Dovolenka pre vyvolených: Toto sú najdrahšie cestovateľské destinácie a ich ceny

2017-01-04 00:00:01 |   |    | 

Cestovatelia sa často medzi sebou dohadujú o tom, ktorá z destinácií je najdrahšia. Neraz ide totiž iba o uhol pohľadu, keď niektorí turisti nedokážu cielene nájsť cenovo prijateľnejšie možnosti, ktoré im znížia celkové náklady. Anglický web Business Insider sa preto rozhodol nájsť medzi svetovými destináciami tú najdrahšiu. V každej z nich vzal do úvahy priemerné ceny za šesť rovnakých služieb a tovarov (hotel na jednu noc, taxík za 3 km, jedlo na jeden deň, pohár piva, šálka kávy a fľaša vína), z čoho vypočítali priemerné náklady na jeden dovolenkový deň.



 

Dubaj – 318,87 eur

Povesti najdrahšieho mesta nezostal nič dlžný Dubaj, ktorý sa ocitol na vrchole rebríčka. Luxusné hotely a tie najlepšie služby cestovateľov niečo stoja. Ak si však chcete dopriať niečo špeciálne, toto mesto určite stojí za hriech. Navyše samotné atrakcie vás už nebudú stáť veľa peňazí navyše, lebo medzi ne patria najmä samotné stavby a veľká fontána v meste, ktoré sú bezplatné. Lístok do obrovskej botanickej záhrady, ktorá je malým zázrakom Dubaja, vás zas vyjde menej ako 10 eur na osobu. Po sumári všetkých nákladov by vás táto dovolenka nemusela vyjsť až tak draho, najväčšie náklady budete mať pochopiteľne na ubytovanie. Až prekvapivo lacno vás však vyjdú taxíky.

Taxík: 2,11,- €

Hotel: 252,34,- €

Jedlo: 32,93,- €

Pivo: 7,- €

Káva: 4,49,- €

Fľaša vína: 20,- €

 

New York – 316,59 eur

Váš rozpočet vám môžu vo Veľkom jablku poriadne narušiť náklady na jedlo. Pokiaľ sa nechcete stravovať v najlacnejších fast foodoch, pripravte si väčšiu hotovosť. Za skvelé jedlo a originálne podniky je jednoducho nutné priplatiť si. Výdavky na ubytovanie sa dajú ušetriť bývaním mimo centra. Čím bližšie sa dostanete k Central Parku, tým vyššie budú ceny za nocľah. Všetko vám však vykompenzuje blízka poloha, keďže takto ušetríte dosť veľa času na cestovanie. Našťastie ušetriť môžete na vstupoch do pamiatok, keďže New York ponúka aj väčší počet bezplatných atrakcií.

Taxík: 7,39,- €

Hotel: 223,59,- €

Jedlo: 64,55,- €

Pivo: 4,67,- €

Káva: 3,12,- €

Fľaša vína: 13,27,- €

 

Botswana – 272,51 eur

Tak ako v prípade ostatných afrických štátov, aj tu ide o krajinu extrémov. Hlavným problémom je totiž ubytovanie. S úrovňou služieb a s hygienou to tam nie je nijako slávne a kvôli tomu musíte investovať do drahších hotelových reťazcov. Pokiaľ teda pri ostatných aktivitách ušetríte a viete sa lacno najesť a zohnať lacné suveníry, najväčšiu položku vám bude tvoriť práve nocľah. Ďalším bodom, ktorý sa neuvádza v tomto porovnaní, je osobný sprievodca, bez ktorého nie je bezpečné pohybovať sa po krajine. A jeho služby tiež nepatria k tým lacnejším.

Taxík: 0,85,- €

Hotel: 244,38,- €

Jedlo: 17,69,- €

Pivo: 1,46,- €

Káva: 1,55,- €

Fľaša vína: 6,58,- €

 

Sydney – 269,71 eur

Povesť drahšieho mesta má už niekoľko rokov aj Sydney. Austrálsky štandard je nastavený na inú úroveň, takže sa automaticky pripravte na vyššie ceny za služby. K tomu pripočítajte aj náklady na letenku, ktorá kvôli dlhej ceste patrí k tým drahším. Vyriešiť to môžete dlhšou dovolenkou, keď urobíte medzipristátie v niektorej z lacnejších krajín, strávite pár dní tam a až potom sa presuniete do Austrálie. Zvážiť môžete aj lacnejšie formy ubytovania v súkromí, ktoré sa oplatí najmä pri dlhších pobytoch.

Taxík: 9,33,- €

Hotel: 197,48,- €

Jedlo: 45,75,- €

Pivo: 4,18,- €

Káva: 2,28,- €

Fľaša vína: 10,69,- €

 

Londýn – 234,15 eur

Najdrahším európskym mestom sa stala metropola Anglicka. Londýn má dlhodobo problémy s menej nákladným ubytovaním. Na rozdiel od iných veľkomiest neponúka alternatívu lacnejších hostelov. Cena za noc sa tu vo viac ako 20-posteľovej izbe vyrovná hotelom s menším počtom hviezdičiek len o trochu ďalej od centra. Lacné to nebude ani pri navštevovaní pamiatok. Tam sa však oplatí zakúpiť mestský pas, v ktorom máte zahrnuté vstupy na všetky dôležité miesta. Ak ich navštívite viac, cena sa vám rýchlo vráti späť. K tomu máte aj pár bonusov na voľný čas ako bowling a kino zadarmo. Pri dlhšom týždennom pobyte ušetríte kúpou týždenného turistického lístka.

Taxík: 10,12,- €

Hotel: 147,58,- €

Jedlo: 58,10,- €

Pivo: 4,42,- €

Káva: 3,47,- €

Fľaša vína: 10,46,- €

 

Singapur – 216,29 eur

Podobným hitom ako je v súčasnosti Dubaj, bol pred pár rokmi Singapur. Malý mestský štát napredoval míľovými krokmi a už vtedy predstavoval jeden z najdôležitejších bodov na obchodnej mape. Od toho sa začali odvíjať aj ceny v tejto lokalite, ktoré sa často vyšplhali do astronomických výšok. Singapur už však nie je tak význačnou cestovateľskou destináciou a i kvôli tomu mu v tomto rebríčku patrí už „len“ siedme miesto. Služby sa tam stále pohybujú na pomerne vysokej úrovni, no už si pomedzi to nájdete aj cenovo prijateľné alternatívy pre cudzincov.

Taxík: 3,99

Hotel: 148,63

Jedlo: 33,86

Pivo: 6,58

Káva: 3,49

Fľaša vína: 19,74

 

Marrákeš – 207,32 eur

Po zhoršení situácie v Tunisku sa automaticky začala hľadať náhrada pre novú dovolenkovú destináciu v týchto končinách. Do úvahy prišli ďalšie dve krajiny – Maroko a Omán. V túto sezónu sa väčšiemu záujmu tešila prvá z nich. To malo za dôsledok zlepšenie aj zdraženie služieb, predovšetkým tých hotelových. Lacnejšie vás však vyjdú fakultatívne zájazdy, môžete absolvovať vo väčších skupinách, a istotne vás potešia aj nízke náklady na stravu. Hlavná časť atrakcií spočíva v prírodných krásach, takže za vstupy do pamiatok v podstate nebudete platiť nič.

Taxík: 1,96,- €

Hotel: 180,43,- €

Jedlo: 11,83,- €

Pivo: 3,49,- €

Káva: 1,41,- €

Fľaša vína: 8,20,- €

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
2.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa