V kráľovských sídlach sa dodnes píšu dejiny: Tie najkrajšie môžete navštíviť aj vy

2021-09-27 08:01:00 |   |    | 

Oficiálne, letné alebo súkromné sídla monarchie patrili vždy k tým najzaujímavejším skvostom architektúry. Viaceré z nich ešte stále využívajú šľachtici, ktorí sú však už k ľuďom ústretovejší ako v minulosti. Minimálne niektoré časti palácov a aspoň počas niekoľkých dní v roku sprístupňujú verejnosti. Aj bežní smrteľníci sa tak môžu pozrieť na miesta, kde sa odohrávala veľká história a v ktorých žili tí najvýznamnejší ľudia na svete.



 

Buckinghamský palác

Asi najznámejším kráľovským sídlom je Buckinghamský palác. Kráľovná Alžbeta II. v ňom trávila väčšinu svojho času až do začiatku pandémie. Potom sa spolu s manželom Philipom presťahovali do Windsoru, kde mali viac súkromia. Buckingham sa využíva aj na oficiálne účely. Nachádza sa tam miestnosť s kráľovským trónom, vítajú tu oficiálne návštevy a pri veľkých príležitostiach chodia z balkóna pozdraviť svojich poddaných. Z toho dôvodu nie je palác po väčšinu roka prístupný. Svoje brány otvára pre verejnosť len od júla do približne polovice septembra, keď má kráľovná dovolenku. Tú väčšinou trávi v Škótsku. Návštevníci sa môžu prihlásiť na dve prehliadky. Jeden okruh vedie nádhernou záhradou, v ktorej dostanete aj odborný výklad. Druhý vám predstaví niekoľko miestností a dostanete sa najmä do častí, kde vítajú oficiálne návštevy.

 

Hrad Balmoral

Dovolenky v Škótsku trávi anglická kráľovná vo svojom veľmi obľúbenom sídle Balmoral. V lete tam prichádza na tri týždne až mesiac, počas jesene sa zvykne na toto miesto vracať na poľovačky a v ostatných rokoch tu trávi aj Vianoce. Toto miesto si zamilovala už kráľovná Viktória, ktorá sa rozhodla odkúpiť od miestneho šľachtica jeho menšie sídlo s veľkým pozemkom a na ňom neskôr dala postaviť tento nádherný hrad. Verejnosť sa dostane do Balmoralu dvakrát ročne. Presné obdobie vždy upresnia na začiatku januára. Tento rok bol hrad prístupný od polovice apríla do začiatku augusta a potom na jeden mesiac od 6. októbra. V tomto prípade uvidíte väčšiu časť sídla a opäť sa dostanete aj do nádhernej záhrady.

 

Kráľovský palác v Madride

Madridský kráľovský palác využívajú len na oficiálne účely. Už rodina kráľa Juana Carlosa si ako svoj domov vybrala Palác de la Zarzuela, ktorý je situovaný v pokojnejšej oblasti. Viacero miestností je preto celoročne prístupných pre verejnosť, niektoré však môžete navštíviť iba v prípade, že v španielskej metropole práve nie je oficiálna návšteva. Palác sa nachádza na mieste pôvodnej pevnosti, ktorú počas histórie niekoľkokrát prestavovali. Dnešný dychberúci komplex tvorí až 3418 miestností a počas prehliadky uvidíte napríklad kráľovskú knižnicu, starobylú lekáreň alebo zbrojnicu.

 

Kráľovský palác v Bruseli

Prvý oficiálny palác na tomto mieste postavili v 11. storočí, odkedy prešiel viacerými prestavbami. Napríklad súčasnú fasádu získal až v 20. storočí. I keď v paláci belgická kráľovská rodina netrávi až tak veľa času, nie je oficiálne prístupný verejnosti. Využíva sa totiž na oficiálne účely, sídlia tam aj kancelárie väčšiny radcov a miestnosti pre personál. Z toho dôvodu umožňujú návštevu sídla iba počas jedného mesiaca v roku. Vždy je to v období dovolenky belgického kráľa a jeho rodiny, ktorá býva obvykle na prelome júla a augusta. Vtedy sa dostanete najmä do reprezentatívnych miestností, ktoré sa používajú pri prijímaní návštev a pri usporadúvaní hostín.

 

Monacký kniežací palác

V minulosti stála na tomto mieste staroveká pevnosť a v 13. storočí zahájili prvé prestavby, z ktorých vznikol súčasný kniežací palác. Ten využíva princ Albert spolu s manželkou Charlene a ich dvoma deťmi. Časť priestorov vyhradili pre návštevníkov, ale aj tí tam môžu zavítať len od začiatku apríla do polovice októbra. Počas ostatných mesiacov je kompletne celý vyhradený pre oficiálny program. Na prehliadke uvidíte krstiteľnicu, galériu, ale aj súkromné spálne bývalých kráľov. Z tohto miesta je zároveň nádherný výhľad na pobrežie.

 

Štokholmský palác

Na pôde dnešného sídla švédskej kráľovskej rodiny v Štokholme stálo kedysi sídlo Tre Kroner, ktoré do súčasnej podoby prestavali na prelome 17. a 18. storočia. Dnes má 600 miestností, preto ho rozdelili do troch častí. Najväčšia patrí personálu a radcom, ktorí tam majú pracovné alebo úžitkové miestnosti. V druhej sídlia komnaty kráľovskej rodiny, ktorá ich využíva na pracovné účely. Majú tam svoje kancelárie a tiež oficiálne reprezentatívne priestory. Posledná je venovaná pre návštevníkov. Tí síce uvidia len zlomok celého komplexu, ale istotne v nich zanechá silný dojem.

 

Kráľovský palác v Osle

Základný kameň na výstavbu sídla nórskych monarchov slávnostne položili v roku 1825. Oproti ostatným kráľovským palácom je podstatne menší. Dokopy sa v ňom nachádza len 173 miestností, ktoré členovia kráľovskej rodiny využívajú najmä na pracovné účely. Priamo v paláci nežijú, majú tam len kancelárie a vítajú tam návštevy. Napriek tomu je toto miesto neprístupné pre verejnosť a turisti či domáci obyvatelia sa tam dostanú len počas leta. Kráľovská rodina vždy oznámi, v ktorých týždňoch je možné absolvovať prehliadku. Tú si musíte rezervovať vopred, pretože je o ňu veľký záujem.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa