Najstaršie hotely sveta: Stáročia tajomstiev ich hostí aj majiteľov

2018-07-20 00:00:01 |   |    | 

Ako vnímate ubytovanie počas cestovania? Je to pre vás len nutnosť, kam si chodíte odpočinúť po náročnom dni, alebo hľadáte niečo výnimočné, čo vám prinesie zážitok navyše? Jedným z kritérií výberu takýchto originálnych ubytovacích zariadení môže byť aj dĺžka ich fungovania, prespať totiž môžete nájsť aj na miestach, ktoré hostí vítajú už celé stáročia.



 

Nishiyama Onsen Keiunkan, Japonsko

Za oficiálne najstarším hotelom na svete musíte cestovať do Japonska. Po prvýkrát otvorili jeho dvere pre hostí už v roku 705. Nishiyama Onsen Keiunkan teda svoje služby ponúka nepretržite už neuveriteľných 1313 rokov. Hlavným dôvodom jeho úspešnosti je vraj to, že ho po dlhý čas z generácie na generáciu dedila jedna rodina. Tá sa k nemu správala s patričnou úctou a láskou a vďaka tomu po ich vzore aj dnes pohostia zákazníkov rovnako srdečne ako v dávnych začiatkoch. Nishiyama Onsen Keiunkan bol najprv skôr skromným hostincom v obklopení nádhernej prírody. Neskôr turisti objavili účinky termálneho prameňa, vďaka ktorému tam vytvorili malé tradičné kúpele. Čím dlhšie hotel fungoval, tým viac sa z neho stal dobrý marketingový ťah na turistov. Majitelia však nikdy nezaháľali a vždy investovali dostatok zárobkov aj do jeho obnovy. Posledná veľká renovácia bola v roku 1997 a odvtedy má hotel k dispozícii 37 izieb.

 

Hoshi Ryokan, Japonsko

Ak by vám tento jeden dôvod pre návštevu Japonska nestačil, prikladáme hneď ďalší. Necelých 400 kilometrov od Nishiyama Onsen Keiunkan sa nachádza hotel Hoshi Ryokan, ktorý je druhým najstarším ubytovacím zariadením na svete. Prvenstvo mu ušlo len o 13 rokov, keďže jeho priestory po prvýkrát otvorili v roku 718. V historických dokumentoch sa uvádza, že ich cieľom bolo poskytnúť trochu útechy cestujúcim počas náročných ciest. Hotel viedlo 46 generácií jednej rodiny. Vďaka tomu nosili v sebe silné posolstvo autorov tejto myšlienky. Aj pri Hoshi Ryokan sa nachádza termálny prameň, ktorý je súčasťou hotelových kúpeľov.

 

Ye Olde Bell Hotel, Anglicko

Najstarší hotel na starom kontinente nájdete v Anglicku. Oproti svojim japonským konkurentom je mladík, keďže bol postavený a otvorený v meste Hurley "až" v roku 1135. Pôvodne slúžil ako skromné bývanie pre pútnikov, ktorí putovali do blízkeho benediktínskeho opátstva. Veľmi dôležitú úlohu zohral počas veľkej revolúcie v 17. storočí, keďže priamo z Ye Olde Bell vedie tajná cesta až do opátstva a tú využívali niektorí ľudia počas skrývania sa pred nepriateľmi. Počas 2. svetovej vojny prebudovali dve hotelové stodoly na výrobne nábojov. V súčasnosti je súčasťou hotela obľúbená reštaurácia, ktorú často vyhľadávajú najmä svadobčania.

 

Zum roten Bären, Nemecko

Na mieste súčasného hotela stál pôvodne veľký dom pre bohatú mestskú rodinu. Neskôr sa ho však rozhodli premeniť na hostinec, ktorý slúžil najmä pocestným obchodníkom. Už v tej dobe sídlil priamo v centre Freiburgu, vďaka čomu mal skvelú polohu pre cstujúcich za obchodom. Keďže v tých časoch bolo medzi nimi veľa analfabetov, rozhodli sa ho namaľovať jasnou červenou farbou. Vďaka tomu bol medzi ostatnými fasádami výrazný a každý ho hľadal podľa tohto odtieňa. Hostinec preto dostal pomenovanie Zum roten Bären (U červeného medveďa). V súčasnosti má hotel 25 izieb a na prízemí tradičnú reštauráciu.

 

Beekman Arms In, USA

Najstarší stále funkčný hotel v Amerike sa nachádza v štáte New York. Beekman Arms In sa pôvodne volal Traphagen Tavern a otvorili ho v roku 1766. Počas jeho fungovania mu niekoľkokrát zmenili pomenovanie. Keďže sa nachádzal na jednej z dôležitých cestných trás, v jeho izbách bývalo viacero zaujímavých osobností. Najznámejším z nich bol prezident George Washington. V súčasnosti je už považovaný za kultúrnu pamiatku, ale naďalej v ňom môžu prevádzkovať ubytovacie služby. Interiér je zariadený v koloniálnom štýle.

 

Angel and Royal, Anglicko

Tento krásny starobylý hotel sa stal miláčikom medzi členmi kráľovskej rodiny. Kvôli tomu dokonca zmenil aj svoj pôvodný názov. Keď ho založili v roku 1203, volal sa iba hotel Angel. Po viacerých kráľovských návštevách pridali do názvu aj slovko Royal. Dokopy tam počas jeho dejín nocovalo sedem kráľov a kráľovien. Vďaka krásnym historickým priestorom, ktoré pripomínajú romantický zámok, ho vyhľadávajú najmä mladé páry na svadby.

 

Sanct Peter, Kolín nad Rýnom

Samotná budova bola postavená už v roku 600, lenže hostinec Sanct Peter v nej vybudovali až v roku 1246. Vtedy bol súčasťou neďalekého kláštora, ktorý potreboval nejaké priestory na ubytovanie pocestných pútnikov. Zároveň im vyhradili aj miesto na ochutnávanie regionálneho vína a jedál. Už v tých časoch sa stal veľmi obľúbeným podnikom, ktorý nemal núdzu o návštevníkov. Momentálne tam sídli renovovaný hotel s reštauráciou nadväzujúcou na tradičnú nemeckú gastronómiu. Jeho súčasťou je aj vkusná historická vinotéka s klenotmi z nemeckých viníc.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa