Dokonalé dielo prírody: 5 najkrajších vodopádov Európy

2020-02-17 12:00:00 |   |    | 

Burácanie v ušiach, kvapky vody v tvári. Kto stojí pred vodopádom, pocíti naplno silu prírody. Čím je vodopád mohutnejší, tým ohromujúcejšie divadlo vytvára pre jeho pozorovateľov. Aj týchto päť európskych vodopádov vás presvedčí o tom, že sú to fascinujúce diela prírody.



 

Krimmlerské vodopády, Rakúsko

K našim západným susedom sa oplatí vycestovať nielen za spoznávaním bohatej histórie či za výhodnými nákupmi v outletoch, ale najmä za prírodnými krásami, ktorých má Rakúsko neúrekom. Obzvlášť národný park Vysoké Taury je ako stvorený na obdivovanie toho, čo si príroda pre človeka pripravila. Impozantné Krimmlerské vodopády sú jednoznačným dôkazom. S prehľadom kraľujú rebríčku európskch vodopádov. Veď uznajte sami, s výškou 380 metrov  a 40 000 litrami pretečenej vody za sekundu im právom patrí prvé miesto.

 

Sedem sestier, Nórsko

Nie jeden, ale rovno sedem vodopádov priláka každoročne do Nórska tisícky zvedavcov, ktorí ich chcú vidieť na vlastné oči. Priamo do fjordu Geirangerfjord padajú kolmo v priemere z 250 metrovej výšky. Najkrajšie sú v sezóne od mája do júla, kedy majú spravidla najviac vody. S čarokrásnym miestom a hlavne názvom vodopádov sa spája viacero legiend. Podľa jednej z nich sa sedem sestier hádalo o priazeň muža, ktorý si však žiadne z dievčat nevybral. Sestry zúfalé z dlhého čakania preto začali plakať, až sa premenili na veľkolepé vodopády, ako ich poznáme dnes.

 

Termálne kúpele Saturnia, Taliansko

Vodopády v talianskom kúpeľnom mestečku Saturnia nepatria medzi typických lámačov rekordov, napriek tomu sú zaujímavou atrakciou toskánskeho regiónu. Rozprávkový pohľad na tečúcu termálnu vodu a fakt, že sa v nej kúpali ešte starí Rimania, robia z tohto miesta európsky unikát. Voda so sírnym zápachom má liečivé účinky – pomáha pri kožných a dýchacích problémoch, pri problémoch s krvným tlakom a pôsobí tiež ako prírodný píling. Okrem kúpeľov mestečko preslávili aj zachované pamiatky: stredoveký kostol Santa Maria Maddalena a starobylý hrad Ciacci.

 

Godafoss, Island

Island má vodopádov na rozdávanie, preto je ťažké vybrať ten najkrajší. Spomedzi všetkých, ktoré sa v krajine nachádzajú, si osobitú pozornosť zasluhuje Godafoss alebo vodopád bohov. Pohľad na nespútanú vodnú masu na rieke Skjálfandafljót vo vás okamžite vyvolá mix emocií: rešpekt, strach, obdiv a nemý úžas. Vodopád široký 30 metrov mnohým pripomína podkovu a je môžné ho obdivovať z viacerých strán. Neďaleko vodopádu sa nachádza parkovisko, vďaka čomu patrí Godafoss k vyhľadávaným turistickým cieľom.

 

Vodopády na rieke Krka, Chorvátsko

Početné vodopády na rieke Krka sú lákadlom, pri ktorých sa na ceste do Chorvátska oplatí zastaviť. V národnom parku tečie sedem vodopádov, ktorých výška dosahuje od 8 do 45 metrov. Najnavštevovanejšie z nich Roški slap a Skradinski buk sú dokonalou pastvou pre oči a obľúbeným miestom na relax. Prehliadnuť si ich môžete z lode alebo počas kúpania sa priamo pod vodopádmi. Milovníkov zážitkov potešia výlety do blízkeho okolia, kde na prebádanie čakajú staré mlyny, františkánsky kláštor a ruiny rímskeho vojenského tábora.

 

Autor: © Zoznam/Adriána

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa