Najlepšie aquaparky sveta

2012-09-11 16:30:00 |   |    | 

Simulátory vĺn pre surfistov, divoké vlnobitie, šialené tobogany - pokiaľ i vy patríte k milovníkom šialených vodných atrakcií, potom by ste mali vyraziť do USA. Tam je totiž obrovských aquaparkov najviac. Ten najväčší krytý aquapark na svete ale leží v Nemecku, najväčší vonkajší zase v Číne. Pozrite sa s nami na tie najšialenejšie atrakcie!



Pri cestovaní po Amerike sa väčšina turistov sústredí na americké národné parky. Niet sa čomu diviť, tieto miesta patria k najkrajším na planéte. Existujú však tiež takí turisti, ktorých viac než prírodné parky lákajú parky zábavné. Špeciálnou odrodou sú zasa milovníci aquaparkov, ktorých je v celých Spojených štátoch nespočetné množstvo. Pozrite sa s nami tiež do najväčšieho parku v Austrálii, do orientálneho vodného sveta v Dubaji a do rozburácaných vôd najväčšieho vodného sveta vôbec.

 

Toboganom po tme? To je Čierny rytier

Americké aquaparky sú monštruózne stavby, ktoré veľmi často pozostávajú z viacerých menších parkov. Dohromady tak tvoria obrovské komplexy, prepletené stovkami metrov šmýkačiek a toboganov. Jedným z nich je Schlitterbahn Water Park v Texase, neustále sa rozrastajúca hromada atrakcií. Prepojenie jednotlivých bazénov a jázd je však navrhnuté tak dômyselne, že trebárs frontu na tobogan stojíte v bazéne.

 

  • Najzaujímavejšie tunajšie atrakcie:

 

Simulátor pre surfistov - vytvára umelé vlny a je považovaný za najväčší na svete. Prichádzajú sem trénovať i profesionáli.

The Black Knight - padať 200 metrov strmým tunelom je samo osebe dosť vzrušujúce. Tu navyše padáte v kompletnej tme.

Boogie Bahn - vodná jazda, pri ktorej sa za minútu vymení asi 200 tisíc litrov vody.

Double Loop Slides - dvojitý uzol končiaci, ak to dobre dopadne, vo vode.

 

 

Hypnotický Vymývač mozgov v Orlande

Nechať si vymyť mozog môžete i niekoľkokrát za deň v Orlande a tunajšom aquaparku Wet n’ Wild. Atrakcia s názvom Brain Wash vás uvrhne do hypnoticky farebných tunelov, kde hrá hudba ako z filmov Davida Lyncha, blikajú prapodivné svetlá a celkovú psychózu dotvára video a samozrejme šialená rýchlosť, ktorou sa rútite na žltom člne. Ešte šťastie, že na ňom nemusíte ísť sami.

„Deti už skrátka obyčajný tobogan nebaví,“ hovorí jeden z hosťov vodného sveta vo Wisconsine s názvom Wilderness territory a má pravdu. Parky po celom svete sa rýchlo rozrastajú o podobne desivé atrakcie. Ostatne, ak pomenujete vodný svet Teritórium divokosti, tak určite nemôže ísť o bazén so šmýkačkou. Naopak - ide o jeden z najväčších parkov na svete.

 

Z tornáda do čiernej diery

Okrem klasických atrakcií, medzi ktoré patrí Lazy river, vlnobitie alebo desiatky rôzne zakrútených toboganov, tu majú takú špeciálnu Dueling Mammoths ride, jazdu, pri ktorej medzi sebou môžu bojovať dve rodiny. Na africkom vzhľade si zasa zakladá Kalahari Sandusky - aquapark v Ohiu, ktorý ako prvý skombinoval klasický zip-coaster s vodou.

O dosť viac adrenalínu sa vám ale zrejme vyplaví v najväčšom aquaparku v Austrálii, Wet’n’Wild Water World. Už samotný názov tejto najslávnejšej atrakcie - Tornádo - prezrádza, že nepôjde o detský bazén. Silné prúdy vody vás najskôr roztočia v obrovskom lieviku a potom vás vyhodia do čiernej diery, z ktorej vás vodná smršť vypľuje do bazéna.

 

Dubaj: Po šmýkačke 80, v obci 60!

Na druhom konci sveta, v Spojených arabských emirátoch, sa tiež snažia nalákať čo najviac turistov na originálne atrakcie. Stavajú preto prepychové sklenené mrakodrapy, ktoré sa deň čo deň zaraďujú medzi najpútavejšie stavby sveta. A tak by bolo zvláštne, keby sa táto posadnutosť stavaním neprejavila i v oblasti aquaparkov. Aquapark Dreamland je toho jasným dôkazom.

Je najväčším na Blízkom východe, má 250 tisíc metrov štvorcových, divokú rieku, bazén s vlnami pre surfistov, ale tiež trebárs umelú sopku. Nájdete ho v emiráte Umm al Quwain, len kúsok od ďalšieho svetovo presláveného vodného parku Wild Wadi v Dubaji. Tu majú pre zmenu osem divokých riek, dva bazény s vlnami pre surfistov a namiesto sopky najdlhšiu šmýkačku na svete mimo Severnej Ameriky. Je vysoká 33 metrov a ide sa po nej rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu.

O niečo pomalšie, rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu, vás povozí tobogan v Nemecku v obrovskom komplexe Tropical Islands. Velikánska hala, v ktorej dnes rastú tropické rastliny dovezené priamo z džungle, mala pôvodne slúžiť ako hangár pre vzducholoď. Dnes tu môžete využiť trebárs let teplovzdušným balónom do výšky 30 metrov alebo sa pozrieť do tropickej dedinky. Hlavným lákadlom je však 32 °C, piesočné pláže a tropické more, ktoré bohužiaľ nekončí kdesi v diaľke, ale na sto metrov vzdialenej stene obrovskej haly.

 

Tipy na zájazd za divokými atrakciami amerických aquaparkov

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytové zájazdy Amerika:

 

  • Orlando: Každý rok zamieri do Orlanda neuveriteľných 25 miliónov turistov - teda zďaleka najviac v celých USA. Takto klokotajúce centrum zábavy malých i veľkých nemá vo svete obdobu. Disney World, Universal Studios, Morský svet - to je len stručný výber z mnohých tematických parkov a ich nespočetných atrakcií a lákadiel.
  • Florida: Ešte pred sto rokmi bola Florida miestom plným džunglí a močiarov. Potom o niekoľko rokov objavili Američania exotický pôvab prímorského štátu a učinili z neho raj na Zemi. Miami je tým pravým miestom širokých pláží, sporo odetých dievčat, kaviarní, barov, neónov a nočnej zábavy.
  • New York: New York je nefalšovaným stredobodom amerického sna. Kto chce tento novodobý Babylon pochopiť, musí ho zažiť - vstrebať jeho výšku, veľkolepé mosty, klokot ulice, uvoľnenosť a zdanlivú bezstarostnosť jeho obyvateľov. New York elektrizuje, omamuje a poznamenáva - niekedy na celý život…

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.7/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa