Najúžasnejšie americké mestské parky

2013-01-29 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Čo je lepšie, ako si oddýchnuť, užiť relax a načerpať novú energiu uprostred betónovej džungle? Prípadne si zašportovať, usporiadať piknik v kruhu rodiny či priateľov alebo len tak leňošiť na zelenej tráve. Vyberte sa s nami po Spojených štátoch amerických a ich najúžasnejšími mestskými parkmi.



Governors Island, New York City

Governors Island je 70-hektárový ostrov v Upper New York Bay približne jeden kilometer od južného cípu Manhattanu a oddelený od Brooklynu prostredníctvom Buttermilk Channel. Legálne je časťou Manhattanu. Aktivity na ostrove zahŕňajú pešiu turistiku, jazdy na bicykli, pikniky, z kultúry a umenia sú to umelecké inštalácie, veľtrhy, festivaly a koncerty. Nájdete tu aj umelé pláže na severnom cípe ostrova.

 

Balboa Park, San Diego

Balboa Park, mestský kultúrny park v San Diegu v Kalifornii, leží na ploche 490 hektárov. Park je pomenovaný po španielskom námornom bádateľovi Vascovi Núñez de Balboa. Okrem prírodnej vegetácie, záhrad a chodníkov park ponúka celý rad kultúrnych atrakcií, vrátane mnohých múzeí, divadiel a svetovo preslávenej San Diego Zoo. Je tu aj veľa rekreačných zariadení, reštaurácií a obchodov so suvenírmi.

 

Golden Gate Park, San Francisco

Golden Gate Park, ktorý sa nachádza v San Franciscu v Kalifornii, je veľký mestský park ležiaci na ploche 412 hektárov. Je o 20 percent väčší ako Central Park v New Yorku, ku ktorému je často prirovnávaný. S 13 miliónmi návštevníkov ročne je tretím najnavštevovanejším mestským parkom v Spojených štátoch po Central Parku v New Yorku a Lincoln Parku v Chicagu.

 

Papago Park, Phoenix/Tempe

Papago Park je mestským parkom miest Phoenix a Tempe v Arizone. Je to kopcovitý púštny park o rozlohe asi 490 hektárov (Phoenix) a 140 hektárov (Tempe). Park je pozoruhodný svojou geológiou a širokou paletou typických púštnych rastlín. Park taktiež ponúka na trávenie nielen voľného času botanickú záhradu, zoo (Phoenix Zoo), miesta na pikniky, jazerá, turistické chodníky, cyklotrasy, požiarne múzeum, baseballové a softballové polia a veľa ďalšieho.

 

Grant Park, Chicago

Grant Park je veľký mestský park na ploche 319 hektárov v meste Chicago v Illinois. Nachádza sa v centrálnej obchodnej štvrti a medzi jeho najpozoruhodnejšie časti patria Millennium Park, Buckingham Fountain, Art Institute of Chicago a Museum Campus. Pôvodne bol známy ako Lake Park. V parku sa dá športovať, sú tu záhrady, usporadúvajú sa tu verejné zhromaždenia a niekoľko veľkých výročných akcií.

 

Zdroj/autor: bbc.com, wikipedia, Jana Rujáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa