Najvyšší, najdlhší, najstarší: 10 TOP mostov sveta a ich rekordy

2016-09-26 00:00:00 |   |    | 

Hoci väčšina z nás vníma mosty predovšetkým ako architektonickú dominantu, ktorá slúži na prepojenie dvoch bodov, za každým z nich stojí aj množstvo konštrukčných riešení. Od nepamäti sú teda dokonalou symbiózou viacerých odvetví ľudského snaženia a potvrdením našej technickej vyspelosti. Tie najvyššie, najdlhšie či najdrahšie mosty sú toho dôkazom.



 

NAJSTARŠÍ – Arkadiko, Grécko

Pravdepodobne najstarší most na svete sa nachádza na Peloponézskom polostrove. Na dĺžku meria 22 metrov a jeho šírka je 2 a pol metra. Vytvorila ho mykénska civilizácia v neskorej dobe bronzovej (cca 13. storočie pr. Kr.), no dodnes sa stále používa. Pôvodne bol súčasťou cesty medzi dvomi mestami, ktorá patrila k širšej vojenskej cestnej siete. Aj konštrukcia mosta napovedá, že bol prispôsobený konským povozom.

 

NAJDLHŠÍ – Danyang-Kunshan Grand Bridge, Čína

Až sedem z desiatich najdlhších mostov sveta nájdete v Číne. Ten rekordný sa nazýva Danyang-Kushan Grand Bridge a nachádza sa v provincii Jiangsu. Meria neuveriteľných 164,8 kilometra, deväť z toho križuje jazero Jangčen. Na jeho výstavbe sa podieľalo 10 tisíc ľudí a do prevádzky ho slávnostne uviedli v roku 2011. Most je súčasťou vysokorýchlostnej železničnej trate vedúcej zo Šanghaja do Pekingu, ktorá má 24 staníc a za rok sa ňou prepraví asi 100 miliónov ľudí.

 

NAJVYŠŠÍ - Viadukt Millau, Francúzsko

Most nad údolím rieky Tarn neďaleko mesta Millau na juhu Francúzska je najvyšším na svete. Francúzsky inžinier Michel Virlogeux a britský architekt Norman Foster ho skonštruovali tak, aby dosahoval v najvyššom bode výšku 343 metrov nad základňou. Výstavba mosta stála 400 miliónov eur a oficiálne ho otvorili v decembri 2004. Dodnes je táto stavba považovaná za jeden z najvýznamnejších technologických úspechov v histórii.

 

NAJZAUJÍMAVEJŠÍ - Helix, Singapur

Skvostom modernej architektúry je most Helix v Singapure, ktorý dokončili pred šiestimi rokmi. Jeho tvorcovia sa inšpirovali tvarom molekuly DNA a na jeho konštrukciu mosta použili len sklo a oceľ. Z nich vytvorili avantgardnú stavbu, ktorá je zaujímavá v každej časti dňa. Keď na most svieti slnko, ponúka zaujímavé farebné odlesky a v noci je zase po oceľovej konštrukcii osvetlený modrými svetielkami, ktoré ešte viac zvýraznia jeho zvláštny tvar. Helix je určený len pre chodcov a meria necelých 300 metrov.

 

NAJFOTOGRAFOVANEJŠÍ - Golden Gate Bridge, USA

Najfotografovanejší most na svete nájdeme v San Franciscu. Americkú metropolu Kalifornie spája s s mestom Sausalito a práve odtiaľ je aj najlepší výhľad naň. Most meria takmer 3 kilometre a s jeho stavbou začali ešte v roku 1933, kedy technológie neboli natoľko vyspelé. Skonštruovať najdlhší visutý most na svete stálo nielen veľa síl, ale aj životov robotníkov. Bohužiaľ sa s ním spája smutná štatistika aj dnes. Golden Gate patrí k miestam, kde zúfalí ľudia páchajú najčastejšie samovraždu.

 

 

NAJDRAHŠÍ – Oakland Bay Toll Bridge, USA

Oakland Bay Bridge je menej známym starším bratom mosta Golden Gate. Spája mestá San Francisco a Oakland. Otvorili ho v roku 1936 po viac ako tri a pol rokoch stavebných prác a v tom čase bol jedným z najdlhších na svete. V roku 1989 oblasť zasiahlo ničivé zemetrasenie Loma Prieta, ktoré most značne poškodilo. Následná oprava a obnova zrútených častí stála viac ako 6 miliárd dolárov, vďaka čomu je vrátane pôvodných nákladov na stavbu Oakland Bay Toll Bridge považovaný za najdrahší most planéty.

 

V NAJVÄČSEJ VÝŠKE – Siduhe, Čína

Most nad riekou Sidu v čínskej provincii Hubei sa týči v rekordnej výške 496 metrov. To znamená, že by sa pod neho pokojne zmestil napríklad celý mrakodrap Empire State Building. Na dĺžku meria 900 metrov a otvorili ho v novembri 2009. Most si drží aj ďalšie prvenstvo. Keď ho stavali, prvé lano na druhú stranu 500 metrov širokého údolia nepriviezla loď alebo helikoptéra, ako bolo dovtedy bežné. Poprvýkrát v histórii ho sem vystrelili pomocou rakety.

 

NAJŠIRŠÍ – Sydney Harbour Bridge, Austrália

Slávny Sydney Harbour Bridge v austrálskom Sydney sa môže pýšiť dvomi rekordmi.  Je to most s najvyšším oceľovým oblúkom na svete a zároveň ide podľa Guinessovej knihy rekordov o najširší most. Na 48 metrov sa tu zmestia dve železničné koľaje, 8 jazdných pruhov, cyklotrasa a chodník pre peších. Výstavba mosta začala v roku 1923, slávnostne bol uvedený do prevádzky v roku 1932. Jednou z najväčších turistických atrakcií je juhovýchodný pylón. Nájdete v ňom kaviareň, múzeum pôvodných obyvateľov aj cameru obscuru. Mimochodom, domáci tento most prezývajú "vešiak".

 

NAJDLHŠÍ V EURÓPE - Most Vasca de Gamu, Portugalsko

Najdlhší most v Európe meria vyše 17 kilometrov. Pri pohľade naň máte pocit, ako keby odchádzal do neznáma. Postupne sa stráca vo výhľade a vidíte už len tenkú čiaru do večnosti. Jeho oblý tvar čiastočne kopíruje zemskú os, aby priniesol lepšiu stabilitu. Jeho začiatok je v Lisabone a koniec v meste Alcochete. Prechádza po ňom až šesťprúdová cesta a zaujímavým vizuálnym bodom sú vysoké sťažne, ktoré sú prepojené dlhými lanami.

 

NAJSTARŠÍ TURISTICKÝ - Basteibrücke, Nemecko

Jedným z najväčších dominánt a symbolov krásy Saského Švajčiarkska je Bastel. Skalný útvar týčiaci sa 194 metrov nad riekou Labe v Labských pieskovcoch vznikol vodnou eróziou pred viac než miliónom rokov. V roku tu 1851 postavili kamenný most Basteibrücke, prvý turistický most v Európe. Na dĺžku meria 76 metrov a na šírku tri metre a pri jeho stavbe bolo použitých asi 1900 ton pieskovca. Most so siedmimi oblúkmi spája ponad hlbokú priepasť Mardertelle Bastei a skalný hrad Neurathen.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa