Nová dominanta New Yorku: Čoskoro dokončia najvyššiu obytnú budovu na svete

2019-09-20 12:00:00 |   |    | 

Americký New York bude čoskoro domovom ďalšej rekordnej stavby. Central Park Tower dosiahne výšku 472 metrov a stane sa tak najvyššou obytnou budovou na svete. Tento výnimočný newyorský mrakodrap sa nachádza na 57. západnej ulici v slávnej časti Billionaire's Row.



 

"Central Park Tower je čerešničkou na torte v rámci výstavby v New Yorku aj na celom svete," hovorí Gary Barnett, zakladateľ a prezident spoločnosti Extell Development Company. "Bez pomoci najtalentovanejších svetových architektov, inžinierov a dizajnérov by sme túto úroveň projektu, kvality a služieb nemohli ponúknuť."

Extell je tiež autorom prvej super vysokej budovy na 57. západnej ulici vo štvrti Billionnaire's Row pod názvom One57. Central Park Tower je druhou pýchou spoločnosti Extell, vďake ktorej si tento developer upevnil pozíciu lídra v odvetví.

Projektantom Central Park Tower je spoločnosť Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS + GG), firma zameriavajúca sa na dizajn vysokovýkonných, energeticky efektívnych a pozoruhodných architektonických budov. Krásna fasáda budovy predstavuje kombináciu prvkov zo skla, nehrdzavejúcej ocele so saténovou úpravou a ľahkými zvislými a horizontálnymi detailmi, ktoré zdôrazňujú vzájomnú súvislosť štruktúry a svetla. Vo výške 91 m nad ulicou má veža previs na východ a poskytuje všetkým severným rezidenciám výhľad na Central Park.

Interiéry týchto veľkých rezidencií navrhla spoločnosť Rottet Studio, ktorá má na konte také projekty ako St. Regis v Aspene and Loews Regency v New Yorku. Interiéry spoločnosti Rottet Studio sa vyznačujú dôrazom na detaily a unikátne povrchové úpravy vytvárajúce jedinečné interiérové prostredie Central Park Tower. Od 32. poschodia vyššie sa v budove nachádza 179 ultra-luxusných dvoj až osemizbových rezidencií s rozlohou od 133 po viac ako 1626 štvorcových metrov. Ceny v súčasnosti dostupných bytov a priestorov v Central Park Tower začínajú od 6,9 milióna USD.

V najvyššej obytnej veži, aká bola kedy postavená, sa bude nachádzať aj jeden z nejexkluzívnejších súkromných klubov na svete Central Park Club. Na ploche približne 4 645 štvorcových metrov a troch poschodiach ponúka klub dôkladne volené luxusné vybavenie a jedinečný zážitok doplnený o päťhviezdičkovú službu.

Na spodnom podlaží budovy bude nový vlajkový sedemposchodový obchodný dom Nordstrom s rozlohou 30 000 štvorcových metrov predstavujúci značku v tom najlepšom svetle. Po 25-ročnom hľadaní optimálneho miesta v New Yorku si módny obchod vybral Central Park Tower ako miesto pre svoju najväčšiu investíciu do jediného projektu vo viac ako 100-ročnej histórii. Obchodný dom otvorí svoje brány verejnosti 24. októbra 2019.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Extell Development Company, PR Newswire a TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa