Stredovek nebol len temný: 5 najkrajších gotických stavieb vás o tom presvedčí

2021-10-18 12:00:00 |   |    | 

Gotický sloh vznikol v polovici 12. storočia vo Francúzsku. Vyznačuje sa snahou viac presvetliť priestor, čo dosahovali pomocou zložitého skeletového stropného systému. Najvýraznejšie sa podpísal pri stavbe hradov a katedrál, pre ktoré je charakteristické detailné zdobenie fasády. Gotický štýl dominuje najmä v európskych krajinách, kde nájdete aj najväčšie skvosty tohto štýlu.



 

Kolínsky dóm, Kolín nad Rýnom, Nemecko

Dominantou centra mesta Kolín nad Rýnom je známy Kolínsky dóm. Najkrajšie vynikne z druhého brehu rieky alebo počas plavby vyhliadkovou loďou. Začali ho stavať v 13. storočí a postupne ho dorábali až 600 rokov. Je najväčšou katedrálou tohto štýlu v severnej časti Európy. Nachádza sa tam navyše jedna z najvyšších gotických klenieb na svete. Počas 2. svetovej vojny bol pri bombardovaní dóm veľmi zničený, preto ho museli kompletne zrenovovať. Pozostáva z piatich lodí a kedysi bol najväčším kostolom na svete. V interiéri sa nachádzajú vzácne relikvie – kosti troch kráľov, ktorí zvestovali narodenie Ježiša Krista. Počas prehliadky môžete zájsť do vyhliadkovej veže, kam vedie vyše 500 schodov. Odmenou po ich zdolaní bude ten najkrajší výhľad na centrum.

 

Gentská zvonica, Gent, Belgicko

V meste Gent nájdete najvyššiu zvonicu v Belgicku. Meria 91 metrov a postavená je v gotickom štýle. Spolu s ďalšími dvoma stráži historické centrum. Začiatok jej výstavby sa datuje od 14. storočia a pôvodne mala strážnu funkciu. Vojaci sledovali z vrchnej rozhľadne blížiacich sa nepriateľov a ihneď to dali na známosť ostatným obyvateľom. V súčasnosti sa tam nachádza zvonkohra, ktorá pozostáva z 54 zvonov. Spúšťa sa každú hodinu počas dňa. V interiéri môžete navštíviť múzeum, ktoré je zamerané na históriu tejto stavby. Vystavujú tam aj niekoľko zvonov, ktoré sa používali v minulosti, ale kvôli horšiemu stavu ich vyradili z činnosti. Počas prehliadky zájdite aj na vyhliadku, z ktorej uvidíte celé centrum Gentu.

 

Mirský zámok, Mir, Bielorusko

K najvýznamnejším gotickým stavbám patria tiež hrady a zámky. Medzi nimi vyniká Mirský zámok, ktorý nájdete v Bielorusku. Postavili ho v 16. storočí v gotickom štýle a neskôr ho dozdobili prvkami renesančného slohu. Poslední obyvatelia zámok opustili v 19. storočí, ale už predtým ho využívali len výnimočne. Odvtedy panské sídlo pustlo a bolo mimo záujmu jeho vlastníkov. Do veľkej rekonštrukcie sa pustili až na konci 19. storočia. Najsmutnejšiu časť dejín zažil v priebehu 2. svetovej vojny. Vtedy sa ho zmocnili Nemci, ktorí veľký areál používali ako geto pre Židov pred odvlečením do koncentračného tábora. Odtiaľ nebolo cesty späť a väčšinu väzňov zavraždili.

 

Milánsky dóm, Miláno, Taliansko

História Milánskeho dómu je veľmi podobná ako v prípade Kolínskej katedrály. Jeho výstavba trvala taktiež 600 rokov a počas 2. svetovej vojny bola pozastavená. Posledné práce dokončili až v roku 1965. Je tretím najväčším kostolom na svete a do jeho interiéru sa naraz vojde až 40 000 ľudí. Milánsky dóm sa vyznačuje najmä nádherným zdobením fasády. Množstvo drobných detailov je dôvodom, prečo práce na ňom trvali až tak dlho. Stavbu korunuje až 135 vyšších a nižších vežičiek, ktoré jej dodávajú zaujímavý vzhľad. Počas prehliadky sa dostanete až na strechu, odkiaľ máte krásny pohľad na námestie. Ak naopak chcete vidieť skôr veľkoleposť katedrály, vyberte sa na vyhliadku na streche susednej galérie, odkiaľ ju máte ako na dlani.

 

Bruselská radnica, Brusel, Belgicko

Samotný Brusel je plný gotických stavieb. Pre turistov sú veľkým zážitkom, pretože majú nádherné fasády, ktoré vyniknú najmä v predvianočnom období. K tým najkrajším patrí radnica, ktorú postavili v 15. storočí, kedy sa stala dominantou hlavného námestia. Neskôr v 17. storočí vyhorela a museli ju kompletne zrenovovať, no dodnes je zdobená sochami a rovnaké skvosty nájdete aj v interiéri. Tam sa nachádza viacero umeleckých diel a precízne zdobené miestnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa