Ľud rozhodol: Toto sú najkrajšie ostrovy sveta

2021-06-08 12:00:00 |   |    | 

Až šesťstotisíc hlasujúcich v ankete Reader`s Choice Awards hľadalo pred niekoľkými mesiacmi tie najkrajšie ostrovy sveta. Z nich vznikol v každej zaujímavej lokalite sveta rebríček, ktorý vám pomôže odhaliť tie najväčšie perly. Istotne budete prekvapení aj tým, kto sa stal európskym víťazom.



 

TOP 3 EURÓPA

 

1. Folegrandos, Grécko

Grécko patrí nepochybne k najobľúbenejším dovolenkovým miestam v Európe. Jeho výhodou je, že sa vždy môžete vybrať na ďalší z ostrovov s inou úžasnou atmosférou. Prekvapením je, že sa na prvé miesto nedostali známejší konkurenti, ale Folegrandos. Jeho tromfom je práve to, že nie je preplnený turistami, má nádherné zachované historické budovy a tešiť sa môžete aj na krásne vyhliadky.

 

2. Zakynthos, Grécko

Až na druhé miesto sa dostal ostrov, ktorý je dobre známy aj medzi Slovákmi. Jeho najväčším tromfom je odľahlá pláž s vrakom lode, ktorá však časom začala trpieť práve kvôli veľkému množstvu turistov. V hlavnej sezóne preto vyzerá skôr ako promenáda v nejakom veľkomeste. No ak sa odlepíte od týchto typických magnetov, spoznáte tam aj inú nádhernú prírodu a zaujímavé pamiatky.

 

3. Kréta, Grécko

Grécku sa podarilo to, čo ani jednej z iných zúčastnených krajín. Na hlasujúcich zapôsobilo natoľko, že si vzalo hneď všetky tri popredné priečky v tomto hodnotení. Na treťom mieste sa umiestnila Kréta, ktorá je aj miláčikom Slovákov. Ideálna je na dovolenku pre rodiny s deťmi, ale i v prípade, ak sa chcete zoznámiť s touto krajinou a užiť si jej pravú atmosféru.

 

TOP 3 AFRIKA A INDICKÝ OCEÁN

 

1. Bazaruto, Mozambik

Hlasovanie v tejto ankete odhalilo aj viacero málo známych perál, ktoré stoja za našu pozornosť. Jednou z nich je víťaz africkej kategórie. Bazaruto tvorí spolu s ďalšími šiestimi ostrovmi obľúbené dovolenkové súostrovie. Panuje tam pokojná atmosféra, nezničená príroda a dokonalá pohoda. V minulosti sa o tomto mieste hovorilo, že tam žijú morské víly, ktoré k sebe lákajú námorníkov.

 

2. Mnemba, Tanzánia

Aktuálne je medzi cestovateľmi veľkým hitom Zanzibar, z ktorého sa dostanete aj na ďalšie okolité ostrovy. Z nich vyniká najmä Mnemba, ktorý popisujú ako dokonalé miesto pre všetkých milovníkov dovolenky v štýle Robinsona. Malý ostrovček je dlhý len 1,5 kilometra, nájdete tam iba divočinu a perfektný oddych od bežného sveta. Vyhľadávaný je tiež vášnivými potápačmi.

 

3. Maldivy

Medzi víťazmi sa objavilo aj niekoľko stálic. Najznámejšou lokalitou v Afrike a Indickom oceáne sú Maldivy. Doteraz boli spájané s predstavou luxusnej dovolenky, ale vynaliezaví cestovatelia tam už objavili aj spôsoby, ako si oddýchnuť za minimálne výdavky na miestach, ktoré preferujú najmä domáci obyvatelia. Tam síce nenájdete exkluzívne rezorty, ale v lokálnych hoteloch sa dozviete viac o tunajšej kultúre a spôsobe života.

 

TOP 3 ÁZIA

 

1. Cebu a Visayas, Filipíny

Toto nádherné miesto je súčasťou Filipín. Oproti africkým ostrovom to nie je tak opustené miesto, ako by ste možno čakali, ale napriek tomu sa stane vašim obľúbencom. Stačí si pozrieť, aké nádherné pláže majú v tejto provincii a hneď pochopíte, prečo tam ročne smeruje toľko turistov. Okrem toho sa môžete vykúpať aj v zaujímavých vodopádoch a užiť si zábavu v baroch v tunajších mestách.

 

2. Srí Lanka

Nech sa vyberiete na Srí Lanku aj na desiatky dovoleniek, stále vás táto krajina neprestane fascinovať. Najmä ak sa nasýtite tunajšej prírody a potom začnete skúmať úžasnú históriu, tak sa tam budete musieť vracať zas a znova. Veľkým tromfom sú aj milí domáci obyvatelia. Tí vám dajú vždy srdce na dlani a budete sa v ich spoločnosti cítiť fantasticky. I vďaka tomu im patrí toto skvelé miesto v rebríčku.

 

3. Koh Phangan, Thajsko

Rozlohou patrí Phangan taktiež k menším ostrovom, ale hlasujúcich jednoznačne presvedčil vďaka svojej party povesti. Najznámejšie sú miestne tanečné večierky počas splnov. Na tých sa na otvorenom priestranstve stretávajú tisíce ľudí, ktorí sa zabávajú aj vďaka dvanástim obrovským zostavám zvukového systému, ponúkajúcim dokonalé ozvučenie. Keď už budete mať dosť večierkov, potom sa môžete vybrať na spoznávanie krásnej prírody s nezabudnuteľnými scenériami.

 

TOP 3 AUSTRÁLIA A PACIFIK

 

1. Tasmánia, Austrália

Jednoznačným tromfom tohto ostrova je príroda. Nájdete tam totiž všetko, čo očakávate od takejto dovolenky. Keď chcete oddychovať, tak si vyberte niektorú z pláží alebo sa prejdite popri fascinujúcom pobreží. No zároveň tam budete mať dobré podmienky na menšie túry, ktoré odhalia krásu Tasmánie. Nájdete tam pochopiteľne aj rôzne exotické rastliny a zvieratá, ktoré tento kút vyniesli medzi najlepšie miesta na dovolenku.

 

2. Klokaní ostrov, Austrália

Ak patríte medzi fanúšikov dovoleniek v prírode, toto bude pre vás tá najlepšia voľba. V tom prípade sa nebojíte obetovať trochu pohodlia tomu, že sa dostanete na jedny z najkrajších miest na svete. Klokaní ostrov je takým malým rajom, ktorý vám umožní vychutnať si turistiku, vyskúšať vodné športy a obdivovať vzácne druhy kvetov a zelene, ktoré tam často rastú ako na jedinom mieste na svete.

 

3. Waiheke, Nový Zéland

Mnohí cestovatelia pasujú Waiheke za nový cestovateľský hit. Nájdete tam totiž všetko, čo potrebujete pre perfektnú dovolenku. Tunajšie rezorty sú menšie a ponúkajú útulnejšiu atmosféru. Kdekoľvek sa dostanete veľmi pohodlne či už prenajatým autom alebo pomocou tour operátorov. Je tam nádherná príroda a pláže, ktoré nemajú konkurenciu ani v tejto časti sveta.

 

TOP 3 KARIBIK A ATLANTIK

 

1. Svätý Bartolomej

Za posledné roky sa Svätý Bartolomej stal hitom medzi prominentmi a boháčmi. Z toho dôvodu tam vzniklo veľa päťhviezdičkových rezortov, ale našťastie tento trend včas zastavili a priniesli aj niekoľko hotelov pre bežných cestovateľov. Vďaka tomu sa z ostrova stal najväčší klenot Karibiku. Užijete si tam krásnu prírodu, ale najmä skvelé dni na pláži, kde máte k dispozícii aj niekoľko zaujímavých vodných aktivít.

 

2. Svätý Vincent a Grenadíny

Toto miesto vyhľadávajú ľudia, ktorí milujú jachtárčenie, pretože tam nájdu skvelé podmienky. Vďaka tomu môžete spoznať aj niektoré tajné miesta, kde si užijete dostatok súkromia a budete sa cítiť ako na opustenom ostrove. Okrem toho tam chodia dovolenkári často rybárčiť a tiež nemožno zabudnúť na skvelé podmienky pre potápanie.

 

3. Anguila

Niektorí cestovatelia si nepotrpia na množstvo aktivít, ktoré môžu mať počas dovolenky. Skôr vyhľadávajú miesta s kvalitnými hotelmi, nádhernými plážami a pokojom, ktorý nemajú v bežnom živote. Potom si už len užívajú pokojné dni a rozmaznávanie. Práve vďaka tomu sa do prvej trojky tejto oblasti dostala Anguila, ktorá je ako stvorená pre takéto lenivejšie dni.

 

TOP 3 STREDNÁ A JUŽNÁ AMERIKA

 

1. Galapágy, Ekvádor

Keď sa pozriete na výsledky v jednotlivých oblastiach, väčšinou sa tam nachádzajú menej známe lokality. Lenže v tomto prípade sa dostala na prvú priečku stálica Galapágy. Skúseným cestovateľom netreba vysvetľovať, prečo sa stali tak jasným víťazom. Ich nádherná príroda a najmä úžasné druhy zvierat, ktoré nikde inde neuvidíte, to je niečo nezabudnuteľné. Napriek tomu sa snažia záujem turistov korigovať, aby sa im podarilo uchovať pôvodné čaro.

 

2. Fernando de Noronha, Brazília

Ešte prísnejšie limity platia na menšom ostrove Fernando de Noronha pri Brazílii. Naraz tam nemôže prísť viac ako 460 turistov, aby tak všetkým zabezpečili perfektnú dovolenku podľa jeho predstáv. Vyhľadávajú ho najmä kvôli nádhernej prírode a plážam, na ktorých si vždy nájdete svoje súkromné miesto pre oddych. K tomu prirátajte pohľad na krásne útesy a ste v hotovom raji.

 

3. San Andrés, Kolumbia

Domáci sa označujú za vstupnú bránu do Karibiku a viac sa svojou povahou a zvykmi hlásia k tejto oblasti. Jedným z najväčších tromfov je preto národný park s viacerými kopcami, z ktorých máte úžasný výhľad už aj do niektorých karibských krajín. San Andrés je dobre dostupný a pohodlne ho dokážete preskúmať aj sami či už na aute, alebo aj na skútri.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa