Unikátna hračka prírody: 8 nádherných miest, kde vodopád čnie nad morom

2019-05-21 00:00:01 |   |    | 

Príroda si pre nás na planéte pripravila množstvo krásnych prekvapení. K tým najpôsobivejším nepochybne patria aj vodopády, ktoré sa vlievajú do morí či oceánov. Na svete ich je len zopár a väčšinu vo svojom náručí ukrývajú zátoky či fjordy. My sme sa pozreli na tie ostatné a ich krása nám vyrazila dych.



 

McWay Falls, Kalifornia

V Kalifornii je množstvo atraktívnych miest, k tým najkrajším ale jednoznačne patrí pobrežie Big Sur s majestátnymi kopcami a ostro rezanými skaliskami. Jeho symbolom je McWay Falls, ktorý je so svojimi 24 metrami najvyšším z vodopádov a kaskád na riečke McWay Creek. V minulosti padal priamo do vôd Tichého oceánu, v roku 1893 sa však časť útesu zosypala a vznikla zátoka s piesočnou plážou. Zostup do nej je dnes po hrozbou pokuty prísne zakázaný, vďaka čomu si toto výnimočné miesto zachovalo svoju krásu dodnes.

 

Jeongbang, Južná Kórea

Slávny vodopád Jeongbang sa nachádza na ostrove Čedžu (Jeju) a považuje sa za jeden z jeho desiatich prírodných divov. Je súčasťou rieky s názvom Donghong-chun, na výšku meria 23 metrov a v závislosti na zrážkach má šírku do osem metrov. Podľa legendy pod ním v minulosti žil posvätný drak, ktorého duch prenikol aj do tunajšej vody. Tá vďaka tomu lieči rôzne choroby a  počas sucha prináša vytúžený dážď. Aj vďaka tomu patrí toto miesto k vyhľadávaným turistickým atrakciám.

 

Tresaith, Wales

Tresaith je dedina vo Walese, ležiaca v rovnomennej piesočnej zátoke. Obe za svoj názov (aj popularitu) vďačia rieke Saith, ktorá padá z 30-metrového útesu na okraj obľúbenej rodinnej pláže. Vodopád Tresaith (Gwalia) je dostupný len počas odlivu a veľký pozor si počas návštevy treba dávať aj na vietor. Keď silno fúka, chodníky hore na útesoch aj dole popri mori môžu byť nebezpečné. Za dobrých podmienok ale ponúkajú nádherné pohľady a ak budete mať šťastie, môžete v zátoke zazrieť aj delfíny alebo tulene.

 

Wavine Cyrique, Dominika

Ostrovný štát Dominika patrí k tým menej navštevovaným, turistom pritom ponúka veľké množstvo unikátnych prírodných krás. Jednou z nich je aj vodopád Wavine Cyrique, ktorý padá počas prílivu priamo do vôd Karibského mora z výšky asi 30 metrov. Ak ho chcete vidieť na vlastné oči, pripravte sa na mimoriadne náročný prístup. Najskôr vás čaká cesta hustou džungľou a potom už zostup strmým útesom, kde vám budú oporou len laná, drevené rebríky a okolité rastliny. Ten pohľad však za to stojí.

 

Düden, Turecko

Nádherné vodopády Düden ste už možno videli na vlastné oči, ležia totiž len 12 kilometrov severovýchodne od tureckého mesta Antalya, ktoré patrí k obľúbeným dovolenkovým cieľom. Okolie riečky Düden je skvelým tipom na celodenný výlet, v náručí nedoknutej prírody sa tu striedajú pokojné úseky s perejami, lagúnami a jaskyňami. K najpôsobivejším miestam ale patria dva vodopády Düden – Horný a Dolný, ktorý padá zo 40-metrového travertínového útesu do vôd Stredozemného mora. Pohľad naň si najlepšie vychutnáte z paluby lode počas jedného z výletov, ktoré organizujú priamo z Antalye.

 

Mulafossur, Faerské ostrovy

Faerské ostrovy zdobí množstvo vodopádov, za ten najkrajší býva považovaný Mulafossur na východnej strane ostrova Vágar pri dedine Gásadalur. Tam padá do vôd Atlantického oceánu z asi 60-metrového útesu. Podoba vodopádu sa každý deň mení, vo veľkej miere totiž závisí od počasia. Po búrke je prúd silný a dravý, inokedy vás prekvapí svojim pokojom. S vodopádom sa spája aj legenda o škriatkoch, ktorí vraj v jeho okolí dávajú pozor na búrky a neposlušných návštevníkov.

 

Mealt Falls, Škótsko

Vodopád Mealt zdobí väčšinu pohľadníc zo škótskeho ostrova Isle of Skye. Jeho prúd vychádza z neďalekého jazera Loch Mealt neďaleko mestečka Staffin a padá do vôd Atlantku z výšky asi 55 metrov. Medzi ostatnými vodopádmi vyniká najmä vďaka svojmu pozadiu – čadičovým útesom Kilt Rock, ktoré prekrývanám svojich vrstiev pripomínajú tradičný škótsky kilt. V niektoré dni túto nádhernú scenériu dopĺňa aj pôsobivý zvuk kvíliaceho vetra a spolu s výhľadom vytvára skutočne nezabudnuteľný zážitok.

 

Alamere Falls, Kalifornia

Na mieste, kde sme začali, svoje putovanie po vodopádoch na brehu morí a oceánov aj ukončíme. K tým najkrajším totiž patrí aj Alamere Falls na rieke Alamere Creede v kalifornskej rezervácii Point Reyes National Seashore. Pozornosti turistov sa tešia už samostatné kaskády s celkovou výškou 6 až 9 metrov v hornej časti toku, krásou sa však nevyrovnajú hlavným vodopádom v dolnej časti, kde padá voda z 9-metrového útesu na južnom konci pláže Wildcat Beach. Kombinácia vodopádu so sladkou vodou a slaným morom je vskutku výnimočná.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa