Užite si magický svet pod vodnou hladinou: Toto je 7 divov šnorchlovania

2016-05-25 00:00:01 |   |    | 

Nadšení potápači vám potvrdia, že kto sa raz ponorí pod vodnú hladinu, bude sa tam chcieť vracať stále znova. Niektorým z nás však hĺbky prekážajú a istejšie sa cítime v plytšej vode. Nevadí, aj my si môžeme krásy sveta pod vodou vychutnať naplno. Stačí si kúpiť pomôcky na šnorchlovanie a navštíviť niektorú zo zaujímavých lokalít. My vám ponúkame tie najlepšie.



 

Pre mnoho z nás nie je šnorchlovanie neznáme a na dovolenku k moru si automaticky okrem plaviek balíme aj okuliare, trubicu a plutvy. Šnorchlovaním však môžeme spoznávať omnoho viac ako farebné rybky, koraly či mušle. Posúďte sami.

 

Thingvellir, Island

Island je úžasnou krajinou, ktorá chytí za srdce najmä milovníkov prírody. Nie sú to však len dobre známe horúce kúpele, vodopády, ľadovce a gejzíry, ktoré dokážu prezentovať vodu v jej najatraktívnejšej forme. Skúste sa vybrať na výlet do národného parku Thingvellir, kde nájdete zaujímavé močiare, jazierka aj krásne rieky. Ak si chcete vychutnať nádheru sveta pod vodou, navštívte kaňon Silfra s priezračne modrou vodou a nádhernými skalami v podzemí.

 

Medúzové jazero, Palau

Tento exotický ostrov prináša skvelú alternatívu pre aktívnu dovolenku v spojení s relaxom. Okrem nádherného mora si môžete vychutnať niektoré z desiatok jazier, ktoré sa nachádzajú po celom území ostrova Palau. Pre šnorchlovanie je ideálne Medúzové jazero. Tieto živočíchy vytvárajú pod hladinou nezabudnuteľné divadlo, dávajte si však pozor na kontakt a radšej ich sledujte z istého odstupu.

 

Rieka Campbell, Kanada

Lososy nepatria medzi tie živočíchy, kvôli ktorým by ste precestovali stovky kilometrov, aby ste ich videli v prirodzenom prostredí. Vyberte sa však do Britskej Kolumbie, nazrite pod hladinu rieky Campbell a zmeníte názor. Stačí jeden pohľad na desiatky migrujúcich rýb a užijete si adrenalínový zážitok, na ktorý sa nezabúda.

 

Ketchikan, Aljaška, USA

Zrejme by ste ani nečakali, akú skvelú ponuku vám z hľadiska šnorchlovania prináša Aljaška. Tunajší podvodný svet je pritom jedným z najkrajších v Amerike vôbec. Môže za to pestrá kombinácia rôznych druhov rýb, ktoré si na Aljaške často vyhľadajú nové miesto pre rozšírenie rybej rodinky. Často tam vídať aj morské hviezdice a opäť sa do popredia dostávajú aj lososy, ktoré v Ketchikane môžete pozorovať vo veľkých húfoch.

 

La Parguera, Portoriko

Cez deň môžete pri plávaní v Portoriku uvidieť mnoho prírodných krás. Šnorchlovanie by ste si však netradične mali naplánovať aj na podvečerné a nočné hodiny. Dôvodom je planktón, ktorý v tme fosforeskuje. Keď sa vtedy ponoríte do vody, ihneď pochopíte, prečo je La Parguera taká ospevovaná. Odporúčame použiť špeciálny potápačský oblek. Pre niektorých ľudí môže byť kontakt s planktónom nepríjemný a na koži im môže spôsobiť alergickú reakciu.

 

Bonaire, Karibik

Karibik je vďaka čistučkým plážam a vode rajom pre všetkých milovníkov šnorchlovania, ktorí tu môžu obdivovať farebné rybky aj pestré koralové atoly. Tým najzaujímavejším miestom sú však malé jaskyne. Nachádzajú sa najmä blízko útesov a sú často naplnené vodou. Tajomné skryté jazierka ponúkajú dokonalú skrýš rozmanitým rybám, takže si v pokojnom prostredí môžete pozrieť všetko, o čo máte záujem.

 

Podvodný archeologický park, Neapol, Taliansko

Skúmanie sveta pod hladinou sa však nemusí týkať len prírody. Stačí zájsť do talianskeho Neapolu, kde sa v mori nachádza časť pôvodného mesta. V podmorskom archeoparku spoznáte históriu tak, ako nikdy predtým.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa