Najzaujímavejšie architektonické klenoty v arabskej púšti

2013-09-04 07:00:00 |   |    | 

Dubaj - už to slovo v človeku vyvoláva predstavu mäkkých pohoviek v oblých sklenených hoteloch, ktoré svojimi tvarmi vyvracajú všetky prírodné zákony. Stavebný boom, elegantné mrakodrapy odrážajúce sa na hladine modrých jazierok. A v kontraste s nimi horúce piesočné duny a husté mihalnice tiav odolávajúce púštnym búrkam. Chladivé sklo a horúci piesok, to sú dve tváre Dubaja.



Dubaj je pre mnohých synonymom luxusu, svetových butikov a úžasne výhodných nákupov. Dokonca sa sem organizujú i špeciálne zájazdy na najrôznejšie nákupné veľtrhy.

Ďalším atribútom tohto arabského emirátu je púšť. Povinnosťou sú prechádzky na ťavách alebo v džípoch, príjemným kultúrnym zážitkom je zas mätový čaj v stane púštnych beduínov, ktorí sú však nomádmi len v turistickej sezóne.

 

  • Zjazdovka uprostred púšte

Päť rôzne ťažkých zjazdoviek vrátane požičania lyžiarskeho či snoubordingového vybavenia a oblečenia na deň stojí len zhruba 60 eur! No, nekúpte to! Zjazdovka je súčasťou najväčšieho nákupného centra v strednej Ázii Dubai Mall a okrem množstva obchodov je tu ešte Dubai Aquarium - 10 miliónov litrov vody s 33 tisíc morskými živočíchmi alebo korčuliarsky štadión.

 

Lenže to, čo vás rozhodne zaujme na prvý pohľad, nebude čaj, ani lacný parfum. Budú to úžasné stavby, ktoré tu každý rok vyrastajú. Do výšky mnohých stoviek metrov sa tu týčia konštrukcie so štíhlymi proporciami, ktoré majú často také bizarné tvary, že ich schopnosť odolávať gravitácii zostáva záhadou. Pozrite sa s nami na tie najkrajšie z nich!

 

Burj Khalifa

Dvojposchodové výťahy alebo luxusný bazén sú len časťou z mnohých vymožeností, ktoré vám najvyšší mrakodrap sveta ponúka. Jednou z ďalších je napríklad špeciálny systém, ktorý recykluje dažďovú vodu a využíva ju práve v tunajšom bazéne. „Burj“ znamená po arabsky veža a zo špičky Burj Kalifa sa môžete naozaj dobre rozhliadnuť - nad verejnou pozorovateľňou zas nájdete súkromný klub. Z výšky 828 metrov si možno ani nevšimnete, že celý mrakodrap stojí v umelom jazierku.

 

Jumeirah Beach Hotel

Prekrásny moderný hotel vás upúta svojou eleganciou a originálnym tvarom. Bol totiž navrhnutý ako obrovská vlna, v ktorej sa odráža celý Dubaj. Vnútorný dizajn zodpovedá štyrom prírodným elementom - vode, zemi, vzduchu a ohňu. Navyše je z neho krásny výhľad na Burj Al Arab. Ten možno vidieť aj zo slávneho dubajského vodného parku Wild Wadi, ktorý je hneď vedľa hotela.

 

Burj Al Arab

Najluxusnejší hotel sveta, tak často označujú mrakodrap s unikátnym tvarom plachetnice, Burj Al Arab. Nachádza sa na umelom ostrovčeku, a preto skutočne vyčnieva z mora ako prichádzajúci koráb. Vo vnútri však nájdete namiesto oplzlých námorníkov 8 zlatom oplývajúcich reštaurácií a barov, 202 mezonetových apartmánov, pričom jeden môže mať plochu i 780 metrov štvorcových. Vonkajšok budovy je navyše osvetlený rôznymi farbami tak, aby čo najlepšie vyjadroval proces zapadania slnka.

 

Al Fahidi Fort

Trochu staršia, ale tiež zaujímavá, je jedna z najstarších stavieb v Dubaji, pevnosť Al Fahidi. Pochádza z roku 1799 a pôvodne bola obrannou pevnosťou, od roku 1970 je však tento skvost arabskej architektúry zrekonštruovaný a premenený na múzeum dubajskej histórie. Môžete sa tu napríklad dozvedieť niečo o tradičnom love perál, o starých remeslách či pozrieť si pohrebisko staré 5 tisíc rokov.

 

Hudba budúcnosti - Dubai City Tower

Celé 2 kilometre vysoká stavba? Znie to ako ďalší plán na Babylonskú vežu, tentoraz však bude stáť v Dubaji. Zatiaľ ide len o projekt, ktorý by sa v budúcnosti mohol uskutočniť. Ak sa tak stane, pôjde o najvyššiu budovu sveta, zároveň však budeme mať čo dočinenia s takzvaným vertikálnym mestom - navrhovaná veža je členená do 100 poschodí, takzvaných susedstiev, ktoré budú prepojené vertikálnymi extra rýchlymi vlakmi. Pomocou nich sa budú ľudia pohybovať medzi nebeskými námestiami a jednotlivými susedstvami. Skrátka splnený sen všetkých milovníkov sci-fi.

 

Nakheel Tower

Zatiaľ čo pri Dubai City Tower ide nateraz len o víziu, Nakheel Tower už má svoju existenciu istú. Keď ju postavia, bude tiež ona najvyššou budovou sveta. Skladať sa má zo 4 samostatných veží s priechodmi približne v každom 25. poschodí. „Deravosť“ stavby je obranou proti silnému vetru, ktorému otvory umožnia cez budovu prechádzať. Výška samotnej budovy je taká ohromná, že sa v nej vystrieda celých 5 rôznych mikroklimatických pásiem - rozdiel teplôt dole a hore môže byť až 10 °C!

Ak vám to vaša finančná situácia dovolí, môžete sa v jednom zo skvostných hotelov ubytovať a vychutnávať si luxus plnými dúškami. A ak nie - vyrazte napríklad za púštnymi beduínmi - možno vás pozvú do svojich skutočných domovov a ako je u moslimov zvykom, urobia všetko pre to, aby ste si i u nich doma pripadali minimálne ako v Burj Al Arab.

 

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazd do Dubaja za pravým arabským luxusom a unikátnymi stavbami

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Emirátov:

 

  • Hotel Jumeirah Beach *****: Architektonicky veľmi odvážne riešený luxusný hotel s 598 izbami neďaleko centra Dubaja. V tesnej blízkosti nájdete aquapark alebo tiež hotel Burj Al Arab.
  • Okruh po Ománe a Emirátoch: Prekrásny Omán a jeho historické pamiatky vás zoznámia s úplne novou časťou histórie - tou arabskou. Navyše sa môžete tešiť na Abú Zabí, Dubaj a mnoho ďalšieho.
  • Hotel Burj Al Arab*******: Najluxusnejší hotel sveta s výškou 321 metrov leží na umelo vytvorenom ostrovčeku 280 metrov od pobrežia. A transfer na letisko? Jedine limuzínou Rolls Royce alebo BMW.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa