Klasické aj moderné: Toto sú najkrajšie opery sveta

2021-09-15 00:00:00 |   |    | 

Po zámkoch a kostoloch boli budovy opery tými najhonosnejšími budovami v mestách. Šľachta sa týmto spôsobom snažila vzdať úctu umeniu a kultúre, preto ochotne prispievali na ich výstavbu nemalými príspevkami. Vďaka tomu nám zostalo niekoľko nádherných historických budov s magickým genius loci, ktorým úspešne sekundujú nové moderné stavby.



 

Parížska národná opera, Paríž

Každý milovník vážnej hudby dostane pred návštevou Parížskej národnej opery jednu dobrú radu. Istotne nepríďte krátko pred predstavením, pretože ho nestihnete. Hneď ako vstúpite do budovy, vyrazí vám dych. Úžasné nástenné maľby kombinované so zlatými ozdobami, honosné lustre a drobné detaily, ktoré vás prenesú do čias šľachticov a ich okázalých umeleckých stretnutí či večierkov, vám nedovolia odtrhnúť od nich zrak. V roku 1861 vypísal Napoleon III. konkurz na nové mestské divadlo, pretože to staré nezodpovedalo jeho predstavám. Architekti podali dokopy 171 návrhov. Z nich nakoniec zvíťazil ten, ktorý pochádzal od Charlesa Garniera, preto budovu opery niekedy nazývajú aj Palais Garnier. Jej výstavba trvala dlho, posledné práce dokončili až v roku 1875. Na slávnostnom otvorení odohrali niekoľko opier a taktiež baletné vystúpenie. Od tohto momentu sa stala jednou z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok vo Francúzsku.

 

La Scala, Miláno

Vo väčšine prípadov to býva tak, že ak má opera nádhernú budovu, tak tam zároveň vystupujú aj tí najkvalitnejší umelci. Preto sa nemožno čudovať tomu, že medzi top opernými domami sa nachádza aj La Scala. Zaspievať si v nej znamená pre mnohých umelcov vrchol ich kariéry. Už od jej otvorenia tam hrali len tí najlepší muzikanti a spievali tí najlepší operní speváci. La Scala sa stala centrom spoločenského života. Postavili ju v roku 1778, pričom jej hlavným architektom bol Giuseppe Piermarini. Ako prvá v jeho priestoroch zaznela melódia opery od Antonia Salieriho. Odvtedy tam spievali všetky známe mená z operného sveta a premiéry sa tam dočkali viaceré významné diela. Aktuálne je súčasťou budovy aj veľká knižnica, v ktorej sa nachádzajú libretá a podklady pre všetky opery, ktoré odohrali na pódiu.

 

Viedenská štátna opera, Viedeň

Neorenensančná budova Štátnej opery vás pri potulkách mestom upúta už na prvý pohľadJej architektmi sú August Sicard a Eduard van der Nüll. Prvé predstavenie sa v nej odohralo v roku 1869 a bol to Mozartov Don Giovanni. Po veľkej sláve však prišlo ťažké obdobie. Počas 2. svetovej vojny totiž neminulo bombardovanie ani budovu opery. Kvôli tomu bola dlhý čas mimo prevádzky. Opätovne ju otvorili až v roku 1955, keď v nej zahrali ďalšie brilantné dielo – Beethovenove Fidelio. Aktuálne v tejto budove sídli aj baletný súbor a Viedenská filharmónia. V talóne majú až 60 rôznych predstavení. Opera je aj súčasťou ďalšej veľkej udalosti. Pravidelne sa tam koná Opernball, na ktorom sa stretávajú tie najväčšie celebrity z Rakúska a cudziny.

 

Opera Sydney, Sydney

Moderným budovám divadiel najviac dominuje tá v Sydney. Autorom projektu sa podarilo vytvoriť stavbu, ktorá sa stala symbolom mesta a zároveň si na ňu vždy spomeniete aj pri zmienke o Austrálii. Jej autorom je Jörn Utzon, ktorý sa stal zároveň prvým žijúcim architektom, ktorého stavba sa dostala na zoznam UNESCO. Hlavnou inšpiráciou bola príroda. Stavbu chcel navrhnúť v štýle labutí alebo tiež mušlí vylovených z mora. Prvú operu v Sydney zahrali v roku 1973 a bola ňou Prokofievova Vojna a mier, ktorú skladateľ pripravil podľa známeho románu L. N. Tolstoja. V súčasnosti sa tam nenachádza iba operná časť, sídli tam aj austrálsky balet a symfónia.

 

Boľšoj teatr, Moskva

Založenie moskovského divadla sa spája s Petrom Urussovom. Vtedy sa písal rok 1776 a postupne narastajúci umelecký súbor hľadal možnosti, kde by si našiel stále sídlo. To nakoniec získali o štyri roky neskôr. Z divadla sa razom stala dominanta Moskvy a všetkých lákala vďaka honosným priestorom. Žiaľ, pôvodná stavba zhorela pri požiari a museli tam postaviť novú. Tú sa podarilo dokončiť na prelome rokov 1824 a 1825. Odvtedy patrí nielen medzi najkrajšie operné a divadelné domy v Rusku, ale aj na svete. Dominuje mu kombinácia ruského a talianskeho štýlu architektúry.

 

Palác umenia kráľovnej Sofie, Valencia

Vo Valencii uvidíte operný dom, ktorý patrí medzi štýlové moderné kúsky architektúry. Palác umenia otvorili po prvýkrát v roku 2005. Odvtedy sa stal kultúrnym centrom mesta. Postavili ho uprostred nádherných záhrad, ktoré tomuto miestu dodávajú osobitú atmosféru. V roku 2006 sa tam konala najväčšia svetová operná súťaž, ktorej sa zúčastnili najmä mladé talenty z celého sveta. Odvtedy sa stala prechodným domovom hviezd z tejto sféry. Často tam chodieva spievať napríklad aj Plácido Domingo. Viac ako interiér dominuje stavbe okázalá fasáda s množstvom čistých línií.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa