Najlepšie street food destinácie: Ochutnajte na cestách pravé domáce jedlo

2017-08-25 00:00:01 |   |    | 

Strach nám zbytočne komplikuje život a taktiež cestovanie. Mnohí turisti sa z obavy ochutnať exotickú kuchyňu spoliehajú iba na celosvetové reťazce, ktoré však ponúkajú to isté, nech ste v Paríži alebo v New Yorku. Novú kultúru však nespoznáte iba podľa pamiatok, ľudí alebo zvyklostí. Veľkú sondu do nej vám sprostredkuje tunajšia gastronómia, ktorú najlepšie spoznáte podľa moderného street food stravovania.



 

Bangkok, Thajsko

Thajsko si pestovalo kultúru street food stánkov ešte predtým, ako sa týmto smerom uberali gastronomické trendy. Práve tam sa však turisti najviac boja i dodržiavania hygieny. Stačí sa však pozrieť bližšie k centru mesta, popýtať sa domácich na tie správne lokality a istotne sa môžete zbaviť aj týchto obáv. Thajská kuchyňa je známa používaním aromatických korenín, ktoré dodávajú mäsu osobitú chuť. Nevynechajte ich verziu karí, jedlá s morskými plodmi, voňavé vývary s tradičnými dlhými cestovinami, ale taktiež aj rôzne druhy exotického ovocia, ktoré v našich končinách ani nepoznáme.

 

Londýn, Anglicko

Kozmopolitnú stránku anglickej metropoly spoznáte práve vďaka stravovaniu v pouličných stánkoch s jedlom. Po celom meste nájdete niekoľko malých trhov, kde sa vedľa seba nachádzajú pochúťky z celého sveta, ale aj tradičné domáce jedlá. Všetko hýri farbami, skvelými vôňami a keď si z toho množstva konečne niečo vyberiete, nezabudnite ešte na lahodné dezerty. Najzaujímavejšie street food miesta sa nachádzajú v štvrti Camden, v Brockley Markete alebo v okolí Hyde Parku.

 

Istanbul, Turecko

Turci sú známi najmä svojimi sladkosťami. Dokážu vyrobiť tie najlepšie koláčiky, ktoré si môžete kúpiť aj na veľkých trhoviskách. Obzvlášť veľkú pozornosť venujú turisti tureckej zmrzline. V pouličných stánkoch si môžete pochutnať aj na hustej farebnej sladkej hmote, ktorá pripomína tuhé cukríky. Z ostatných jedál je známy simit, ktorý je niečo medzi praclíkom a bagetou. Tie najlepšie pokrmy dostanete vo Veľkom bazáre, kde si môžete kúpiť aj rôzne druhy exotického sušeného ovocia.

 

Paríž, Francúzsko

Francúzi si potrpia na vysokú gastronómiu, pekne prestreté stoly a niekoľkochodové menu. Street food štýl stravovania si preto u nich hľadal cestičku o čosi dlhšie. Nakoniec sa prvé lastovičky objavili v Paríži, kde sa tieto stánky dostali bližšie k ľuďom najprv z menších trhov, kde ponúkali svoje typické pochúťky prisťahovalci iných národností. Nakoniec sa k nim pridali i domáci, ktorí takýmto spôsobom pripravujú známe tenké palacinky crepe, ktoré plnia rôznymi sladkými i slanými plnkami. Veľmi obľúbené sú tiež stánky s modernými zdravými jedlami.

 

Singapur

Keď si chcete vychutnať street food bez akýchkoľvek obáv o hygienu, vyberte sa do Singapuru. Ich pouličné stánky sú známe tým, že podliehajú prísnym normám a pravidlám ohľadom čistoty, ktoré nariaďujú tunajšie štátne inštitúcie. Obľúbenou špecialitou sú rôzne druhy morských plodov a rýb, ktoré sú napichané na dlhé ihly a následne sa grilujú. Singapurčania k ním podávajú rôzne chuťovo výrazné omáčky. Podobným spôsobom sa pripravuje i kuracie mäso.

 

Palermo, Taliansko

Talianska kuchyňa sa vo svete teší veľkej popularite. Ich kuchári vedia nájsť dokonalé spojenia byliniek s rôznymi potravinami a vytvoriť skvelé kombinácie pre vaše chuťové bunky. Predstavte si pomaly pečené mäsá, rôzne druhy cestovín, antipasty, pizzu, ale aj semifredo či tiramisu, a už sa vám zbiehajú slinky. Navyše každý región do pokrmov pridáva niečo špecifické, čím dosahujú ojedinelú chuť. Z pohľadu street food stravovania Taliansku kraľuje Palermo. Sicílske mesto je známe svojimi čerstvými žemľami plnenými natenko pokrájaným pečeným bravčovým mäsom, ale aj hráškovou frittatou. Keď si chcete pochutnať na pizze, odporúčame vám zvoliť radšej malé trojuholníky v rôznych stánkoch, aby ste mohli ochutnať viac príchutí.

 

New York, USA

Tak ako Londýn ukazuje aj New York prostredníctvom pouličných stánkov svoju multikulturálnu tvár. Pri Central Parku, v Brooklyne, ale aj na vzdialenejších predmestiach si môžete pochutnať na jedlách z celého sveta. V centre mesta však stále prevláda najmä domáca gastronómia. Turisti chcú ochutnať slávne americké hot dogy, ku ktorým si môžu pridávať rôzne príchute. V street food stánkoch zoženiete i hamburgery, nechýba ani popcorn a na niektorých miestach aj opekané sladké marshmallow.

 

Autor: David

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa