Originálne ozdoby miest: Týchto 7 ulíc obdivuje celý svet

2016-08-24 12:00:00 |   |    | 

Od čoho podľa vás závisí atraktivita miest či dedín? Je to zaujímavá architektúra, správny kompromis medzi stavbami a prírodou alebo atmosféra, ktorá tu vládne? Týchto sedem ulíc má z každého rožka troška. Sú tými najkrajšími na svete a vždy so sebou prinášajú aj nejaké malé prekvapenie navyše.



 

Kinsale, Cork, Írsko

Malé rybárske mestečko na predmestí Corku sa môže pochváliť jednou z najzaujímavejších hlavných ulíc. Jednotlivé domčeky majú pestré fasády a každý z nich sa odlišuje iným vizuálom. Dokopy však tvoria nádherný jednoliaty celok, ktorý pripomína maliarsku paletu. Okrem toho sa tam nachádza niekoľko pubov, vďaka čomu sa môže neustále pochváliť rušnou atmosférou.

 

Rue Targui, Chefchaouen, Maroko

Keď sa vám pri predstave Maroka objavia v mysli typické úzke uličky s modrým nádychom, istotne ste videli obrázky z Rue Targui. Ide o prezentáciu pravej marockej architektúry, ktorá mala kedysi tvoriť kontrast s okolitou africkou prírodou. Postupne sa však okolo nej postavili nové domy, ktoré už majú modernejší charakter. Rue Tarui nebola v minulosti prístupná pre turistov, potom sa však rozhodli urobiť výnimku a odhaliť jeden zo svojich najväčších architektonických tromfov všetkým.


Via Appia, Rím, Taliansko

Najstaršia ulica sveta vyzerá trochu inak, ako sme zvyknutí dnes. Ide o Via Appia pri Ríme, ktorú po oboch stranách lemuje alej vysokých stromov. Kedysi sa po nej prichádzalo do mesta a okolo nej sídlilo pár obchodníkov. Teraz sa po nej dostanete do historickej časti Ríma a k jeho najstarším ruinám. Kvôli horšiemu stavu musela prejsť Via Appia kompletnou rekonštrukciou, ktorá však brala ohľad na pôvodný tvar, takže v súčastnosti môžete prechádzať po jej vernej kópii.

 

Calle Müürivahe, Tallin, Estónsko

Historická časť Tallinu prináša prekvapenie v podobe uličky Calle Müürivahe. Z jednej strany ju ohraničujú mestské hradby a z tej druhej staré stredoveké kamenné domčeky. Zároveň patrí k najstarším častiam mesta, ktoré dnes premenili na peknú umeleckú štvrť. Objavíte tam niekoľko obchodíkov, malých kaviarní a tiež si tam často môžete vychutnať vystúpenia domácich umelcov. Stačí len vypnúť od starostí a iba tak sa porozprávať s ostatnými rovnako naladenými ľuďmi, aby ste si dokázali vychutnávať život rovnako ako domáci.


Lombard Street, San Francisco, USA

San Francisco je známe svojimi strmými ulicami, no Lombard Street medzi nimi jasne vyniká. V tomto prípade nejde o priamu strmú ulicu, ale pred pár rokmi prerobené malé umelecké dielo. Neobvyklý charakter sa jej rozhodli dodať malými serpentínami, ktoré vytvorili pomocou neustále rozkvitnutých malých záhonov. Osem zákrut si vyžaduje znamenité schopnosti vodičov, no zároveň prinášajú aj jeden z najkrajších pohľadov v tomto meste.


Rua Goncalo de Carvalho, Porto Alegre, Brazília

Pol kilometra zelených pľúc tohto veľkomesta. Pri pohľade z okien budov v blízkosti ulice Rua Goncalo de Carvalho máte pocit, ako keby ste sa pozerali na dlhú zelenú rieku. Tento znamenitý obraz tvoria stromy lemujúce obe strany ulice a vytvárajúce nielen príjemnú sviežu zónu počas horúcich dní, ale najmä dôležitú ekologickú pripomienku, ako môže príroda žiť v súlade s novodobou architektúrou. Autormi tohto nápadu sú nemeckí robotníci, ktorí tam vysadili stromy v tridsiatych rokoch minulého storočia.

 

Zlatá ulička, Praha

Medzi mestami s najkrajšími ulicami nesmie chýbať ani Praha. Zlatá ulička pochádza zo 16. storočia a nechýbalo málo, aby sme o ňu prišli. Pôvodne plnila len funkciu krátkodobého ubytovania robotníkov, kým sa dokončia práce na hrade a v jeho okolí. Nakoniec sa ju podarilo uchovať v pôvodnom stave a prežila i neľahké časy oboch vojen. V súčastnosti tam sídlia rôzne umelecké a remeselnícke domčeky a tiež si môžete pozrieť niektoré pôvodné zariadenia. Plní funkciu akéhosi menšieho interaktívneho skanzenu. Našou slovenskou obdobou je Remeselnícka ulička v Košiciach, ktorá však nie je tak dlhá.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Flickr, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa