Svet pokoja a harmónie: 7 najkrajších budhistických chrámov na Zemi

2017-11-29 00:00:01 |   |    | 

Budhistické učenie si našlo svojich priaznivcov po celom svete. Väčšina z nich mieri pri svojom cestovaní do Ázie, odkiaľ náboženstvo pochádza, a navštevuje chrámy ozdobené podobizňami usmiateho Budhu. Nádherná architektúra a výnimočná atmosféra však lákajú aj ostatných turistov a patria k najväčším atrakciám kontinentu. Toto sú tie najkrajšie z nich.



 

Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat vznikol začiatkom 12. storočia ako chrámové mesto a dnes sa považuje za najväčší náboženský komplex na svete. Pôvodne bol zasvätený hinduistickej viere, už od konca 12. storočia sa tu však veriaci modlia iba k Budhovi. Doteraz patril Angkor Wat k najzachovalejšej ázijskej architektúre z tohto obdobia, no veľká popularita medzi turistami mu neprospieva. Časté zásahy ľudí, ktorí sa dotýkajú stien alebo kradnú malé úlomky, stavby veľmi ničia a zhoršujú ich stav. Domáci sa tiež hnevajú, že sa návštevníci k ich svätyni nesprávajú s dostatočnou úctou a tým urážajú boha.

 

Pagoda Shwedagon, Mjanmarsko

Majestátna stavba v Mjanmarsku patrí medzi najdrahšie budhistické chrámy vo svete. Jej exteriér je pokrytý tenkými plátkami zlata a malými diamantmi, ktorými sa chceli ľudia čo najviac zapáčiť Budhovi. Pagoda Shwedagon má viac ako 2500 rokov a tvorí ju viacero malých chrámov a súkromných svätýň v rôznych stavebných štýloch. Ich návšteva patrí k hlavným povinnostiam miestnych budhistov. V okolí pagody žije silná komunita, ktorá zveľaďuje celý areál a zároveň organizuje rôzne zaujímavé podujatia.

 

Wat Rong Khun, Thajsko

Autorom Bieleho chrámu je umelec Chalermchai Kositpipat. Ide o modernejšiu stavbu z konca 20. storočia, čo dokazujú viaceré prvky architektúry. Chodník, vedúci k chrámu, zdobia extravagantné sošky a jedna z hlavných hál odkazuje na viacero hitov popkultúry. Vidieť tam môžete napríklad maľby z niektorých komiksov. Kositpipat tak vytvoril značný kontrast medzi tradičnejším exteriérom a inovatívne zdobenými miestnosťami. Stavba zatiaľ nie je úplne dokončená a podľa odhadov bude trvať ešte ďalších 50 rokov, pokiaľ dorobia posledné práce. Tie spomalila aj nešťastná udalosť spred troch rokov, keď túto oblasť postihlo silné zemetrasenie a poškodilo i časť chrámu.

 

Wat Huai Pla Kung, Thajsko

V rovnakej provincii Chiang Rai sa nachádza aj ďalší výnimočný budhistický komplex. Tento dokonca vznikol až na začiatku tohto milénia, kedy domáci obyvatelia vybudovali viacero chrámov a obrovskú, takmer stometrovú sochu Budhu.

Pôsobivé rozmery má však aj najväčší zo svätostánkov. Chrám v tvare ihlana sa týči do výšky deviatich poschodí. Jeho vstup strážia dva zlaté draky a vonku i vnútri je chrám nádherne ozdobený tradičnými ornamentmi a soškami. Veľmi pekne vyniká najmä v noci, keď je celý osvetlený.

 

Paro Taktsang, Bhután

Budhistický kláštor, prezývaný aj „Tigrie hniezdo“ patrí k najposvätnejším miestam krajiny a pozornosť turistov púta najmä vďaka unikátnej polohe. Jeho počiatky treba hľadať v 8. storočí, kedy tu vznikla meditačná jaskyňa. Podľa legendy prišiel s týmto nápadom guru Padmasambhava, ktorý chcel takto priblížiť budhizmus obyvateľom Bhutánu. Dnes stojí na okraji vysokého brala chrámová budova z roku 1692, ku ktorej sa do výšky 1320 metrov dostanete po namáhavej ceste až po asi troch hodinách.

 

Kek Lok Si, Malajzia

Stavba svätyne Kek Lok Si púta pozornosť už z diaľky niekoľkých kilometrov. Jej fasáda hrá rôznymi farbami a preto sa stáva ústredným prvkom celej oblasti. Chrám postavili na konci 19. storočia a situovaný je na ostrove Penang. Patrí medzi najväčšie budhistické stavby v južnej časti Ázie. Jeho interiér a exteriér zdobí až milión malých podobizní Budhu. V Malajzii je hlavným centrom budhistického učenia a patrí k najnavštevovanejším pamiatkam tejto krajiny.

 

Taung Kalat, Mjanmarsko

K skutočne výnimočným stavbám patrí aj budhistický chrám na posvätnej hore Popa, ktorá sa znenazdajky týči priamo uprostred krajiny. Denne sem putuje množstvo pútnikov, ktorých neodradí ani 777 schodov, vedúcich nahor do výšky 730 metrov. V chráme Taung Kalat uctievajú nielen Budhu, ale aj utrápené duše Nati, teda aristokratov, ktorí zomreli za hrozných okolností. Mjanmarčania sa k nim modlia, aby si ich naklonili.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa