Držte sa, bude to jazda: Najvyššia hojdačka sveta dá zabrať aj skutočným odvážlivcom!

2021-06-28 12:01:00 |   |    | 

Milovníci adrenalínu by mali zbystriť pozornosť! Predstavujeme totiž najvyššiu, najrýchlejšiu a najväčšiu hojdačku na svete. Ak by na vás jej rekordné rozmery ešte stále dostatočne nezapôsobili, vedzte, že stojí na okraji vysokého útesu. Pohľad nadol skutočne nie je pre slabšie povahy!



Už sme si zvykli, že mnoho architektonických rekordov si na svoje konto pripisuje Čína. Nájdete tam napríklad až sedem z desiatky najdlhších mostov sveta, mrakodrap s najvyšším átriom, druhú najvyššiu sochu alebo najdlhší a najvyšší sklenený most na Zemi. Poriadnu dávku adrenalínu ponúka aj hojdačka, ktorú otvorili pred rokom v Čchung-čchingu (Chongqingu).

Mnohým sa robí nevoľno už pri pohľade na jej kovovú konštrukciu. Dúhový oblúk totiž v najvyššom bode meria až 100 metrov, teda toľko ako 30-poschodová budova, a navyše stojí na útese s výškou 700 metrov. Aj to je dôvod, prečo mali stavitelia problém zohnať dobrovoľníka na záťažové testy.

Mnohí sú pritom za tento nezabudnuteľný zážitok ochotní zaplatiť. Samozrejme nesedia len tak v sedačke ako pro klasickej hojdačke, ale trojica záujemcov je vždy na zemi v polohe ležmo umiestnená do špeciálnych popruhov, pripevnených o oblúk konštrukcie dvojitým lanom.

Milovníkov adrenalínu najskôr pomaly vytiahnu 88 metrov nahor k vrcholu žltej „štartovacej“ veže, odkiaľ po uvoľnení „poletia“ takmer 130-kilometrovou rýchlosťou. Celý systém prešiel niekoľkomesačným testovaním a podľa konštruktérov by mal odolať aj zemetraseniu s magnitúdou 10 alebo nárazový vietor s rýchlosťou 165 kilometrov za hodinu. Aj pri priaznivých poveternostných podmienkach však táto zábavka poriadne preverí vás pud sebazáchovy.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa