Najvyššie budovy na svete: Aj mrakodrapy sa pri nich zdajú malé!

2021-02-18 12:00:00 |   |    | 

Pri pohľade na panorámu mesta sú vždy tie neprehliadnuteľné. Najvyššie budovy sveta upútajú vašu pozornosť a neviete od nich odtrhnúť zrak. Dokazujú výnimočnosť talentu architektov a ukazujú, kam sa až dokážu posúvať naše možnosti. Často sa stávajú symbolom jednotlivých metropol a je to tá prvá vec, ktorá nám napadne pri spomienkach na naše výlety do týchto končín.



 

Burdž chalífa, Dubaj, 829 metrov

Jednotlivé krajiny medzi sebou súperia, ktorá si uchmatne rekord s najvyššou budovou sveta. Nateraz sa stali víťazmi v Dubaji, kde majú vyše 800 metrov vysoký mrakodrap Burdž chalífa. Jeho výstavba si vyžadovala veľký kumšt architektov. Svojou výškou už siaha až k jednému kilometru, čo bola ešte pred pár rokmi nepredstaviteľná méta. V Guinnessovej knihe rekordov je veža zapísaná hneď niekoľkokrát. Je nielen najvyššou budovou sveta, ale má aj najvyššie položený bazén, ktorý sa nachádza na 76. poschodí a ponúka nádherný výhľad na mesto. Na 124. poschodí je zas najvyššie položená vyhliadková plošina na sveta, pri ktorej sa nachádza kaviareň s príjemným občerstvením a na 158. mieste je najvyššie položená mešita, aby tak veriaci boli bližšie k Alahovi a lepšie vypočul ich modlitby.

 

Šanghajská veža, Čína, 632 metrov

Druhá najvyššia budova je výnimočná aj z hľadiska ekológie. Keďže Čína a najmä Šanghaj patria k najviac vyťaženým lokalitám na svete, odzrkadlilo sa to aj na kvalite životného prostredia. Hlavne v mestách je čoraz horšie ovzdušie, kvôli čomu sa snažili odľahčiť prírodu aspoň prostredníctvom nového trendu ekologických stavieb. Už i samotná Šanghajská veža je postavená v tomto štýle a boli na ňu použité nové moderné technológie, ktoré prinášajú kvalitnejší život aj samotným obyvateľom. Na 128 poschodiach sa rozprestierajú súkromné apartmány, sídla firiem, reštaurácie, múzeum a taktiež nádherné vyhliadkové miesta.

 

Abrádž al-Bajt, Saudská Arábia, 601 metrov

Pravidelne každý rok chodia na hlavnú púť do Mekky tisíce veriacich. Tí chcú vzdať úctu Alahovi a splniť si tak jednu z hlavných úloh, ktorú im prikazuje ich viera. Také množstvo ľudí sa však musí niekde ubytovať a klasické ubytovacie kapacity už na to nepostačovali. Preto postavili sieť siedmich mrakodrapov, ktoré premenili na hotely. Ich vlastníkom je štát a tomu prispôsobili i ceny ubytovania, ktoré si môžu dovoliť aj bežní ľudia. Veža s názvom Abrádž al-Bajt je z nich najvyššia a zároveň sa môže pochváliť aj najväčšími outdoorovými hodinami na svete. Pre turistov slúži ako hlavná recepcia a hlavná budova s najväčším počtom izieb. Výhodou týchto hotelov je ich blízkosť k mešite, kam sa chodia spoločne modlievať.

 

Finančné centrum Ping An, Čína, 599 metrov

Hlavnou túžbou všetkých architektov výškových budov je prekonať svojich protivníkov, aby sa o nich čo najviac hovorilo a získali tak svoju popularitu. Finančné centrum Ping An sa nachádza v Šen-čene. Cieľom jej autorov bolo združiť všetky dôležité inštitúcie a finančnú správu do jednej budovy. Výsledkom ich snaženia je takmer 600 metrov vysoký mrakodrap, ktorý sa vyníma nad celým centrom. Táto výnimočná stavba má sto poschodí. Pravidelne tam pracuje viac ako 15 000 zamestnancov a tieto výnimočné priestory sú prístupné aj pre verejnosť. Na najvyššom poschodí sa totiž nachádza vyhliadková plošina, ktorú denne navštívi takmer desaťtisíc turistov.

 

Lotte World Tower, Južná Kórea, 556 metrov

Kórejský mrakodrap je v mnohých ohľadoch unikátnym dielom. Navrhli ho tak, aby skĺbil moderné technológiou s tunajšou tradíciou a popularitou minimalizmu. Taktiež sa ho snažili včleniť do prírody, ktorá sa nachádza v okolí a použili tam aj tie najmodernejšie technológie. Okrem toho sa môžete tešiť na viacero turistických prekvapení, vďaka čomu sa Lotte World Tower stala najobľúbenejšou atrakciou. Výťahom sa môžete vyviesť na najvyššiu vyhliadkovú plochu v krajine a k dispozícii máte služby aj zdravotného centra. Nachádza sa tam fitnes centrum, luxusný hotel a veľké akvárium s množstvom exotických rýb. Mrakodrap sa stal taktiež strediskom módy, kde našli svoj pracovný domov mnohé domáce značky a navyše sa tam nachádza veľa prestížnych butikov.

 

One World Trade Center, USA, 541 metrov

Svojho času mala táto veža tendenciu stať sa najvyššou budovou sveta. Nakoniec jej tento titul zostal len v rámci mesta New York. One World Trade Center vzniklo na troskách bývalých dvojičiek. Pre Američanov má tak aj silnú emocionálnu hodnotu. Hneď vedľa tejto budovy sa nachádza vzácny pamätník, ktorý spomína na všetky obete z 11. septembra 2001. Architektonický skvost sa v súčasnosti stal najmä domovom významných amerických firiem. Svoje redakcie tam má niekoľko známych vydavateľstiev a samozrejme sa môžete pozrieť aj na vyhliadkovú vežu s nádhernou panorámou mesta.

 

CTF Finančné centrum, Čína, 530 metrov

Najviac kandidátov v top 7 najvyšších budov na svete má Čína. Pre ňu je typické, že sa snažia vo svete vyniknúť a kvôli tomu súťažia aj v takýchto netradičných rekordoch. CTF Finančné centrum dokončili v roku 2016 a má 111 poschodí. Na nich nájdete mix obchodov, súkromných apartmánov, sídiel firiem a zábavných centier. V Guangzhou taktiež sústredili všetky ekonomické centrály a spojili dokopy jednotlivé inštitúcie, ktoré sú tak na jednom mieste prístupné verejnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa