Oázy pokoja, kde zastal čas: 10 najkrajších cintorínov sveta

2016-11-02 00:00:00 |   |    | 

Na niektoré cintoríny sveta sa neprichádza len smútiť. Staré náhrobky v tieni majestátnych stromov ponúkajú ideálnu možnosť na únik pred ruchom veľkomesta a to, ako sa národ správa k svojim zosnulým, nám o jeho kultúre napovie viac než čokoľvek iné. Na niektoré cintoríny navyše mieria kroky turistov, ktorí chcú prejaviť úctu známym osobnostiam. Ak budete niekedy v ich blízkosti, tieto miesta posledného odpočinku by ste rozhodne mali navštíviť.



 

PÈRE-LACHAISE, PARÍŽ, FRANCÚZSKO

Père-Lachaise je zrejme najznámejším cintorínom na svete, ročne sem zamieri viac ako jeden a pol milióna návštevníkov. V roku 1804 ho založil panovník Napoleon Bonaparte ako vôbec prvý cintorín pre príslušníkov všetkých vierovyznaní. Počas troch rokov existencie tu však pochovali spolu len stošesť ľudí, takže miesto zívalo prázdnotou.

V máji 1817 preto na Père Lachais s veľkou pompou previezli ostatky spisovateľov La Fontaina a Molièra, ako aj slávnych stredovekých milencov Pierra Abélarda a Héloīse. Obyvatelia Paríža zatúžili spočinúť pri známych rodákoch a cintorín sa stal veľmi populárnym. Posledný odpočinok tu našli aj osobnosti ako Honoré de Balzac, Maria Callas, Jim Morrison, Frédéric Chopin, Édith Piaf, Oscar Wilde, Isadora Duncan či Annie Girardot.

 

VESELÝ CINTORÍN, SAPANTA, RUMUNSKO

Možno si myslíte, že sme v nadpise urobili chybu, ale v rumunskej obci Sapanta majú skutočne Veselý cintorín (Cimitirul Vesel). Je plný farebných krížov s jednoduchou maľbou a originálnym nápisom, ktorý stručne popisuje život alebo smrť zosnulého. Ich autorom bol miestny umelec Stan Ioan Patras, ktorý ich od 60-tych rokov vyrobil asi 600.

Svojou tvorbou chcel údajne dosiahnuť, aby príbuzní zosnulého neoplakávali a nesmútili, ale aby sa tešili, že odišiel do lepšieho sveta. A tak si tu namiesto tradičného „Odpočívaj v pokoji“ prečítate napríklad „Pod týmto ťažkým krížom / Leží moja úbohá svokra / Ak by žila o tri dni dlhšie / Ja by som bol tu a ona by čítala / Vy, čo prechádzate okolo / Skúste ju nezobudiť / Lebo ak sa vráti domov / Odhryzne mi hlavu“.

 

FOREST LAWN, LOS ANGELES, USA

Najviac hollywoodskych hviezd údajne odpočíva na cintoríne Forest Lawn v Los Angeles. Nie je to však klasický cintorín, ale skôr rozľahlý park, kde chodníky lemujú kaplnky, na jazerách plávajú labute a vy môžete obdivovať repliky všetkých významných Michelangelových sôch.

Forest Lawn Hollywood Hills

 

Forest Lawn každoročne navštívi viac ako milión ľudí, niektorí z nich sem dokonca prichádzajú uzavrieť manželstvo (v roku 1940 sa tu napríklad ženil aj Ronald Reagan). Väčšinu však priťahujú najmä slávne mená, navždy tu odpočíva aj Walt Disney, Humprey Bogart, Clark Gable či Jean Harlow.

 

LA RECOLETA, BUENOS AIRES, ARGENTÍNA

Najkrajší cintorín Južnej Ameriky dostal názov podľa štvrti, v ktorej sa nachádza: la Recoleta. V Buenos Aires ho otvorili 17. novembra 1882 a dnes v ňom môžete obdivovať 4691 hrobiek vrátane necelej stovky tých, ktoré patria k národným pamiatkam. Kto má chuť túlať sa medzi nimi, natrafí aj na hroby osobností, ktoré písali históriu Argentíny.

Hrobka, ktorá bezkonkurenčne láka najväčšie davy návštevníkov, patrí jednými milovanej, inými nenávidenej Eve Perón. Toto priezvisko by ste však na pomníku hľadali márne, telo Evity je totiž uložené do rodinného hrobu Duarte, čo bolo jej meno za slobodna. Cesta k nemu je kľukatá a hrobka je v porovnaní s ostatnými veľmi nenápadná.

 

OKUNION, VRCH KÓYA, JAPONSKO

S 200 000 hrobmi a 100 chrámami rozmiestnenými medzi stromami v lese je Okunion najväčším cintorínom v Japonsku a  pútnickým miestom budhistov. Kedysi bola česť byť pochovaný práve tu a na cintoríne navždy odpočíva aj niekoľko panovníkov. Okrem klasických náhrobkov tu nájdete tzv. Tóródó – Sieň lampášov, kde neustále svieti 11 tisíc lampášov, dva z nich údajne už od 11. storočia.

Pozornosť turistov púta aj viacero veľmi neobvyklých pomníkov. Jeden je napríklad venovaný termitom, ktoré zabili pesticídy, iný rybám, ktorých život ukončil nôž šéfkuchára a vidieť tu môžete aj obrovskú raketu, ktorá je venovaná pracovníkom v oblasti vesmírnej dopravy.

 

SOUTH PARK STREET CEMETERY, KALKATA, INDIA

Cintorín v centre Kalkate bol v 19. storočí najväčším kresťanským pohrebiskom mimo Európy a Ameriky. Je pripomienkou koloniálnych dôb, od roku 1767 sem pochovávali všetkých významných Britov. Tí sa chceli od obyčajného ľudu líšiť aj po smrti, preto miesta ich posledného odpočinku označujú veľké náhrobky v neogotickom a indo-saracénskom slohu.


Wikimedia - Giridhar Appaji Nag Y from Bangalore, India - 20061008_132521, CC BY 2.0, Link

 

Náhrobok generála Charlesa Stuarta z Východoindickej spoločnosti napríklad pripomína hinduistický chrám. Magickú atmosféru tohto miesta dotvárajú aj tropické rastliny. Niektoré z nich tu údajne stoja už viac ako 300 rokov.

 

ZENTRALFRIEDHOF, VIEDEŇ, RAKÚSKO

Prekrásnym miestom je aj Zentralfriedhof vo Viedni, druhý najväčší cintorín v Európe, ktorý otvorili v roku 1874. Podobne ako v Paríži aj Zentrafriedhof kvôli svojej vzdialenej polohe spočiatku zíval prázdnotou. Zástupcovia mesta sem však premiestnili ostatky Ludwiga van Beethovena a odvtedy tu pochovali viac ako 3 milióny ľudí.

Okrem Beethovena tu môžete vzdať úctu aj skladateľom Brahmsovi, Straussovi a Schubertovi, populárnemu spevákovi Falcovi či rakúskym prezidentom. Cintorín však nerobia výnimočným len slávne mená, jedinečný je aj vďaka tomu, že tu v pokoji vedľa seba odpočívajú katolíci, protestanti aj židia.

 

CIMITERO MONUMENTALE, MILÁNO, TALIANSKO

Milánsky cintorín pripomína múzeum pod holým nebom. Svojich blízkych tu pochovávali najbohatšie rodiny Milána, ktoré si náhrobky objednávali u tých najznámejších architektov a sochárov. Cintorínu dominuje majestátna mramorová budova „Famedio“, v ktorej sa nachádzajú náhrobky najváženejších občanov.

Na Cimitero monumentale niekoľko rokov odpočívala Evita Perón, potom jej pozostatky preniesli do Španielska a napokon do rodnej Argentíny. Asi mesiac tu bol pochovaný aj Giuseppe Verdi, ktorý napokon našiel večný pokoj na inom mieste v Miláne - v krypte pri Casa di Riposo, domove pre hudobníkov na dôchodku, ktorý sám založil.

 

HIGHGATE CEMETERY, LONDÝN, ANGLICKO

Ak si chcete vychutnať jedinečnú atmosféru uprostred nádherných starobylých hrobiek v Londýne, navštívte viktoriánsky cintorín Highgate Cemetery. Ten patril od svojho vzniku v roku 1839 medzi najvyhľadávanejšie miesta posledného odpočinku, po prvej svetovej vojne však záujem oň poklesol a cintorín začal upadať a pustnúť.

Stal sa však obľúbeným miestom romantických stretnutí a od 50-tych rokov sem mieria aj kroky ľudí, ktorých priťahujú záhady. Viacero ľudí totiž dosvedčilo, že sa im tu zjavil prízrak tmavej vysokej postavy, ktorú začali prezývať „Upír z Highgate“. Ten sa čoskoro stal slávnejším „obyvateľom“ londýnskeho cintorína ako filozof Karl Marx, fyzik Michael Faraday či sochár Henry Moore, ktorí sú tu tiež pochovaní.

 

ŽIDOVSKÝ CINTORÍN, PRAHA

Starý židovský cintorín v Prahe patrí k najzaujímavejším pohrebiskám na svete. Bol založený v prvej polovici 15. storočia, najstarší náhrobok pochádza z roku 1439 (!). Posledný pohreb sa tu konal o 348 rokov neskôr. Areál cintorína viackrát rozširovali, aj tak však jeho plocha nestačila potrebám.

Zosnulých preto ukladali do zeme až v desiatich vrstvách nad sebou! Dnes tu môžete vidieť 12 000 náhrobkov od gotiky po rokoko, k najnavštevovanejším patrí hrobka pražského rabína Judaha Loewa Bena Bezalela, ktorý údajne na obranu židovskej komunity vytvoril z hliny bájneho Golema.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa