Najslávnejšie mosty planéty

2013-11-11 10:15:00 |   |    | 

Sú symboly miest, niekedy i celých štátov. Mosty. Visuté, oblúkové, nad vodou i nad pevninou. Spájajú, skracujú vzdialenosti a vyzerajú monumentálne. Viete, kde je najvyšší most, ktorý svojou výškou strčí do vrecka i Eiffelovku? Alebo kam musíte vyraziť, aby ste sa mohli prejsť po filmovom moste cez rieku Kwai? Odpoveď vám dajú nasledujúce riadky.



Mosty fascinujú. Nielen cestovateľov, ale i filmárov. Vezmite si trebárs len slávny sanfranciský most cez úžinu Golden Gate. Objavil sa v desiatkach filmov. Most vznikol v 30. rokoch 20. storočia a už vtedy bol natretý typickou oranžovou farbou. Prečo? Vraj aby bol dobre vidieť z paluby lodí, ktoré pod ním prechádzali, i v tých najhustejších hmlách.

Na jeho stavbe pracovali desiatky tisíc robotníkov a celú konštrukciu drží pohromade asi 600 tisíc nitov. Ten posledný bol z rýdzeho zlata. Lenže - bol príliš mäkký a robotníkom len chvíľu potom, čo ho pripevnili na miesto, spadol do hlbokých vôd zálivu. Je dosť možné, že tam leží ešte dnes.

 

Most filmárov… i samovrahov

Nie sú to ale len filmári, ktorí si obľúbili tento most. Pretože na moste nie sú žiadne zábrany, je Golden Gate Bridge častým miestom samovrážd. Za zhruba osemdesiat rokov, čo stojí, ukončilo skokom do 70 metrovej hĺbky svoj život asi 1 200 nešťastníkov. Čísla ale nie sú presné. Nie každé telo more vydalo…

 

  • Najvyšší most sveta je v Európe

Pont de Millau - tak sa nazýva najvyšší most planéty. Nájdete ho v južnom Francúzsku v údolí rieky Tarn. V prevádzke je od roku 2004 a zjednodušuje cestu po diaľnici z Paríža do Barcelony. Najvyšší pilier má výšku 342 metrov - Petřínska rozhľadňa by sa do nej teda vošla asi 6,5x. Samotná vozovka je potom v jednom mieste asi 270 metrov nad úrovňou terénu. 

Vo filme si zahral i thajský most cez rieku Kwai. Filmári v roku 1957 vychádzali zo slávneho vojnového románu Pierra Boulla, v ktorého závere vyletí celý most do povetria. V skutočnosti k tejto udalosti ale nikdy nedošlo - filmová zápletka je čistou fikciou. To ale nič nemení na tom, že mestečko Kanchanaburi v rovnomennej provincii na juhovýchode Thajska zo slávneho filmu a záujmu turistov profituje dodnes.

 

Ako to bolo s mostom cez rieku Kwai?

A ako to bolo naozaj? Skutočný most cez rieku Kwai vznikal v rokoch 1942 až 1943 a bol súčasťou 415 kilometrov dlhej „Železnice smrti“. Ta spojila Thajsko s Barmou a v priebehu vojny bola významnou zásobovacou tepnou.

Most vznikol v rekordnom čase, na jeho stavbe pracovali pod dohľadom Japoncov desaťtisíce vojnových zajatcov - v hrozných podmienkach, takmer bez vybavenia a de facto holými rukami. Historici odhadujú, že tu položilo život asi 60 tisíc ľudí. Ide teda o jednu z najkrvavejších stavieb v ľudskej histórii.

Na konci vojny most takmer zničili britské bombardéry. Zostali z neho len tri oblúky. Dnes je ale čierna oceľová stavba zase kompletná. Čo štvrť hodiny cez ňu prejde žltý turistický vláčik a nebyť sprievodcu, ktorý pripomína desivú históriu stavby tejto železnice, nič by hrôzu vojny nepripomínalo.

 

Vystúpiť po oblúku Prístavného mosta v Sydney…

Čo je symbolom Sydney? Rozhodne panoráma budovy Opery a Prístavného mosta. Slávny Harbour Bridge vznikal v rokoch 1924 až 1932 a na jeho stavbe pracovalo 1 400 robotníkov. Vďaka svojmu tvaru si onedlho po svojom vzniku vyslúžil prezývku Coat Hanger - Ramienko na šaty, ktorá sa s ním tiahne dodnes.

Jeho vrchol bol až do roku 1967 najvyšším miestom v celom Sydney a Harbour Bridge je zároveň najširším jednooblúkovým mostom sveta - veď sa na ňom vojde osem pruhov diaľnice, dvojprúdová železnica, cyklotrasa a niekoľko chodníkov pre chodcov.

Mimochodom - most sa dá zdolať i priamo po oblúku. Poriadajú sa tu totiž takzvané „Bridge climbing tour“. Pri jednom z pilierov sú turisti opásaní a pripútaní k zábradliu mosta a po zaškolení sa vydajú na tri a pol hodiny trvajúcu cestu na vrchol a zase naspäť. V najvyššom bode sú 134 metrov nad okolitým terénom. Práve tu vraj vznikajú krásne fotky. Lenže - každá zábava niečo stojí a ani výstup na Harbour Bridge nie je zadarmo. Vstup pre jedného vyjde v hlavnej sezóne asi na 300 austrálskych dolárov.

 

  • Prechádzka v oblakoch nad dnom Grand Canyonu

Od marca 2007 sa môžete prechádzať asi 1240 metrov nad dnom Grand Canyonu. To tu totiž otvorili slávny presklený most - chodník v tvare U. Prvý človek, ktorý na neho vstúpil, bol Buzz Aldrin, druhý kozmonaut na Mesiaci. Dodnes sa po ňom prešlo asi 1,5 milióna turistov. Jedinou chybou na kráse je cena tohto zážitku. Za vstup dáte asi 30 dolárov, za fotku rovnako tak a pokiaľ sa vám nechce od tri kilometre vzdialeného parkoviska pešo, potom si pripravte 35 dolárov na autobus.

Tak ako je Harbour Bridge symbolom Sydney, je symbolom New Yorku Brooklynský most spájajúci Manhattan práve s Brooklynom. Keby sa hlasovalo o most, s ktorým sa spája najviac nešťastných udalostí, bol by ten brooklynský na čelných miestach.

 

„Smoliar“ medzi mostami - most v Brooklyne

Všetko začalo ešte pred stavbou - autor projektu John Roebling preskúmaval terén pre budúce základy a prichádzajúca loď mu rozdrvila nohu. Zomrel o dva týždne na tetanus. Krátko po otvorení v roku 1883 bolo na moste ušliapaných 12 ľudí - potom, čo sa medzi stovkami korzujúcich rozšírila správa o tom, že most vďaka nestabilnému podložiu každú chvíľu spadne. Samozrejme šlo o planý poplach.

Dôveru Newyorčanov stavitelia mostu získavali späť rôzne. Napríklad poslali na neho dvadsaťjeden slonov, ktorí pochodovali sem a tam. Od roku 1980 je most osvietený a jeho neogotické piliere tak dotvárajú panorámu New Yorku. O jeho stabilite po viac než 100 rokoch prevádzky snáď už nie je pochýb - veď zničiť ho dokázali len filmári - v záverečnej scéne filmu Godzilla.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Mestá a príroda západu: Golden Gate v San Franciscu, ale i návšteva Grand Canyonu, kde je slávny sklenený chodník. Pridajte k tomu ešte Los Angeles alebo Las Vegas - týchto desať nocí bude stáť za to!
  • Metropoly Austrálie: Vitajte v kolíske novodobej austrálskej civilizácie, poznajte kozmopolitné mestá i pútavú prírodu pacifického pobrežia.
  • Veľký okruh Čínou: Peking, Veľký čínsky múr, Šanghaj, Hongkong a ďalšie slávne miesta „Ríše stredu“. Maximum z Číny v dvoch týždňoch. Stred moderny s tradíciou. História s modernou dobou.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa