Najlepšie americké krčmy: pre všetkých milovníkov dobrého pivka

2013-06-14 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Zrejme poznáte tú filmovú scénu z amerického baru - originálne zariadenie interiéru, krásne ženy, drsní chlapi, výborná atmosféra, skvelá hudba a všetci sa bavia s pivom v ruke. Pre väčšinu Slovákov je pivo tekutým chlebom, nápojom, ktorý vždy uhasí smäd, tekutinou, ktorou sa zapíja smútok aj oslavuje radosť, alkohol vhodný na pokojné posedenie, ale aj na poriadnu párty. Ako je to s pivom v Amerike? Aké pravidlá fungujú v tamojších podnikoch? Zopár tipov a to najlepšie z amerických barov teraz prinášame všetkým milovníkom dobrého pivka.



Aké sú rozdiely medzi typickou slovenskou krčmičkou a dobrým americkým barom?

Na kvalitu treba čakať: Pred fajnovým americkým podnikom si často vystojíte poriadnu frontu. Vo väčšine našich klubov môžete sedieť aj na susedovej hlave a nikomu to nevadí, hlavne, že majiteľovi pôjde tučný zárobok. V Amerike si dávajú pozor na bezpečnosť a dodržiavanie kapacitných noriem. A práve to vás môže stáť dlhé čakanie pre vstupom.

Pre mladšie ročníky: Predtým, ako sa vyberiete za zábavou, zoberte si občiansky preukaz. Od všetkých nedospelo vyzerajúcich návštevníkov si ho biletári pýtajú. Ak ho pri sebe nemáte a nevyzeráte na 21 alebo viac rokov, o vašom osude je v daný večer nekompromisne rozhodnuté. Na ruku dostanete štempeľ a alkohol vám vo vnútri nepredajú.

Potenciál na nájdenie partnera?: Okrem nízkeho veku a kapacity podniku existuje ešte minimálne jeden dôvod, pre ktorý vás nemusia pustiť do vysnenej večernej destinácie - rovnováha oboch pohlaví. Ak je v podniku napríklad priveľa mužov, do vnútra sa dostanú už len ženy. Nejde o striktné pravidlo, ale stať sa vám to môže.

Bláznivo a zbesilo: Je to tak, v tomto americké filmy o svojich podnikoch neklamú. Skutočne sú divokejšie ako tie naše. Zábavky ako "miss mokré tričko" nie sú žiadnou raritou. Faktom však je, že prípadné security zákroky sú omnoho tvrdšie ako u nás.

Aké a za koľko?: Medzi najznámejšie značky piva patrí v Amerike Budweiser, Coors, Duff, Miller a Michelob. Tie však svojím výzorom, chuťou a ani farbou pivo (aspoň v porovnaní s tým naším) nepripomínajú. Jeho cena sa v závislosti od úrovne krčmy či reštaurácie pohybuje od 6 do 12 dolárov. Najlepší pomer kvality a ceny získate návštevou jedného z domáckych barov, kde produkujú vlastné pivo.

 

  • Draught House, Austin

Draught House je jeden z najznámejších texaských barov. Široko ďaleko nenájdete domáckejšie pivo ako tu. V ponuke je 75 druhov a zahŕňa netradičné príchute, akou je napríklad kávová. Každý týždeň sa nasadzujú sudy s novým druhom obľúbeného kvaseného nápoja.

 

  • Bukowski Tavern, Boston

Bar nesie meno kontroverzného amerického spisovateľa Charlesa Bukowskeho, ktorý je okrem iného známy aj svojou niekdajšou láskou k alkoholu. Ak sa mu chcete priblížiť, je potrebné vypiť tu 120 pív v priebehu 6-stich mesiacov. Ak týmto spôsobom dokážete, že ste správny štamgast, dostanete vlastný krígeľ. Ten bude zavesený na zadnej stene podniku a slúžiť bude výhradne pre vaše použitie.

 

  • Monk's Kettle, San Francisco

Tak ako je Californa známa vínom, tak je San Francisco považované za raj pivárov. "Mníšsky" bar sa zameriava na domáce pivo a americkú kuchyňu. Pýšiť sa môže ponúkaným beer listom, ku ktorému patrí 24 čapovaných a 180 fľaškových pív. Výber je široký, ale domáci sa špecializujú na belgický spôsob prípravy. Ako bonus ku kvalitnému pivu a dobrému jedlu dostanete sprievodcu, ktorý vás podnikom prevedie a prezradí vám aspoň časť kuloárnych informácií z procesu výroby.

 

  • The Mitten Bar, Ludington, Michigan

Pivní milovníci merajú cestu do tohto baru aj spoza hraníc Michiganu. Lakajú ich vychytávky, akými sú pivo kvasené s malinami a tunajšia klasika: pivo, ktoré je mierne štipľavé, má výraznú arómu chmeľu a jemnú príchuť medu.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa