Svet neprestáva prekvapovať: Toto sú jeho najzaujímavejšie miesta

2019-10-17 00:00:01 |   |    | 

Aj vy patríte medzi cestovateľov, ktorí majú v počítači vytvorené priečinky s fotografiami a informáciami z miest zo svojich cestovateľských plánov? Pripravte sa na to, že teraz vám do tohto zoznamu pribudne hneď niekoľko zaujímavostí. Svet nás neprestáva prekvapovať novými zákutiami, ktoré vyrážajú dych svojou krásou a každým dňom dokazujú, akú výnimočnú silu a kreativitu má príroda.



 

Rakotzbrücke, Nemecko

Zaujímavosť kamenného mosta Rakotzbrücke spočíva v jeho dokonalom tvare, ktorý spolu s odrazom v jazere vytvára ilúziu kruhu. Môžete sa postaviť na akékoľvek miesto pri brehu, tento tvar zostane po celý čas zachovaný. Vzácny most postavili v roku 1860. Na oboch koncoch sa nachádzajú vysoké ostré skaly, ktoré vyzerajú ako prírodné bralá. V skutočnosti aj táto časť vznikla pomocou ľudskej ruky. Kvôli zvláštnemu úkazu v podobe dokonalého odrazu v jazere ho prezývajú aj Diablovým mostom. Ak popod neho prejdete, budete vraj kráčať v ústrety peklu.

 

Deadvlei, Namíbia

Namíbijská púšť na niektorých fotkách vyzerá ako maľovaný obrázok. Na tomto mieste sa v minulosti nachádzala oáza, ktorá vyschla. Stromy začali postupne odumierať, preto z nich zostali iba dramaticky vyzerajúce zoschnuté konáre s kmeňom. Originálny kontrast ponúka biely jemný piesok pri ich koreňoch s oranžovými dunami priamo za nimi. Tie sú najvyššie na svete, takže pri správnom uhle fotenia vytvoria farebné pozadie a obraz ako z rúk talentovaného maliara.

 

Zelené jazero Tragöss, Rakúsko

Jeden z výnimočných unikátov máme aj u našich susedov. V Rakúsku pri obci Tragöss sa nachádza špeciálne Zelené jazero. Pod jeho hladinou sú potopené drevené mostíky, lavičky a chodníky. Voda je priehľadne čistá, takže v nej môžete urobiť skutočne nádherné zábery. Keďže jazero nie je veľmi hlboké, potápajú sa tam aj menej skúsení potápači. Tajomný svet pod hladinou vzniká za kurióznych okolností. V skutočnosti ide o malé údolie v blízkom pohorí, kam počas jari stečie roztápajúci sa sneh. Vďaka tomu sa vytvorí takéto unikátne prírodné divadlo, ktoré je hotovou pastvou pre oči.

 

Vodopády s večným plameňom, New York

Newyorský park Chestnut Ridge má hlavnú atrakciu v podobe prírodného večného plameňa. Ten vznikol kuriózne v pozadí jedného z tunajších vodopádov. Oheň vzniká vďaka špeciálnej polohe, kde sa miešajú viaceré prírodné plyny. Niekedy sa stane, že plameň na chvíľku zhasne, ale po opätovnom zažatí svieti ďalej. Neprekáža mu vlhké prostredie a ani drsné zimy. K nezabudnuteľnému vodopádu navyše vedie príjemná turistická trasa, ktorá je vhodná aj pre menej zdatných turistov.

 

Ježiš v hlbočine, Taliansko

Predstavte si, že sa potápate a skúmate podmorský svet a zrazu pred sebou uvidíte sochu Ježiša Krista s rozpaženými rukami. Bronzovú podobizeň inštalovali na dno Stredozemného mora v roku 1954. Jej autorom je Guido Galletti, ktorý ju vyrobil na objednávku ako netradičný pomník potápačovi, ktorý ako prvý Talian testoval dýchacie prístroje na potápanie a pri tomto pokuse zomrel. Socha je vysoká 2,5 metra a umiestnená je v hĺbke 17 metrov.

 

Cano Cristales, Kolumbia

Túto kolumbijskú rieku zvyknú prezývať „tekutá dúha“. Jej originálne sfarbenie vzniká počas letných mesiacov. Na dne sa totiž nachádzajú špeciálne druhy rastlín, ktoré majú prevažne sýtočervenú farbu. Vďaka tomu vyzerá na viacerých miestach, ako keby tadiaľ pretekali roztečené farby. Ešte zaujímavejšie sú tie časti, kde sa mieša päť odtieňov červenej a oranžovej, čo prináša vizuálne úplne odlišný zážitok.

 

Medúzové jazero, Palau

Za iných okolností sa medúzam z diaľky vyhýbame. Tieto dva špeciálne druhy vám však nespôsobia nepríjemné podráždenie pokožky a môžete sa medzi nimi potápať aj v plavkách. Netradičné jazero v Palau sa vyznačuje ich vysokým výskytom. Stačí sa len ponoriť a hneď ich máte okolo seba desiatky. Isté obdobie to vyzeralo, že populácia týchto neobvyklých tvorov postupne vymiera a nepodarí sa ich zachrániť. Kvôli tomu sa tam turisti nemohli niekoľko rokov kúpať. Príroda však opäť zvíťazila, medúzy sa zrazu rozmnožili a dovolenkári si tak opäť môžu vytvoriť svoje unikátne fotografie.

 

Spojenie riek Rhôna a Arve, Švajčiarsko

Je zaujímavé sledovať, ako sa do seba vlievajú dva sútoky riek. Často ide o farebne kontrastné kombinácie, ktoré poukazujú na to, v akom stave je príroda. Pri Ženeve sa takto netradične spájajú toky Rhôny a Arve. Zatiaľ čo prvá z nich má krásnu tyrkysovo-modrú farbu, tá druhá je úplne hnedá a nevyzerá veľmi vábne. V tomto prípade však nejde o nedbalosť ľudí, ale o odtieň, ktorý spôsobila príroda. V Arve sa totiž nachádza aj voda z ľadovcov z pohoria Chamonix, ktorá so sebou prináša veľké množstvo bahna.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa