Schody do neba: 10 originálnych schodísk, ktoré stoja za námahu

2016-11-25 00:00:01 |   |    | 

Schody veľmi neobľubujú cestovatelia ani domáci obyvatelia. Netýka sa to však všetkých - niektoré schodiská sú tak pôsobivé, že sa stali hlavnou atrakciou miest a ľudia ich vyhľadávajú pre ne samotné. Hra farieb, netradičné prevedenie alebo legenda, ktorá sa s nimi spája, to všetko vás prinúti k tomu, že ich zdoláte s väčšou ľahkosťou a ich návšteva bude pre vás jedným z najlepších zážitkov.



 

San Juan de Gaztelugatxe, Španielsko

Jedno z najzaujímavejších schodísk na svete nájdete v Španielsku. Ostrovček Gaztelugatxe tam s pevninou spája úzky mostík, ktorý postupne prechádza do kamenného schodiska s tými najkrajšími výhľadmi (viď titulné foto). Prepletie sa niekoľkými skalami a napokon váš privedie až na vrchol, kde sa nachádza kostolík z 10. storočia, obľúbené pútnické miesto miestnych obyvateľov.

 

Château de Blois, Francúzsko

Zámok v Blois tvorí viacero budov, ktoré postavili okolo hlavného nádvoria v období od 13. do 17. storočia. Ich najvýraznejším prvkom je renesančné točité schodisko, ktoré vzniklo na popud kráľa Františka I. v prvej polovici 16. storočia. Z vonkajšej strany ho zdobia vzácne reliéfy a sochy.

 

Montagne de Bueren, Belgicko

Ak si trúfate na skutočne strmé schodisko, mali by ste zájsť do belgického mestečka Liége. Tam nájdete 400 schodov, ktoré lemujú obydlia domácich obyvateľov. Keď pri ich zdolávaní nebudete vládať s dychom, spomeňte si, že pre nich je to každodenná rutina. Napriek tomu sú ich domy súčasťou vysoko cenenej štvrte a často sa predávajú za astronomické sumy.

 

Vatikánske múzeum, Vatikán

Pozície legendy sa dočkali dramaticky točené Bramanteho schody vo Vatikánskom múzeu. Tie pôvodné boli postavené na začiatku 16. storočia. Počas niekoľkých storočí však boli natoľko využívané, že si vynútili kompletnú rekonštrukciu. Moderné prevedenie prinieslo prekvapivo ešte elegantnejší a vizuálne zaujímavejší architektonický zážitok. Špirálové riešenie najlepšie vynikne z jeho najvyššieho poschodia, keďže sa smerom dole postupne zužuje a vytvára tak originálny stavebný prvok.

 

Sígirija, Srí Lanka

Jedinečné schodisko nájdete aj na Srí Lanke. Vedie na vrchol mohutnej, asi 200 metrov vysokej skaly, prezývanej Sīhāgiri (Levia skala). Na jej vrchole postavil v 5. storočí kráľ Kashyapa obrannú pevnosť, ktorá po jeho smrti slúžila ako budhistický kláštor. Ak ho chcete navštíviť aj vy, musíte zdolať 1200 schodov. Okrem vzácnej historickej pamiatky, zapísanej na zoznam UNESCO, vám však bude odmenou aj nádherný výhľad na okolie.

 

Chand Baori, India

Hoci to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, Chand Baori je nádržou na vodu, najhlbšou a najväčšou v celej Indii. Neďaleko dedinky Abhaneri v štáte Rádžastán ju dal na prelome 8. a 9. storočia postaviť kráľ Chanda. Má 16 poschodí, ktoré spája až 3500 schodov. Keďže má voda na dne nádrže až o 5 až 6 stupňov menej ako vzduch, domáci na nich zvykli kedysi sedávať počas najväčších horúčav.

 

Santa Maria del Monte, Taliansko

Mesto Caltagirone sa preslávilo originálnym schodiskom zo 17. storočia. Santa Maria del Monte má 142 schodov a každý z nich je ozdobený inou sériou kachličiek s charakteristickým vzorom. Caltagirone bolo totiž známe keramikárstvom a vytváraním takýchto detailne maľovaných ozdôb. Vďaka ich pestrej kombinácii vzniklo jedno z vizuálne najkrajších schodísk na svete.

 

Tianmen, Čína

Pohorie Tianmen ponúka viacero turisticky atraktívnych lokalít. Jednou z najnavštevovanejších je obrovské schodisko s 999 schodmi, ktoré vedie k netradičnej jaskyni. Jeho prezývka znie „Schody do neba“ a tí najšikovnejší ho zdolajú už za pol hodinu. Využitie čísla 9 nie je náhodné. Práve táto číslica je podľa taoistickej tradície symbolom cisára (syna nebies) a zdôrazňuje záhadnosť tohto miesta na pomedzí ľudského a božského sveta.

 

Angkor Wat, Kambodža

O schodoch sa vám bude pravdepodobne snívať aj v prípade, že navštívite Angkor Wat v Kambodži. Chrámové mesto vzniklo v 12. storočí a dnes sa považuje za najväčší náboženský komplex na svete. Schody, ktoré vedú k vežičkám, sú také strmé, že ich mnoho turistov zo svojej prehliadky radšej vynechá. Údajne ich tak postavili preto, aby ľuďom pripomínali, aké ťažké je dostať sa do neba.

 

Valparaiso, Čile

Na svete nájdete niekoľko zaujímavých farebných schodísk. Isté obdobie zdobila napríklad maľba historických osobností schody pred Múzeom umenia vo Philadephii. Nádherné pestré schodisko nájdete tiež v San Franciscu. Osobité miesto však majú najmä schody vo Valparaiso. Vo viacerých častiach mesta ich nájdete rôzne sfarbené a zladené do iných odtieňov. Vďaka tomu sa aj ponuré oblasti menia na nádherné divadlo umenia, ktoré navyše so sebou nesie aj ďalšie posolstvo. Niektoré schody totiž obsahujú aj malé vzácne maľby mapujúce niektoré fragmenty z čílskych dejín.

 

Autor: David, ako

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa