Vysnený únik pred ruchom: Spoznajte 7 najkrajších dediniek na svete

2021-01-25 08:01:00 |   |    | 

Veľké mestá majú nepochybne svoje čaro. Zažijete tam rušný nočný život, uvidíte zaujímavú architektúru a pamiatky, ktoré odhaľujú dôležité časti dejín jednotlivých krajín. Počas dovoleniek by ste však nemali vynechávať ani návštevu malých dediniek. Tie vám totiž pomocou svojho šarmu napovedia viac o kultúre a zvyklostiach danej lokality.



 

Hallstatt, Rakúsko

Jednu z najkrajších dediniek máme hneď v našom susedstve. Hallstatt je veľmi populárny najmä v období adventu. Keď tam totiž napadne sneh, premení sa na romantickú vianočnú krajinku. Najkrajšie pohľady sa vám naskytnú z vyhliadky nad dedinkou, odkiaľ uvidíte jazero aj všetky dominantné stavby na jeho pobreží. Hallstatt sa nachádza v regióne, ktorý sa preslávil ťažbou soli. Práve to mu prinieslo veľa peňazí, ktoré sa mohli investovať do rozvoja. Vďaka tomu vyzerá dedinka skutočne veľkolepo a jednotlivé domčeky ponúkajú výbornú ukážku tradičnej architektúry. Hallstatt je obľúbenou turistickou destináciou, preto sa najmä počas adventných víkendov pripravte na veľké davy cestovateľov.

 

Oia, Grécko

Keď ste boli na dovolenke na ostrove Santorini, istotne ste navštívili aj toto úžasné miesto. Dedinka Oia sa nachádza priamo pri pobreží a rozprestiera sa na tunajšom útese. Jednotlivé domčeky majú tradičnú grécku architektúru. Uvidíte tam teda typické biele stavby, ktoré majú nebesky modré detaily. Domáci v niektorých z nich ponúkajú bývanie v súkromí, vďaka ktorému si počas celého dňa môžete z terasy vychutnať ten najkrajší výhľad na okolie. Oia je nádherná pri svitaní, keď je zaliata slnečnými lúčmi, ale aj pri západe slnka, keď sa more ligoce tými najkrajšími odtieňmi. Okrem toho vás potešia posedenia v miestnych podnikoch, kde ponúkajú tie najlepšie gastronomické pochúťky z celého ostrova.

 

Göreme, Turecko

Počas dovolenky v Turecku sa mnohí turisti zaujímajú o výlet do Kapadócie. Toto historické územie sa preslávilo tým, že obydlia vytesali priamo do skál. Jednotlivé domčeky tak splývajú s okolím a vytvárajú krásnu harmóniu. Najznámejšie je Göreme, kde sa podarilo uchovať najviac takýchto stavieb. Dedinka sa prelína s vysokými skalami a jej súčasťou je aj zaujímavý prírodný úkaz, ktorý domáci nazývajú „Rozprávkové komíny“. Vznikla v 6. storočí a okrem súkromných príbytkov tam môžete vidieť aj hospodárske budovy a bývalý kostol. Obľúbenou súčasťou výletov v Kapadócii je let balónom. Lenže ešte krajšie ako pohľad zhora na túto zaujímavú lokalitu je prejsť sa pomedzi kamenné bralá a pokochať sa výhľadom na desiatky vznášajúcich sa balónov.

 

Leh, India

Doteraz stále málo prebádanou oblasťou Indie je nádherný Ladakh. Tento región sa rozprestiera na hraniciach s Tibetom a kvôli tomu ho tiež prezývajú Malý Tibet. Preslávil sa nádhernou prírodou v okolí. Vysoké kopce a rieky s úžasnými údoliami a divočinou okolo nich sú pohladením pre dušu každého cestovateľa. Centrom Ladakhu je mestečko Leh, ktoré sa nachádza na jednej z planín. Leží presne uprostred hôr a z každého miesta tak máte úžasný výhľad na majestátnu prírodu. Pôvodne na tomto mieste žili tibetskí budhistickí mnísi, ktorí poznačili celkovú históriu tohto regiónu. Prvky tohto náboženstva sú v Leh viditeľné až dodnes, keďže sa tam nachádza niekoľko budhistických svätostánkov a sôch.

 

Giethoorn, Holandsko

Pred niekoľkými rokmi sa z Giethoornu stalo jedno z najnavštevovanejších miest v Európe. Holandská dedinka sa preslávila tým, že tam nemajú žiadne cesty. Jednotlivé ulice totiž tvoria kanály, po ktorých sa domáci pohybujú malými loďkami. Takže zatiaľ čo inde je takmer nutnosťou každej rodiny vlastniť auto, tu by sa nezaobišli bez aspoň malého člna. Navyše jednotlivé domčeky majú pôvodnú architektúru a počas jari sú ich záhrady nádherne rozkvitnuté pestrými kvetmi. Pri jeho návšteve budete mať takmer pocit, že ste sa ocitli uprostred rozprávkového mestečka.

 

Marsaxlokk, Malta

Počas návštevy Malty sa vyberte aj na juhovýchod ostrova. Tam objavíte dedinku Marsaxlokk, ktorá sa preslávila vďaka rybárstvu. Jej atmosféru najlepšie vystihuje prístav, ktorý je obklopený sympatickými nízkymi domčekmi, popri ktorých panoráme jasne dominujú veže tunajšieho vzácneho kostolíka. Vždy tam nájdete zakotvené malé farebné lodičky, ktoré dodávajú tomuto miestu takmer karibskú atmosféru. Prístav zohral dôležitú úlohu aj počas 1. a 2. svetovej vojny, keď ho chránili britskí vojaci.

 

Bibury, Anglicko

Hlasovanie o najkrajšiu anglickú dedinku niekoľkokrát vyhralo Bibury. Známe je najmä vďaka uličke, ktorá je situovaná na kopci a nachádzajú sa tam pôvodné kamenné domčeky zo 17. storočia. Táto štvrť sa objavila aj v niekoľkých anglických filmoch poslúžila tiež štábu Hviezdneho prachu. V obci sa nachádza krásny starý kostol, pôvodná farma na pstruhy a nádherný vodný mlyn, ktorý je jednou z najobľúbenejších atrakcií na anglickom vidieku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa