10 najkrajších farebných pláží na svete

2018-04-17 00:00:00 |   |    | 

Typickou farbou piesku je žltá, ktorá vzniká na základe zmesi zvetraných hornín. Príroda je však veľká majsterka a vo svete pripravila niekoľko výnimiek. Na týchto plážach nebudete veriť vlastným očiam.



 

Biela pláž – Hyams Beach, Austrália

Biela farba piesku vzniká vďaka zastúpeniu kremeňa. Ten sa nachádza aj v bežnom žltom piesku, no keďže je tam v malej miere, vytvára len jemný odlesk. Keď je ho však veľmi veľa, zmení odtieň piesku na podstatne svetlejší. Pláž Hyams je navyše výnimočná v tom, že obsahuje len pozostatky veľmi čistého kremeňa. Vďaka tomu sa dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako najbelšia pláž na svete. Počas slnečných dní vytvára rovnaký efekt ako sneh, preto pri jej návšteve nesmiete zabudnúť na slnečné okuliare.

 

Purpurová pláž – Pfeiffer Beach, USA

V tomto prípade nie je odtieň piesku až natoľko výrazný a purpurová farba je iba v niektorých lokalitách, prináša však mimoriadne zaujímavý kontrast voči okoliu. Pláž Pfeiffer získava svoje ojedinelé sfarbenie vďaka vysokej prítomnosti mangánu v kameni granáte, ktorý sa nachádza v okolitých skalách.

 

Hnedá pláž – Rockaway Beach, USA

V Amerike nájdete viacero farebne zaujímavých pláži. Môžu za to najmä rozličné prírodné danosti v jednotlivých lokalitách. V blízkosti San Francisca sa nachádza pláž Rockaway, ktorá má čokoládovo hnedé sfarbenie. To spôsobuje vysoký výskyt uhličitanu vápenatého. Zatiaľ čo iné pláže majú sýto hnedú farbu, ktorú spôsobuje skôr blatová hmota v ich okolí, v tomto prípade ide o čistý a suchý piesok.

 

Červená pláž – Kokkini Beach, Grécko

Láva nemusí sfarbiť piesok iba na čierno. Pokiaľ vo vzduchu oxiduje, môže mať aj červený odtieň. To je dôvod viacerých takýchto pláží na svete. Na Santorini sa červený piesok vytvára z okolitých skál rovnakého odtieňa. Ako pobrežie postupne zvetráva, zmiešava sa s pieskom a dodáva mu toto neobvyklé intenzívne sfarbenie.

 

Zelená pláž – Papakolea Beach, USA

V okolí pláže Papakolea na Havaji sa nachádza olivín, vzácny minerál zelenej farby. Jeho drobné čiastočky sfarbujú piesok a vytvárajú prírodný unikát, aký inde nenájdete. Smutnou správou však je, že o túto nádhernú pláž raz môžeme prísť. Za vznik olivínu totiž vďačíme sopečnej činnosti, ktorá tam už nie je natoľko intenzívna. Kameň ubúda a kvôli tomu hrozí, že zanikne aj unikátne sfarbenie piesku. Ďalšou výnimočnosťou tejto pláže je vysoký výskyt vodných korytnačiek.

 

Sivá pláž – Shelter Cove, USA

Kalifornská pláž má pre zmenu sivé sfarbenie piesku. Tentoraz sa za tým neskrýva činnosť lávy, ale postupné zvetrávanie okolitých skál. Prevažuje tam totiž pieskovec, ktorý dominuje nad ostatnými zložkami piesku. Jeho drobné časti dodávajú Shelter Cove originálny nádych.

 

Oranžová pláž – Ramla Bay, Malta

Vďaka intenzívnemu odtieňu piesku patrí Ramla Bay k najfotografovanejším miestam na Malte. Pláž vznikla vďaka piatim rôznym druhom vápenca, ktorý sa nachádza v tejto oblasti. Niektoré vápencové skaly sú tisíce rokov staré a pochádzajú ešte z éry, keď bolo toto miesto zaplavené morom. Vďaka nim získala ojedinelý farebný odtieň, ktorý sa nenachádza na žiadnej inej pláži.

 

Ružová pláž – Harbour Island, Bahamy

Ružová pláž na Harbour Island ukazuje toto sfarbenie piesku len v niektorých menších lokalitách. Ide totiž o veľmi vzácne spojenie viacerých faktorov, ktoré ponúka tento ojedinelý úkaz. Na jeho vznik potrebujete kremeň, pozostatky mušlí a taktiež prítomnosť dierkavcov. Keďže sa nachádzajú len na malej časti ostrova a ich prítomnosť nie je stála, ružový piesok sa vždy postupne ukazuje na inom mieste.

 

Čierna pláž – Playa Negra, Kostarika

Tak ako v prípade bielych pláží, aj čierny piesok nájdete vo viacerých svetových lokalitách. Výrazný je napríklad na Islande, na Novom Zélande alebo na Havaji. V týchto prípadoch sa môžu za takéto nezvyčajné pláže poďakovať najmä vulkanickej činnosti, takýto zaujímavý efekt tvoria pozostatky popolcového prachu a lávy. Najintenzívnejší čierny piesok má však pláž Playa Negra v Kostarike. Okrem farby ohuruje návštevníkov aj magnetizmom, obsahuje totiž magnetit, erodovaný z vulkanickej horniny z okolitých útesov a pôdy.

 

Viacfarebná pláž – Glass Beach, USA

Sklenené pláže sú na prvý pohľad síce veľmi atraktívne, ich pôvod je však trošku smutný. Vznikajú totiž zo skleneného odpadu, ktorý sa nachádza v mori. Glass Beach na Havaji sa vytvárala niekoľko desaťročí. Drobné čiastočky sa počas tohto času otupili a vytvorili takéto drobné farebné kamienky.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa