Peking má novú dominantu: Neďaleko Zakázaného mesta otvorili mrakodrap s najvyšším átriom na svete

2019-12-26 00:00:01 |   |    | 

Ateliér Zaha Hadid pokračuje aj niekoľko rokov po smrti slávnej architektky v jej stopách. Z jeho dielne vychádza jeden skvost za druhým a niektoré dokonca popierajú doteraz zaužívané formy v stavebníctve. Takým je aj nový mrakodrap v Pekingu, ktorý vo svojom interiéri ukrýva najvyššie átrium na svete.



 

Budovu s názvom Leeza SOHO tower dokončili minulý mesiac v novej obchodnej štvrti Fengtai v juhozápadnej časti Pekingu medzi centrom a nedávno otvoreným letiskom Beijing Daxing.

Nie je to pritom len tak hocijaký mrakodrap. Tvoria ho v podstate dve samostatné polovice, ktoré pokrýva jedna spoločná fasáda. Priestor medzi nimi sa tiahne cez celú výšku budovy a so svojimi 194,15 metrami je vôbec najvyšším átriom na svete.

Podľa architektov má tento priestor slúžiť ako akési námestie celej obchodnej štvrte, ktoré prepojí všetky časti veže, umožní zaujímavé výhľady a vytvorí tiež fantastický verejný priestranstvo, priamo napojené na verejnú dopravu. Otvorené átrium tiež prináša do budovy množstvo prirodzeného svetla a efektívnejšiu cirkuláciu vzduchu.

Budova so 45 nadzemnými a tromi podzemnými podlažiami ponúka administratívne priestory na ploche 172,800 m2. Jej súčasťou je tiež 2680 uzamykateľných parkovacích miest pre bicykle a dobíjacie stanice pre elektrické a hybridné automobily, aby sa sem užívatelia mohli prepravovať ekologickejšie.

 

Viac fotografií nájdete v GALÉRII článku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zaha Hadid Architects

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa