Pozrite na tú nádheru: Predstavujeme najkrajšie paláce sveta

2016-10-18 00:00:00 |   |    | 

Postaviť palác predstavovalo pre každého architekta vrchol jeho snaženia. Nielenže musel prezentovať majiteľa a jeho rod svojou krásou a honosnosťou, ale pri jeho navrhovaní bolo treba brať do úvahy aj pohodlie. To si už pravdepodobne v súčasnosti užívame v oveľa väčšej miere, no nájsť modernú stavbu, ktorá by sa krásou vyrovnala palácom? To je zrejme úplne nemožné.



 

Zakázané mesto, Peking, Čína

Rozlohou najväčší palác na svete má 8700 miestností v približne 900 budovách a rozprestiera sa na ploche 72 hektárov. Jeho výstavba trvala až 500 rokov a poslední obyvatelia odišli len v minulom storočí. Potom časť jeho priestorov sprístupnili verejnosti a zriadili tu múzeum. Na prezretie celého areálu by ste však potrebovali niekoľko dní. Preto sa vopred rozhodnite, ktoré časti sú pre vás najatraktívnejšie a navštívte len tie.

 

Potala, Lhasa, Tibet

Pri pohľade na veľkú Potalu vás automaticky zaujme kontrast medzi bielou a červenou časťou komplexu. Nejde pritom iba o vizuálne oživenie - biely palác bol postavený ako prvý a červenú časť dostavali neskôr. Už prví stavitelia v 7. storočí pritom využili kopcovitý terén, na ktorom ho budovali. Veľmi vzácna je najmä vnútorná výzdoba stien, ktoré sú posiate freskami mapujúcimi dejiny Tibetu.

 

Alhambra, Granada, Španielsko

Jedna z najnavštevovanejších pamiatok Španielska je inšpirovaná kultúrou arabských krajín. Palác Alhambra je rozdelený do niekoľkých častí. Komnaty využíval len panovník a jeho manželka, do istej časti mohli vstúpiť len deti a ich opatrovatelia, nechýba vnútorná záhrada, uvítacia sála, ale aj väznica a obranné múry.  Alhambra totiž plnila aj funkciu väznice a pevnosti.

 

Versailles, Paríž, Francúzsko

I keď sa Versailles viaže najmä k Ľudovítovi XIV, najviac za neho môžeme vďačiť jeho predchodcovi. Práve ten si kúpil pozemky a vytvoril tam prvý malý zámoček, aby uspokojil svoju vášeň pre poľovníctvo. Ľudovít XIV.  potom chcel v jeho priestoroch vytvoriť tie najkrajšie záhrady na svete a nakoniec si splnil svoje sny i honosnou prestavbou paláca. Tá ho pritom priviedla na mizinu.

 

Zámok Chambord, Chambord, Francúzsko

Údolie rieky Loiry ponúka hneď niekoľko nádherných zámkov. Chambord je s jeho 440 izbami najväčší a najznámejší z nich. Jeho súčasťou je aj väčší park a jazero, ktoré slúžilo na člnkovanie. Na výstavbe zámku sa najviac podieľal František I. Kuriozitou je, že ten tam strávil len niečo vyše mesiaca, pretože sa mu nakoniec nepáčili chladné priestory v obklopení hrubých múrov.

 

Pena, Sintra, Portugalsko

V Sintre nájdete až tri rôzne paláce. Pena je najzachovalejší a najatraktívnejší z nich. Kedysi tam sídlil kláštor pre mníchov, ktorí ho však museli prepustiť panstvu. Fasády paláca dnes hrajú rôznymi farbami a vyčnievajúc z okolitej zelene pôsobí ako malé umelecké dielo. Pestré farby a bohatá výzdoba sú pritom typické aj pre jeho interiér. Oproti ostatným palácom je to mladík, keďže jeho výstavba začala až v 19. storočí.

 

Schönbrunn, Viedeň, Rakúsko

Ako predloha pre pýchu našich susedov poslúžil zámok vo Versailles. Schönbrunn síce nedosiahol jeho rozmery, svojou atraktívnosťou mu však môže smelo konkurovať. Postavený bol v 17. storočí a jeho súčasťou je aj rozsiahly park s viacerými atrakciami a veľkou ZOO. Pri návšteve tohto paláca máte možnosť vybrať si z dvoch okruhov. Ten väčší vás prevedie aj miestnosťami, ktoré patrili Márii Terézii. Okrem nej na Schönbrunne v minulosti bývala tiež cisárovná Sisi s manželom Františkom Jozefom I.

 

Mysorský palác, Mysore, India

Spolu s Tádž Mahalom patrí palác v Mysore k najnavštevovanejším pamiatkam Indie. Ročne privíta až 6 miliónov turistov. Je oficiálnym sídlom rodu Wodeyarov, ktorí mestu vládli od roku 1399 až 1950. Mysorský palác býva niekedy nazývaný aj „Mesto palácov“, lebo sa ich tam nachádza až sedem. Výstavbu toho hlavného zavŕšili v roku 1912.

 

Letný palác, Peking, Čína

Pri Letnom paláci v Pekingu obdivujú návštevníci nielen stavby (pavilóny, sály, chrámy, mosty a paláce), ale tiež jazerá, parky a záhrady, ktoré ju obklopujú. Pôvodný palác postavili v polovici 18. storočia, približne o sto rokov však bol celý zničený a postavili na jeho mieste nový. Ten je od roku 1998 zapísaný na zozname UNESCO ako „vrcholné dielo čínskej záhradnej architektúry“.

 

Topkapi, Istanbul, Turecko

Najväčšiu pamiatku Istanbulu dal postaviť sultán Mehmed II. v rokoch 1466 až 1478. Palác Topkapi bol nielen jeho sídlom, ale aj centrom administratívy. Mal rozlohu 70 hektárov a obývalo ho približne 5 tisíc ľudí vrátane sultánových manželiek, detí a konkubín. Počas najväčšieho rozmachu sa tu nachádzalo až 474 žien.

 

Veľký palác, Bangkok, Thajsko

Veľký palác, často nazývaný aj Kráľovský palác, bol až do roku 1946 sídlom thajskej kráľovskej rodiny. Je to obrovská stavba, obohnaná vysokým bielym múrom. Jej najväčšou časťou je nepochybne Chakrti Maha Prasad, teda Trónna sála z roku 1882. Veľkej obľube sa však teší aj chrám Wat Phra Kaeo, kde sa nachádza smaragdová soška Budhu.

 

Autor: David, ako

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa