Zaujímavé múzeá sveta: pozrite si múzeum zápaliek, bábik či inkvizície

2013-03-07 16:20:00 |   |    | 

Múzeá sú zvláštne miesta, len čo sa zatvoria ich brány, človek sa ocitne v inom svete, obkolesený pamätihodnosťami, relikviami, povinným tichom a puchom stariny. Taká je zrejme najrozšírenejšia predstava múzea. Na svete je však čoraz viac takých, ktoré sa snažia vymknúť zaužívaným muzeálnym stereotipom a svojimi atraktívnymi zbierkami sa stávajú magnetom pre turistov. Nasledujúci krátky výber je toho dôkazom.



Portugalské perličky

Hlavné mesto krajiny moreplavcov, Lisabon, ponúka hneď niekoľko nevšedných múzeí. Jedinou inštitúciou na svete, ktorej pozornosť je zaostrená na históriu, proces výroby a zvláštnosti typických portugalských maľovaných kachličiek, je Museo Nacional do Azulejo. Sídli v romantickom kláštore Madre de Deus.

Vedeli ste, že aj bábiky majú svoje múzeum? Majú, a tiež je, zhodou okolností v Lisabone. Malý obchodík a dielňu, v ktorej dodnes opravujú pokazené hračky, rozšírili majitelia ešte v minulom storočí aj o zaujímavé múzeum bábik. V doslovnom preklade nemocnica bábik, Hospital de bonecas, má svoje nenápadné miesto na nápadnom námestí Praça de Figueiras v srdci Lisabonu.

Portugalské mesto Tomar dostal do turistických sprievodcov templársky rád, keď si tu v stredoveku vytvoril stredisko s majestátnym hradom, ktorý dodnes stojí nad mestom. Každodenne láka turistov a viacerí po jeho návšteve Tomar opúšťajú. A je to škoda, lebo tak minú ďalšie zo zoznamu zvláštnych múzeí, Múzeum zápaliek. V priestoroch Kláštora sv. Františka čaká na návštevníkov zbierka viac ako 43 tisíc zápalkových škatuliek zo 127 krajín sveta.

 

Latinskoamerický kokteil

Nikaragujské mesto León bolo v čase diktatúry Somozovcov jedným z centier odboja a revolúcie. Aj preto sa Museo de la Revolución, ktoré približuje jeho históriu, nachádza práve v Leóne. Sprievodcami sú páni v rokoch s vráskavým čelom a hlbokým pohľadom. Niekdajší revolucionári mierne zaujato približujú turistom, ako to v krajine v búrlivých časoch vyzeralo. Spôsob výkladu a atypická expozícia z novinových výstrižkov a obrázkov revolucionárov len zvyšuje atraktivitu miesta.

V argentínskom meste Córdoba je ďalšie múzeum, ktoré otvára dvere do neveľmi známeho obdobia diktatúry v krajine. Volá sa Múzeum pamäti, Museo de la Memória. Jeho centrom sú tváre ľudí, ktorí v Argentíne zmizli v čase, keď ju ovládali vojenské junty. Expozícia je umiestnená v dome, kde unesených odporcov režimu ukrývali. Zamrazí pri predstave, aké zverstvá sa odohrávali len niekoľko metrov od hlavného námestia.

Inú neveselú etapu histórie, obdobie inkvizície záujemcom približuje Museo de la Inquisición y del Congreso. Svoje miesto má v hlavnom meste Peru, v Lime. Priestory bývalého peruánskeho parlamentu dnes veľmi názorne približujú, o čo a ako inkvizícii išlo. Prechádzka mučiarňou a celami budú určite zaujímavou zmenou po hektických chvíľach v uliciach rušného mesta, hoci pri nej môže chvíľkami behať mráz po chrbte.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa