Top päť zážitkov z Číny

2012-11-18 14:00:00 |   |    | 

Precestovať Čínu, to je ako obísť celú Európu. Ďaleká krajina stredu je totiž nielen zhruba rovnako veľká, ale po prekročení jej hraníc zistíte, že je takisto domovom množstva rozmanitých kultúr a prírodných krás. V jednej chvíli stojíte na vrcholku zelených kopcov, inokedy uprostred vyprahnutej púšte, morský príboj sa mieša s moderným ruchom veľkomiest a o kus ďalej znie večné ticho budhistických chrámov. Objavte s nami jednu z najstarších civilizácií sveta!



Ak sa jedného dňa rozhodnete vydať sa do Číny, vezmite si dovolenku minimálne na mesiac. Za kratšiu dobu totiž nikdy nemôžete stihnúť ani zlomok z toho, čo Čína svojim návštevníkom ponúka. Tibetské rozjímanie v majestátnych Himalájach, švitorenie malých trhovníkov v dedinkách kdesi v predhorí, do oblakov siahajúce mrakodrapy veľkomiest. Či už vaša výprava bude výdatná alebo sa uspokojíte len s týždennou návštevou, rozhodne nesmiete prísť o päť čínskych naj.

 

Mýtami opradený Čínsky múr na úpätí hôr

Samozrejme, nič nepatrí k Číne tak, ako táto impozantná stavba. Nielen jeho dĺžka (6 352 kilometrov), ale hlavne krajina, ktorou sa dlhý staručký múr prepletá, patrí bezpochyby k divom sveta. V Číne sa vás o tom budú snažiť všetci patrične presvedčiť - takzvaní „nadháňači“ číhajú na každom kroku a hoci anglicky vedia len pár slov, ponúkajú vám sami seba ako vševediacich sprievodcov.

Budú na vás pokrikovať „Badaling!“, ale tým sa nesmiete nechať zlákať. Badaling je totiž malý, zrekonštruovaný úsek Čínskeho múru, kam mieria všetky davy turistov. Omnoho lepšie a dôkladnejšie múr preskúmate v miestach, na ktoré ľudí neprepravujú žiadne autobusy alebo dokonca lanovky. Nebojte sa teda odbočiť z hlavného ťahu trochu skôr a objavte schátrané kusy múru, vďaka ktorým si možno lepšie uvedomíte ten kus histórie pred vami. Za zlatú strednú cestu sa zas dá považovať úsek Simatái, kde síce premáva i lanovka, ale ľudí je tu podstatne menej, navyše tu nájdete mnoho strážnych veží.

 

  • Čínske paličky

Ak v Číne dostanete chuť na niektorú z miestnych špecialít, pripravte sa na paličky. Najčastejšie sa vyrábajú z dreva, bambusu a z plastu a užitočné sú predovšetkým pre tých z vás, ktorí sa snažia schudnúť. Nie je to azda preto, že sa pomocou paličiek nenajete - ak vás to Číňania naučia, najete sa, ale budete paličkami brať len malé množstvá, nebudete hltať a budete jesť dlhšiu dobu, takže si vaše telo stihne včas uvedomiť, že už nemá hlad.

 

Zakázané mesto dávnych čínskych dynastií

Zakázané mesto, sídlo 24 čínskych cisárov, nájdete vo vnútri metropoly Peking. Unikátny komplex palácových budov bol postavený na počiatku 15. storočia a svoje meno získal jednoducho - dlhých 500 rokov sem mali prístup len príslušníci cisárovej družiny. Pôvodne bolo mesto postavené z dreva a vraj ste tu mohli nájsť 9 999 miestností. Bohužiaľ bolo niekoľkokrát vypálené a prestavované, takže jeho dnešná podoba je skôr už len dych berúci náznak toho, aké neuveriteľné muselo byť Zakázané mesto kedysi dávno.

 

Multikultúrna Lhasa - stredobod tibetského sveta

I tibetská Lhasa bola kedysi zakázaným mestom, za jej bránami totiž bývali dalajlámovia. Po čínskej invázii v roku 1959 však 14. dalajláma musel toto miesto plné chrámov opustiť. Zostal tu ale palác Potala, ktorý svojím vzhľadom pripomína pevnosť - za bielymi stenami sa však skrýva asi tisíc miestností od školy mníchov po knižnicu a asi 10 tisíc svätýň.

Niet preto divu, že polovicu obyvateľstva Lhasy tvorili mnísi - i dnes ich tu stretnete mnoho, Lhasa je stále duchovným centrom budhizmu. Ulice sú však dnes omnoho pestrejšie - povedľa mníchov sa prepletajú cestovatelia s obrovskými batohmi, tibetskí pútnici si podávajú dvere s čínskymi turistami. To všetko sa deje ďaleko od nám známeho sveta, vo výške 3 650 metrov nad morom.

 

  • Taje čínskeho kalendára

Každý z nás už asi niekedy počul, že rok, v ktorom sa narodil, patrí v čínskom kalendári nejakému zvieraťu. Podľa čínskeho zverokruhu totiž kraľuje každému roku iné zviera - môže to byť tiger, byvol, pes, prasa alebo trebárs drak. Samotný čínsky kalendár je údajne najstarší na svete, pretože vznikol v roku 2637 pred naším letopočtom a na rozdiel od nášho, ktorý sa orientuje podľa Slnka, čínsky je zostavený podľa pohybu Mesiaca. Nový rok sa oslavuje na konci januára.

 

Malebné dedinky uprostred ryžových polí

Ako o rozprávkovej ríši hovoria o svojom kraji Yixian miestni ľudia. Južne od Žltých hôr sa nachádza údajne najkrajšie miesto na Zemi - komplex troch malebných dediniek Xidi, Hongcun a Nanping, ležiacich vo zvlnenej krajine medzi ryžovými políčkami a bambusovými hájmi. Svojou historickou krásou pripomínajú skanzen, ale pritom sa tu vedie normálny život. Ľudia tu žijú a pracujú, niektorí pestujú čaj a iní predávajú vkusné suveníry. Vás tu čaká milá úloha - motať sa krivoľakými uličkami plnými pouličných maliarov a prechádzať starými domčekmi zo 14. storočia.

 

Plavba po rieke Li medzi vápencovými homolami

Mestečko Yangshuo, obklopené ryžou a čajom na poliach, patrí už dnes k známym turistickým cieľom. Väčšej kumulácii ľudí sa tu však dá dobre uniknúť práve na loďke po rieke Li, ktorá sa vinie tunajšou fantastickou krajinou. Zelené ryžové polia a tmavé vápencové homole vás obklopia zo všetkých strán a vám nezostáva nič iné než žasnúť. Okrem loďky si môžete požičať aj obľúbené bicykle a zájsť k niektorej z homolí, ktorá ešte nemá meno. Výber je široký - bezmenných útvarov je asi 20 tisíc.

Cestovanie po Číne je perfektný zážitok sám o sebe. Tunajší ľudia vám so všetkým ochotne pomôžu, niekedy ich dokonca budete musieť odháňať. Komunizmus, na ktorého základe je Čína väčšinou prezentovaná, tu síce cítiť je, ale hlavnou doménou tejto prastarej krajiny je paradoxne jej pestrosť a rôznorodosť. Každý si tu nájde niečo - trebárs dôvod, prečo sa sem vrátiť.

 

Tipy na zájazd do Číny za ruchom veľkomiest i tichom budhistických chrámov

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Číny:

 

  • Veľký okruh po Číne: Historické pamiatky Xi’anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, modernej tváre Šanghaja a Hongkongu. Maximum Číny za dva týždne.
  • Malý okruh po Číne a Tibete: Dve rozdielne kultúry, dva rôzne svety žijúce v nútenej pospolitosti. Neskutočné kontrasty v spôsobe života nie je možné popísať, musia sa prežiť.
  • Čína - Mongolsko: Dve úplne rozdielne krajiny. Zážitky z uponáhľaného Pekingu sa budú miešať s pokojnou atmosférou Ulanbátaru a životom v jurtách v mongolskej stepi.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa