Ako v rozprávke: Zoznámte sa s najčarovnejšími miestami našej planéty

2021-05-22 00:01:00 |   |    | 

Cestovanie má niekoľko dôvodov, prečo preň máme takú slabosť. Veľmi radi si pozeráme prírodné, ale aj historické atrakcie, ktoré nás vezmú na prechádzku dejinami a my sa budeme aspoň na chvíľku cítiť ako v nejakej rozprávke. Toto sú tie najromantickejšie a najkrajšie rozprávkové mieste v Európe.



 

 

Neuschwanstein, Nemecko

Tým najrozprávkovejším miestom na svete je nepochybne zámok Neuschwanstein v Nemecku, ktorý postavil v 19. storočí kráľ Ludwig II. Tento šľachtic sa nechal úplne pohltiť výstavbou svojho nového domova a kvôli tomu sa dištancoval od ostatných ľudí. Jeho plánom bolo urobiť si z Neuchschwansteinu luxusný domov, z ktorého by nemusel vychádzať. Jeho dokončenia sa však nedožil a nikdy svoje veľdielo nevidel kompletne upravené. Hrad vznikol v 19. storočí a návštevníkov prekvapí mnohými modernými prvkami, ktoré sa nachádzajú v interiéri. Jeho komnaty sú honosne zariadené a premyslené do posledných detailov. Zaujímavosťou je, že zámok poslúžil ako inšpirácia pre Walta Disneyho.

 

Sintra, Portugalsko

Jedna návšteva Sintry vám stačí na to, aby ste sa do tohto mestečka zamilovali. Z Lisabonu je to tam na skok a keď sa začnete prechádzať jeho ulicami, zrazu budete mať pocit, že ste sa ocitli v úplne inom svete. Na malom priestore je koncentrovaných viacero zámkov a hradov, ktoré vyzerajú famózne. Najznámejším z nich je palác Pena, jedno z krásnych šľachtických sídiel nájdete aj priamo v centre mesta a úžasnú prehliadku zažijete v Quinte de Regaleira. I keď je to najmladší spomedzi všetkých zámkov, na pohľad vyzerá ako romantické stavby z dávnej minulosti. Jeho súčasťou je nádherný park s mnohými vodnými zábavkami a krásnymi stavbami. Tento areál je dokonalým dielom postaveným pre presne pre potreby jeho majiteľov.

 

Kapadócia, Turecko

Letné dovolenky v Turecku si spájame aj s fakultatívnym výletom do jednej z najkrajšej oblastí v tejto krajine. I keby dovolenkári neuvideli počas svojich pobytov žiadne iné miesto, Kapadócia je pre nich povinnou zastávkou. Toto kamenné mestečko si vychutnáte najlepšie počas letu balónom, počas ktorého si môžete vytvoriť aj krásne zábery. Vyberte sa do tejto lokality krátko pred západom slnka a pozrite sa na oblohu posiatu týmito historickými dopravnými prostriedkami. Pri pohľade na ne budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli uprostred nádhernej rozprávky. Keď pôjdete do Turecka na vlastnú päsť, istotne si vyhraďte na túto oblasť viac času. V Kapadócii totiž ponúkajú aj unikátne ubytovanie v jaskynných hoteloch a pozrieť si tam môžete aj rôzne zaujímavé múzeá.

 

Tunel lásky, Ukrajina

Netradičná prírodná atrakcia vznikla pri továrni v meste Klevan. I keď to tak nevyzerá, v skutočnosti túto zaujímavosť nevytvoril človek, ale príroda. Po týchto koľajniciach totiž párkrát do dňa prechádza vlak, ktorý však ide veľmi pomalou rýchlosťou. Kvôli tomu sa konáre prirodzene začali tvarovať podľa vrchnej časti vagónov a počas viacerých rokov vytvorili takýto nádherný tunel, ktorý sa stal obľúbenou turistickou atrakciou. Najvhodnejší čas na jeho návštevu je v období neskorej jari a v lete, keď je nádherne rozkvitnutý. Príjemnú atmosféru má i počas zimy, keď sú konáre pokryté vrstvou snehu. Ku koľajniciam môžete kedykoľvek zájsť, len si pochopiteľne musíte dávať pozor na vlak.

 

Colmar, Francúzsko

Nemecké a francúzske mestečká sú známe vďaka zaujímavej stredovekej architektúre. Nádherné sú najmä historické centrá, kde sa nachádza veľa pôvodných obydlí, pričom niektoré z nich majú aj stovky rokov. Jedným z takýchto miest je Colmar, ktorého uličky vyzerajú ako vystrihnuté z nejakej rozprávky. Najkrajšia atmosféra tam panuje v predvianočnom období. Vtedy sa tam organizujú adventné trhy, kde si môžete kúpiť rôzne pochúťky a darčeky, ktoré sú väčšinou ručne vyrábané. Keď sa tam prejdete vo večerných hodinách a ulice sú rozsvietené tisíckami svetielok, budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli v príbehu Vianočná koleda od Charlesa Dickensa.

 

Bambusový les, Kjóto

Pri meste Kjóto sa nachádza zaujímavý bambusový les Sagano, ktorý je úplným kontrastom oproti rušnému prostrediu v jeho okolí. I kvôli tomu je vyhľadávaný nielen turistami, ale aj domácimi obyvateľmi. Stredom lesa vedie chodník, ktorý je lemovaný bambusmi vysokými desiatky metrov. Táto prechádzka je intenzívnym vizuálnym zážitkom. Počas slnečných dní prechádzajú lúče zaujímavým spôsobom pomedzi stromy a vytvárajú netradičný efekt. Keď je zase veterné počasie, tak sa vytvára zaujímavý šum, ktorý tvorí svojskú prírodnú symfóniu.

 

Dark Hedges, Severné Írsko

V Severnom Írsku sa vo viacerých lokalitách natáčal obľúbený seriál Hry o tróny. Z jeho scén vám bude dôverne známa aj cesta Dark Hedges. Tieto majestátne buky sú stovky rokov staré a vďaka tomu vytvorili z ich veľkých korún nádhernú aleju. Tá je zaujímavá počas ktoréhokoľvek ročného obdobia. Na turistov pôsobí ako čarovný les, ktorý skvele vyniká aj na fotografiách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa