Najkrajšie mestské parky sveta: Vypnite v obklopení prírody

2016-05-27 00:00:01 |   |    | 

Fanúšikovia aktívnych dovoleniek s obľubou siahajú po dovolenkách vo väčších mestách. Majú tak postarané o zábavu, môžu si vyberať z množstva pamiatok, užijú si aj rušný nočný život a nechýbajú im ani komfortné doplnkové služby. Napriek tomu istotne každému cestovateľovi padne vhod chvíľka vypnutia, keď sa môžu ponoriť do ticha v obklopení prírody. Presne na to vám poslúžia tie najkrajšie mestské parky, ktoré nájdete v každej väčšej metropole.



 

Hyde Park, Londýn, Anglicko

Najznámejší európsky mestský park sa nachádza v Londýne a vďaka veľkému jazeru je rozdelený do dvoch väčších častí. Rokmi si Hyde Park vypestoval pozíciu malého centra spoločenského života. Isté sekcie sú vyhradené na prechádzky, môžete sa tam stretnúť s viacerými zaujímavosťami zo sféry architektúry a sochárstva, ale je aj miestom organizovania koncertov alebo domovom pouličných umelcov. V parku si prídu na svoje tiež gurmáni, ktorí môžu ochutnať rôzne street food chuťovky a nechýba ani priestor vyhradený pre športy, keď vás medzi seba pokojne prijmú aj cudzí ľudia, z ktorých si razom urobíte priateľov.

Zaujímavosť: Hyde park je jedným z miest, ktoré sa nachádzajú v pešej túre venovanej princeznej Diane. V Londýne je takto rozmiestnených 90 plakiet, ktoré uvádzajú budovy a lokality spojené s jej životom a zároveň pomocou šípok vás nasmerujú na ďalšiu trasu.

 

Central park, New York, USA

Od roku 1859 sa New York môže popýšiť jedným z najkrajších parkov sveta. Central park prezývajú aj zelenými pľúcami mesta, ktoré sú zároveň obľúbeným miestom spoločenských stretnutí. Môžete sa tam pridať na organizované cvičenia, zapísať sa do začiatočníckych kurzov, obzrieť si niekoľko pamätníkov alebo sa len vybrať na piknik. V parku sa organizujú pravidelne aj rôzne pešie alebo cyklistické tour. Zároveň ponúkajú aj jeden z najlepších výhľadov na centrum mesta.

Zaujímavosť: Zaujímavú prehliadku parku zažijete po prenajatí si drožky ťahanej koňmi. Ak patríte medzi aktívnych ľudí, môžete si na informačných bodoch prenajať bicykel. Hodina stojí 15 dolárov, celý deň 40 dolárov a počítať musíte aj so zálohou v prípade poškodenia alebo straty.

 

Villa Doria Pamphilj, Rím, Taliansko

Najväčší rímsky park sa rozprestiera okolo historickej vily, ktorá patrí k jedným z najkrajších historických objektov. Nejde o tradičný mestský park, pretože veľká časť z neho je upravená v štýle luxusných anglických a francúzskych záhrad. Nájdete tam však aj lokality určené na prechádzanie a jazero, kde sa často organizujú rôzne pikniky. Okrem samotného paláca je zaujímavou stavbou vstupná brána, ktorá je poctou prírode a má zobrazovať štyri vetry.

Zaujímavosť: Menšiu zaujímavú záhradu nájdete aj na strednom nádvorí paláca Doria Pampphilj. Vstupenka doň stojí 12 eur. V tejto historickej pamiatke sa často konajú aj koncerty vážnej hudby. Lístky si môžete zakúpiť prostredníctvom oficiálnej stránky.

 

Phoenix park, Dublin, Írsko

Najväčší európsky mestský park je rozdelený do niekoľkých častí. V tej úvodnej sa nachádza prezidentský palác, ktorý býva v nedeľu sprístupnený, ak nemajú vládni predstavitelia vtedy v ňom iné návštevy. Z druhej strany sídli známy vysoký pamätník, pri ktorom sa nachádza aj obľúbené miesto na pikniky. Súčasťou parku je veľká ZOO. A pokiaľ budete prechádzať do jeho zadnejších častí, dostanete sa do voľnejšej prírody, z ktorej sú nádherné vyhliadky na mesto a taktiež tam môžete stretnúť voľne žijúcich jeleňov.

Zaujímavosť: V parku si môžete prenajať mestské bicykle, ktoré potom odovzdáte na iných stanovištiach, keď si prezriete celú lokalitu. Jeho súčasťou je aj sídlo Farmleigh, ktoré patrilo rodine Guinnessovcov a teda pôvodnému zakladateľovi najznámejšieho írskeho pivovaru. Toto sídlo je bezplatné, stačí sa na recepcii spýtať na prehliadku.

 

Namba parks, Osaka, Japonsko

V Japonsku si dávajú záležať napriek približovaniu sa moderným technológiám aj na životnom prostredí. Keď v Osake chýbal dostatok trávnatých plôch, nevideli v tom prekážku a vybudovali si jeden z obľúbených parkov priamo na budove. Nákupné a kancelárske centrum má osem poschodí, ktoré sú terasovito riešené. Na každom z nich sa nachádza iná trávnatá plocha, ktorá ponúka vždy tematicky odlišnú relaxačnú zónu. Veľmi obľúbenou časťou je najmä vodopád, ktorý je vytvorený medzi jednotlivými poschodiami.

Zaujímavosť: Súčasťou vrchnej časti tohto komplexu je aj malý amfiteáter, v ktorom sa môžu konať koncerty. Na malej ploche tak zúžitkovali maximum priestoru a ponúkli obyvateľom Osaky to, čo majú iné mestá k dispozícii v rozsiahlych parkoch.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa