedy," uvádzajú autori rebríčka.

Harvardova univerzita bola nielen zosadená z prvej priečky, ale musí sa deliť o druhú pozíciu s taktiež kalifornskou Stanfordovou univerzitou pred britskou Oxfordskou univerzitou, ďalšou americkou Princetonskou univerzitou a pred Cambridgeskou univerzitou v Británii. Caltech vďačí za prvé miesto predovšetkým výraznému vzostupu financií na výskum.

Prvou univerzitou mimo anglosaskej krajiny je švajčiarsky inštitút ETH v Zürichu na 15. mieste, prvou francúzskou vysokou školou je na 49. mieste parížska École Normale Supérieure. Prvou v Ázii je na 30. mieste Tokijská univerzita, zatiaľ čo Pekingská univerzita je 49.

Medzi najlepšími 200 vysokými školami nie je žiadna talianska. Z Blízkeho východu sú v hodnotení len dve izraelské vysoké školy - Hebrejská univerzita v Jeruzaleme (121. miesto) a Telavivská univerzita (166.)

Mimo USABritánie majú medzi prvými dvoma stovkami najviac vysokých škôl Holandsko a Nemecko (po 12), Kanada (deväť) a Austrália (sedem). Štúdia uvádza, že rebríček poznamenali škrty v štátnych výdavkoch. Pohoršili si kvôli nim najlepšie vysoké školy v Írsku i americké univerzity financované štátom.

 

Zdroj/autor: čtk, Times Higher Education, drom

Foto: wikipedia, Andrew Dunn

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.4/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa