Unikátne FOTO megaprojektu: Dnes otvorili najdlhší morský most na svete

2018-10-23 12:00:01 |   |    | 

Stúpenci ho označujú za staviteľský klenot, oponenti za drahý politický projekt určený na hlbšiu integráciu Hongkongu do štruktúr pevninskej Číny. Nikto mu ale nemôže uprieť jedno – nový most spájajúci hongkonský ostrov Lantau, čínske mesto Ču-chaj a špeciálnu administratívnu oblasťu Macao ponad deltu Perlovej rieky je s dĺžkou 55 kilometrov svetovým rekordérom.



 

Most označovaný ako HKZMB alebo HZMB (Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge) alebo aj Most priateľstva je najdlhšou cestnou komunikáciou, vedúcou ponad more. Tvorí ju kľukatý most, tri umelé ostrovy a 6-kilometrový podmorský tunel.

Most spája ponad kanál Lingdingyang Hong Kong, oblasť Macao a mesto Ču-chaj (Zhuhai), tri najväčšie mestá v delte Perlovej rieky. Všetky sa na výstavbe mosta podieľali finančne, pričom miestne úrady hovoria o celkových nákladoch vo výške asi 20 miliárd dolárov.

Autá začnú po moste jazdiť od zajtra, už dnes ho ale slávnostne otvorili. Podujatie sa konalo v čínskom pevninskom meste Ču-chaj za účasti čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, najvyššej predstaviteľky Hongkongu Carrie Lam a čínskeho vicepremiéra Chan Čeng, píše denník South China Morning Post. Načasovanie nie je náhodné a súvisí s 21. výročím návratu Hongkongu pod čínsku nadvládu.

Mnohí v tom vidia symboliku – bývalé európske kolónie Hongkong a Macao budú k Číne opäť bližšie. Nový most totiž skráti dopravu z troch hodín na 30 minút. Čínska vláda zdôrazňuje najmä ekonomické benefity a pripomína, že v oblasti so 68 miliónmi obyvateľov je množstvo tovární a podnikov, obyvatelia sú ale presvedčení, že Peking si chce Hongkong bližšie pripútať. Veria, že Hongkong postupne stráca autonómiu, ktorá mu bola prisľúbená, a most je toho ďalším dôkazom.

Aj preto sa výstavba už od svojho počiatku pred deviatimi rokmi stretávala s nevôľou obyvateľstva. Tú podporili aj odklady, prekročenia nákladov, korupčné škandály a mnohé smrteľné úrazy robotníkov. Tým chcú aktivisti nechať na mieste vybudovať pomník.

Ako uvádza South China Morning Post, hlavu v smútku majú aj prevádzkovatelia lodnej dopravy, ktorí zrejme prídu o značnú časť svojich príjmov. Autobusová doprava bude rýchlejšia a lacnejšia.

Nik však nemôže poprieť, že most je skutočným architektonickým a technologickým unikátom. Svojou celkovou dĺžkou prekonal aj donedávna najdlhší cestný most na svete - magistrálu v thajskom okrese Bang Na, ktorá meria 54 kilometrov.

Ktosi vypočítal, že naň bolo použitej toľko ocele, ako na 60 Eiffelových veží. HZMB je totiž nielen dlhý, ale aj pevný. Musí vydržať zemetrasenia, supertajfúny aj nárazy obrovských lodí. Aspoň podľa projektantov.

Viac fotografií nájdete v GALÉRII.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa